Климат | WWF

БОРБА С КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ

Промените в климата са най-голямата заплаха за природата и човечеството през ХХI в. Данните показват, че 15-те най-топли години на Земята са били през последните 20 години.

Три четвърти от храната в световен мащаб се добива от едва 12 растителни култури и 5 животински вида. Броят е много малък и хората са изправени пред сериозна опасност, както се случва в Ирландия по време на Големия картофен глад, когато умират 1 млн. души.

Климатичните промени водят до намаляване на реколтите, а в същото време населението на Земята постоянно се увеличава.

Да вземем за пример само 3 любими храни: чипсът, шоколадът и кафето. Заради промените в климата до 2055 г. ще изчезнат до 22% от видовете диви картофи. В Гана и Кот д'Ивоар се отглежда суровият продукт за 70% от шоколада, който се консумира в света. През следващите 40 години температурата на Земята ще се покачи с 2°С и какаовите дървета ще умрат. А в Танзания реколтата от кафе е намаляла с 50% от 1960 г. насам.

ВРЕМЕТО В БЪЛГАРИЯ СТАВА ВСЕ ПО-ЕКСТРЕМНО

В България се наблюдават повече и по-дълги периоди на засушаване, следвани от сериозни бури и тежки наводнения с разрушения и жертви.

Климатът южно от Стара планина става все по-средиземноморски, а на север плодородните земи бавно опустиняват. Снежните месеци в планините намаляват. Сняг започва да вали след Коледа, а така се променя количеството вода, с което разполагаме през годината.

WWF работи активно срещу негативните промени в климата, за да се съхранят положителните тенденции във взаимоотношенията между бизнеса и природата.

© WWF/ NIna Munn

ПАРИЖКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ

2015 година беше наситена с множество важни събития, свързани с климатичните промени. Без съмнения, най-големият резултат беше историческото световно споразумение за климата, постигнато на срещата на върха в Париж през декември.
 
WWF участва в представянето на climate change performance index за България – инструмент, даващ реална оценка какво прави страната ни за климата на всички нива. България се нарежда на 37-о място пред държави като Норвегия, Австрия, Бразилия, САЩ, Китай, Русия.

WWF участва активно в изготвянето на политиките и законодателството, които регулират работата по въпросите на климата на национално ниво.
 

ЧАСЪТ НА ЗЕМЯТА

От 10 години в България се провежда най-голямата световна природозащитна кампания – Часът на Земята. WWF винаги я посвещава на най-значимите проблеми, сред които са и прегражданите, изкопавани и унищожавани български реки.

Тази година се включихме в нощното изкачване на Черни връх – част от кампанията „Часът на Земята“. Вижте хората, които смело се впуснаха в това предизвикателство, за да покажат, че за природата трябва да се полагат усилия и да се действа решително и непоколебимо: