Екип на WWF БългарияЕЛЕНА ГАНЧЕВА

Специалност: Бакалавър "Приложна лингвистика с английски и френски език"; Магистър по стопанско управление

Работи във WWF от: 2012 г.

Какво работи във WWF: Привличам съмишленици и дарители, които да подкрепят работата на WWF в България. Старая се да разкажа на колкото се може повече хора защо е важно да се опазва природата и как всеки един от нас може да допринася за това ежедневно.

Най-голямо постижение във WWF: Стартирах програмата за индивидуални дарители и така помогнах за популяризирането на дейността ни в България. Хиляди хора разбраха как WWF опазва старите гори и техните обитатели и много от тях решиха да ни подкрепят, за да продължим работата си и занапред.

Най-голяма издънка във WWF: „Издънка“ е много силна дума. :-) Трябваше ми известно време докато разбера, че не може просто да пускаш животни в дивата природа и да мислиш, че така ще увеличиш популацията им.

Защо работиш във WWF: Тук намирам вдъхновение всеки ден и осъзнавам ролята си за постигането на един по-добър свят, макар и да съм една миниатюрна частица от него. Лесно е да се ентусиазирам покрай колегите, които се втурват презглава и с риск за живота си, за да не позволят на поредния престъпник да прави каквото си пожелае с природата, заради която имаме чист въздух и вода и възможности за препитание и благополучие. Тяхната смелост и всеотдайност ми вдъхва увереност, че не всичко е загубено, а аз на свой ред успявам да предам това чувство и на хората около мен.
 
© WWF
Елена пуска малка чига в Дунав по време на разселването на есетрови рибки край Белене през ноември 2014 г.
© WWF

АЛЕКСАНДЪР ДУНЧЕВ

Специалност: Експерт по горите (инж. лесовъд)

Работи във WWF от: 2012 г.

Какво работи във WWF: Събирам теренен опит и изготвям предложения за подобряване на горското и природозащитното законодателство, търся обществена и институционална подкрепа за опазването на вековните гори. Разследвам закононарушения срещу природата и подготвям юридическата защита (становища, сигнали, жалби и др.) срещу дейности, застрашаващи природата.

Най-голямо постижение във WWF: Спечелих много последователи.

Най-голяма издънка във WWF: Натрупах много врагове.

Защо работя във WWF: Заради възможността да работя за повишаване на стандарта на живот в България, чрез защита на дивата природа, развитие на гражданското общество и подобряване прилагането на българските и европейски закони.
 
© WWF
Александър Дунчев оправя прегряла кола на терен.
© WWF

АПОСТОЛ ДЯНКОВ

Специалност: Бакалавър "Икономика на околната среда";
Магистър по бизнес администрация, специалност "Финанси"

Работи във WWF от: 2015 г.

Какво работи във WWF: Регионален координатор по зелена икономика.  Координирам екипи и дейности и на WWF Дунавско-карпатската програмаза по-устойчиви икономически бизнес модели. Идеята е, чрез опазване на природата, да се подорбят и социално-икономически възможности за хората.

Най-голямо постижение във WWF: Засега - образоване на колегите в България, Румъния, Унгария, Словакия и Украйна за социално-икономическия контекст и възможности в нашия регион, и идентифицирането на общи приоритети за работа в областта на зелената икономика.

Най-голяма издънка във WWF: Невъзможността ми да произнасям имената на селищата и защитените местности по реките Дунав и Драва в Унгари. Или пък имената на някои от колегите ми в тази държава (особено тези с много "л" и "р"!)

Защо работя във WWF: Дълго време работих като екологичен консултант в корпоративния сектор и усещах, че макар и смислена, работата ми има по-скоро краткосрочен и демонстративен характер. WWF работи на конкретни, незабравими места, с истински, неповторими хора и общности, поемайки реални и дългосрочни ангажименти. Когато докоснеш 100-годишно дърво, разходиш се във възстановена влажна зона или опиташ произведена на място и в хармония с природата храна, усещането не е като правенето на презентация или писането на доклад в офис (не че и това не се случва)! Във WWF имам и уникалната възможност да общувам ежедневно с хора, които работят по същата тема и постигат възхитителни неща, на 6 различни континента.
 
© WWF
Апостол Дянков (+щерка)
© WWF

Борислава Маргаритова

Специалност: Биолог, магистър по "Приложна хидробиология и аквакултури" , Педагог

Работи във WWF от: 2013 година

Какво работи във WWF: Ходя по реката да събирам проби за хидрологични анализи, изследване на рибните популации и опазване на есетрите. Работя с институциите. Отнасям техническа работа по непрекъснатото отчитане на проекти.

Най-голямо постижение във WWF: Участвах в улова и маркиране на 3 вида диви есетрички :)

Най-голяма издънка във WWF: Лесно изгарям на слънце и при честата теренна работа се случва да съм червена като рак и доста ме е срам като трябва да отида на среща в някоя институция и ми се бели носа, например :)

Защо работя във WWF: Обичам си работата и я върша с кеф. Обичам да газя в реки и кал, и да мириша на риба. Имам възможност да правя научна работа, която да помогне за опазването на природата.
WWF expert holds a baby sturgeon during a Danube research expedition 
© WWF/Ekaterina Voynova
Борислава Маргаритова (и морунката Апостол)
© WWF/Ekaterina Voynova

ГЕОРГИ СТЕФАНОВ

Специалност: Бакалавър “Екология и опазване на околната среда“, Магистър „Международен алтернативен туризъм“ в НБУ, а също и националната програма „Управленски умения“ към Българското училище за политика, част от Съвета на Европа. 

Работи във WWF от: 2008 година

Какво работи във WWF: Изготвям политически и законодателни становища в сферата на климатичните и енергийни политики на национално и европейско ниво. Ръководя проекти и управлявам хора. Активно работя с медиите и всички заинтересовани целеви групи, и партньори от "Коалиция за климата – България", за климатичните промени и енергетиката в България.

Най-голямо постижение във WWF: Това, че успях да изградя и развия работата за Климат & Енергия в българския офис на WWF през последните години. Има и няколко конкретни успеха при създаване на ново законодателство като Закона за ограничаване на изменението на климата. Не на последно място е укрепването и институционализирането на Коалиция за климата - България като надежден и компетентен партньор по темата у нас.

Реализирахме няколко проект, демонстриращи устойчиви решения - за използването на биомаса от влажните зони като местен енергиен ресурс, финансово устойчив при възстановяването и поддържането на влажните зони в България. 

Най-голяма издънка във WWF: За мен голямата издънка беше когато започнах работа във WWF още първия месец ми се случи инцидент – падане от велосипед, при което си счупих пръст на дясната ръка. Точно в този период имах заложени лобистки срещи с новоизбраните български евродепутати за подкрепа на тогавашния законодателен пакет "Климат&Енергетика", за целите за 2020г. Аз трябваше да организирам целия екшън с тях, в същото време да ходя на официални срещи, а бях шиниран и почти неработоспособен. Беше забавно.

За колегите голямата издънка е т.нар. „Студено коледно парти”. Когато бяхме малък екип имахме традиции да излизаме за ден/два по Коледа, за да се опознаем. Заведох колегите на самобитно място (къща за гости) в Западна Стара планина като за лошо стечение на обстоятелствата тогава дойде рязък и голям студ. Коледното парти беше планирано да се случи в плевнята на въпросната къща за гости. Въпреки наличното отопление, само ако сте правили коледно парти на минус 13 градуса, може да ме разберете. Беше забавно и хубавото вино ни помогна за доброто настроение, а и най-вече всички ясно и дълго ще помним този купон.

Защо работя във WWF: Още преди 30 години когато бях хлапе знаех и исках един ден да се занимавам с опазване на природата. Когато към края на 90-те години започнах да се включвам активно като доброволец в набиращата сила природозащитна общност, за мен стана ясно, че това е моето призвание. Работейки по основните природозащитни теми почти десетилетие намерих своето място с темата за климатичните промени във WWF. Интензивна и перспективна, работата ми до момента е свързана с хора от целия свят, по тема която касае всички нас.
 
© WWF
Георги Стефанов
© WWF

ИВАН РАДЕВ

Специалност: Магистър по Балканистика от СУ „Св. Климент Охридски“

Работи във WWF от: 2015 година, преди това съм работил като журналист.
 
Какво работи във WWF: Длъжността ми е експерт по комуникации, което означава, че заедно с моите колеги от отдела, отговаряме за начина, по който организацията се представя пред обществото. Сферата ми на работа са дейностите, свързани с опазването на водите и устойчивото потребление на морски продукти.
 
Най-голямо постижение: В организацията съм от около година, така че се изкушавам да мисля, че най-голямото ми постижение предстои – Тhe best is yet to come, както пее Франк Синатра.
 
Най-голяма издънка: Чак пък издънка? Една от любопитните случки с мое участие бе през декември миналата година, когато имахме среща на екипа в Берковица. Реших да отида дотам с колело, възползвайки се от случая да се раздвижа. Зимният ден бе необичайно топъл и изкачването на южната страна на Петроханския проход бе много приятно – нямаше никакъв сняг. Щом стигнах билото обаче си дадох сметка, че ми предстои тежко спускане. Северният склон бе заснежен и заледен, а по-надолу – ужасно кален. Не бях сложил калници на колелото и в Берковица, освен измръзнал, пристигнах и накалян до уши – съвсем буквално. Разбира се, колегите, които успяха да ме видят, преди да вляза в банята с все дрехите много се забавляваха от вида ми. А после цял ден се разхождах по чорапи из хотела поради липса на резервни обувки.
 
Защо работя във WWF: Работата във WWF на първо място е кауза. Често си давам сметка, че е голямо щастие да знаеш, че влагаш усилията си в това да правиш добро. Да се занимаваш с комуникации във WWF означава да си с много творческа нагласа. Организацията е позната по света заради креативността на хората, които я представят пред обществото, така че си е голямо предизвикателство.
 
© WWF/Zdravko Jonchev
Иван Радев
© WWF/Zdravko Jonchev

ИВЕЛИНА ГЕОРГИЕВА

Специалност: Бакалавър „Политически науки“, бакалавър

Работи във WWF от: септември 2014г.

Какво работи във WWF: Контактувам с хора от различни организации и компании, които познават добре и не толкова добре работата на WWF. Привличам подкрепа и средства, за да може пандите в България да правят това, което правят и убеждавам хората, че възстановяването и опазването на природата е дългосрочна инвестиция, която носи реална и осезаема възвръщаемост.

Най-голямо постижение във WWF: Участвам в работата на WWF за промяна на мисленето - за осъзнаване на нуждата да се дарява за природа и осмисляне на важността на природозащитната кауза. Част от екипа съм, стартирал и управляващ онлайн магазина на WWF в България, участвам в работата на организацията за устойчиво и разумно потребление.

Най-голяма издънка във WWF: След ден, изпълнен с писане на имейли и разговори по телефон, редовно се обаждам на близки и приятели и започвам разговора със „Здравейте“ и говоря с тях на „Вие“.

Защо работя във WWF: Заради лично чувство за справедливост, желание нещата да се правят по правилния начин, заради възможността да работи с WWF хора, които знаят, могат и постоянно предизвикват за повече.
 
© WWF/Zdravko Jonchev
Ивелина Георгиева
© WWF/Zdravko Jonchev

КАПКА ПЕТРИНИНА

Специалност: Бакалавър по икономика, специалност „Прогнозиране и планиране”; Магистър „Специална педагогика”; Магистър „МИО със специализация Управление на международни проекти”.

Работи във WWF:  2013 година

Какво работи във WWF: Счетоводител – забавлявам се със счетоводни сметки,  цифри, справки. Тормозя колегите с питания от най-различен тип – „трябва ми оригинал”, „къде е протоколът”, „за какво точно е този разход”, „подпиши се”…

Най-голямо постижение във WWF: Най – голямото ми постижение е пробягването на 8.4 км (никога преди това не съм бягала на маратон и тичането не ми е любимо занимание) на Софийския маратон с Отбора на Пандата. Най–ярък и силен спомен в мен остави разселването на есетричките по р. Дунав.

Най-голяма издънка във WWF: Имам проблем със запомнянето на нови имена. Когато започнах работа във ВВФ, в продължение на поне две седмици казвах на „Любо” – „Иван”, а на „Иван”-„Любо”. На една от теренните ни разходки из Стара планина „предвидливо” бях тръгнала с маратонки в зимни условия. Паднах около 10 пъти и всичко приключи с много смях на мой гръб.

Защо работиш във WWF: Защото работата във ВВФ, дори като счетоводител, е много интересна и различна. Всекидневно колегите ми предизвикват възхищение с всеотдайността и любовта си към работата. Обожавам обедите ни в малката ни кухничка, правенето на групови салати, боцкането в чиниите на другите, смеха. Обожавам, когато всекидневно научавам нови неща, като да различавам ела от смърч, например.
 
© WWF
Капка Петринина, в края на всяко тримесечие
© WWF

КАТЕРИНА РАКОВСКА

Специалност: Eкология и опазване на природната среда

Работи във WWF от: 2004г. на непълен щат и от 2006г. на пълен щат

Какво работи във WWF: Пиша писма и становища, ходя по срещи. Съвместно с колеги подготвям проекти. Освен това, координирам природозащитни проекти, свързани с опазване и възстановяване на места и видове от защитените ни зони, което е свързано с работа с експерти и писане на отчети, но от време на време ходя на терен. Мисля и правя, заедно с колегите си, кампании за опазване на най-ценните ни защитени територии. Участвам, от името на работещите природозащитни организации, в комитета за наблюдение на оперативна програма „Околна среда“.

Най-голямо постижение във WWF:  През 2007 г. защитният статут на „Странджа“ като природен парк беше на ръба да бъде загубен заради решение на съда, според което заповедта за обявяване на парка е невалидна. Заедно с Коалиция „За да остане природа в България“ подехме кампания за опазването на парка.

След много перипетии, акции, дискусии и първия блокаж на Орлов мост, който гражданите организираха, беше променен закона за защитените територии. Така паркът бе спасен, а опасността беше голяма, защото по тази линия съдът заличи защитена местност „Камчийски пясъци“. На следващата година паркът беше застрашен по друг начин – Общият устройствен план на Царево, одобрен от МОСВ, включваше застрояване на една трета от крайбрежието на парка. Единствено нашата жалба до Европейската комисия и последващата реакция на ЕК принуди МОСВ да отмени съгласуването.

Най-голяма издънка във WWF: Хм, издънките са сериозно нещо, бива ли човек да ги развява из публичното пространство! Веднъж имахме среща с един бивш депутат в понеделник сутрин в офиса по негово искане. Аз, естествено, съботата и неделята съвършено забравих и си дойдох в офиса нормално за работа. Заварвам човекът, който вече ме бил чакал над половин час на прага и замръзвам от ужас. Почти не се сещам за друг случай, в който да ме е било повече срам!

Защо работя във WWF: Защото работя това, което харесвам с хубави и ужасно свестни хора, които също обичат работата си. И това го правя в една организация, която е мрежа по света и която има силата да променя нещата към по-добро.
 
© WWF
Катерина Раковска
© WWF

КОНСТАНТИН ИВАНОВ

Специалност: Магистър по журналистика

Работи във WWF от: 2006 година

Какво работи във WWF: Регионалните комуникации и кампании на WWF в Дунавско-Карпатския регион, който обхваща България, Румъния, Словакия, Сърбия, Унгария и Украйна.

Най-голямо постижение във WWF: Петицията за горите, под която се подписаха над 65000 души. Тя ни помогна да обърнем вниманието на държавата към опазването на вековните гори, както и да спасим Природен парк „Витоша“ от плановете за ново застрояване.

Най-голяма издънка във WWF: Заобичах чорбата от дунавски сом чак на една среща с горските в Лом. Дотогава единствената риба, която можех да ям, беше скумрията.

Защо работя във WWF: Защото искам да опазя високите планини и Черноморието от застрояване. Те нямаше да бъдат в риск, ако законите в България се спазваха.
 
© WWF Bulgaria
Константин Иванов в Отбора на Пандата, на Софийския маратон през 2014.
© WWF Bulgaria

ЛОРА ЖЕБРИЛ

Специалност: Икономика – Аграрен мениджмънт

Работи във WWF от: 2010г.

Какво работи във WWF: В програма,,Зелена икономика“ разработвам и реализирам схеми за плащания за екосистемни услуги, работя на терен, правя обучения на фермери по мерки от Програмата за развитие на селските райони, разказвам за екосистемните услуги на деца и ученици.

Най-голямо постижение във WWF: Запознах се с една нова материя за България – плащане за екосистемни услуги. Научих се да определям кои са основните заплахи за екосистемите в даден регион, как се разработва схема за плащане за екосистемни услуги и как мога да помогна за опазването им.

Защо работя във WWF: „Работата е толкова добра, не толкова, колкото се заплаща, а колкото носи наслада.” –  Рон Хъбард – харесвам тази мисъл. Когато работиш това, което наистина обичаш, шансовете за успех са много по-големи. Носи повече страст, повече енергия и повече забавление. Обичам природата и със своята работа допринасям за нейното опазване.
 
© WWF
Лора Жебрил, на терен
© WWF

МАГДАЛЕНА ПЕНЕВА

Специалност: Магистър „Съвет, експертиза и публично управление”

Работи във WWF от: 2015г.

Какво работи във WWF:  Помагам на екип „Климатични промени и зелена икономика”, който проучва и осъществява модели за финансиране на традиционни, щадящи природата дейности в защитените територии.   

Най-голямо постижение във WWF: Спазвам повечето срокове за изпълнение на задачи и предаване на отчети. Успявам да проследя последователността на проектните събития и, до голяма степен, на свързаните с работата ми публични политики. Осмислянето на цялата достъпна информация може би е най-голямото предизвикателство във всекидневната ми работа за WWF и може би най-голямото ми постижение е когато успея да се справя с това.

Най-голяма издънка във WWF:  Зациклих докато превеждам на пресконференция - млъкнах на средата на изречението, забравих какво трябва да преведа, а после ми се наложи да остана насред залата до края на събитието.

Защо работя във WWF: Защото мога да оценя колко много са ми дали разходките в гората, брането на диви ягоди по поляните и срещите със случаен див заек в планината. Естествената ни околна среда е най-доброто, което имаме и е изключително важно да се научим да живеем умно в нея в условията на високотехнологичния 21ви век, защото е възможно. 
 
© WWF
Магдалена Пенева
© WWF

МИЛЕН ШОШЕВ

Специалност, образование: Магистър, специалност „Счетоводство и контрол”

Работи във WWF от: 2014 година

Какво работи във WWF: Главен счетоводител (водене на счетоводна отчетност, съставяне на финансови отчети, данъчни декларации, изготвяне на заплати и др.)

Най-голямо постижение във WWF: Доволен съм от цялостно успешната ми работа във WWF.

Най-голяма издънка във WWF: Въпреки че много обичам природата, отказах да облека плюшен костюм на гигантска панда. Невероятно горещо е, ако се облечеш с костюм на панда. Колегите, които се обличат като панда са истински герои!

Защо работя във WWF: Има много места, където бих могъл да работя, но WWF е едно от малкото места, в които работейки мога да допринасям за опазването на дивата природа.
 
© WWF
Милен Шошев
© WWF

НАДЕЖДА АНДОНОВА

Специалност: Магистър по екология и опазване на природната среда

Работи във WWF: от ноември 2000 г.

Какво работи във WWF: Административни и финансови дела, като цяло. Не съвсем по специалността ми, но в далечните времена, когато започнах работа, офисът имаше нужда от точно това. Оказа се, че ми харесва. А природозащитната и приятелска среда, в която изпълнявам тези привидно скучни задачи, е голямо вдъхновение за мен.

Най-голямо постижение във WWF: Не мога да откроя едно. Радва ме продължителността на моята кариера, това че дълги години намирам стимул да подпомагам колегите с каквото мога и с каквото е необходимо.

Най-голяма издънка във WWF: Смехът, който нерядко кънти от стаята ми в офиса. Преминаващите отвън се чудят какво толкова смешно има във финансите и администрацията, а ние в екипа просто сме възприели оптимистичен подход - да се присмиваме на абсурдите от ежедневието ни.

Защо работя във WWF: Защото вярвам, че има смисъл да се стремим да пазим и възстановяваме околната ни среда. Вярвам, че има смисъл да намалим пагубните въздействия върху природата, които рано или късно рефлектират върху нас, хората.
 
© WWF
Надежда Андонова
© WWF

НЕЛИ АРАБАДЖИЕВА

Специалност: Магистър по туризъм  

Работи във WWF от: 2014 г.

Какво работи във WWF: експерт в програма „Гори“; отговарям за дейностите, свързани с горската сертификация; информиране и ангажиране на гражданите в отговорното управление на сертифицираните гори.

Най-голямо постижение във WWF:  Фасилитирам процеса по разработване на Национален FSC стандарт за България и всичко се движи по график…

Защо работя във WWF: Заради целите на организацията - "Да изградим бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата"
 
© WWF
Нели Арабаджиева
© WWF

НЕЛИ ДОНЧЕВА

Специалност: инж. лесовъд

Работи във WWF от: 2008 година

Какво работи във WWF: кооридинирам работата по програма "Гори", работя в екипа на програмата, състоящ се от трима човека, както и множество външни експерти. Работата ми е разнообразна – от ходене на терен и срещи с различни заинтересовани страни, партньори и представители на медиите, през писане и управление на проекти, мрежуване с колегите от WWF – до отчитане, което е неизменна част от работата. Ходенето по протести не е включено в длъжностната ми характеристика, но пък за сметка на това го правя с ясното съзнание, че е важно. Обичам да говоря с хората за природата - да споделям това, което знам и да привличам съмишленици.

Най-голямо постижение във WWF: След като поех да ръководя горската програма, за период от 3 години, заедно с колегите ми от екипа, успяхме да разширим обхвата и да разнообразим тематичната работа по програмата. От 1 проект, сега имаме 3 горски проекта с разнообразни дейности, свързани с възстановяване на крайречни гори, проучване и картиране на гори с висока консервационна стойност и стари гори, отговорно управление на горите, FSC сертификация, популяризиране и повишаване на нивото на ангажираност на заинтересованите страни за опазване на българските гори, подобряване на законовата нормативна уредба, свързана с горите и т.н.

Щастлива съм, че работя в екип с чудесни хора, с изявен интерес към природозащитата и професионалисти в работата си. От горската програма, се радваме на повишен интерес от страна на ученици и техните учители по горски и екологични теми, получаваме много покани да им гостуваме. Удовлетворена съм когато успяваме да отделим време за срещи и разговори, игри или презентации в училища и детски екоклубове. За мен е важно да възпитаме децата в любов, внимание и грижа за природата.

Най-голяма издънка във WWF: ….Не съм сигурна, дали е малка или голяма, но….Като „горски“ човек , за мен беше новост и предизвикателство през 2014г да работа по проекта Черноморска Кутия – обучителен проект за деца и учители от началния курс. Тъй като си мечтаех (и все още си мечтая) за подобен обучителен проект за горите, често ми се случваше да казвам Черногорската кутия вместо Черноморската кутия, понякога дори и пред по-голяма публика….

 Защо работя във WWF: Работя във WWF, защото искам да допринеса за опазване на природата и вярвам, че като световна природозащитна организация WWF ми дава тази възможност.
 
© WWF
Нели Дончева и Пандата
© WWF

ПОЛИНА СЛАВЧЕВА

Специалност: Бакалавър „Журналистика и масови комуникации“

Работи във WWF от: 2014 година

Какво работи във WWF: Kомуникатор за WWF Дунавско-Карпатския регион, от който WWF България е част. Моя работа е да се чува за работата на WWF в региона и извън него. Пиша прес-съобщения за западноевропейските медии, подготвям информационни материали, координирам комуникациите ни с чуждестранни журналисти, както и комуникациите по проекти за опазване на природата, в които WWF работи в повече от една държава в региона. Поддържам и англоезичните социални и интернет страници на WWF Дунавско-Карпатския регион.

Най-голямо постижение във WWF: Хубаво - и същевременно много тъжно - е да видиш как материал за опазването на Пирин, който си изпратила на чуждестранни медии, най-сетне се завърта в българската преса в превод – а е бил слабо отразен преди това.

Най-голяма издънка във WWF: В продължение на година, макар екипът на WWF изключително често да е на терен в гората и да бях обект на голям брой въпросителни погледи и немалко упреци, упорито отказвах да си купя планински обувки, защото семейството ми винаги се е старало или е имало нужда да пести пари. Никога не бях купувала такива обувки и, мисля, се справях добре и с кецове в планината – а и малко ли българи са изкачили Пирин така! В крайна сметка Йоана Бециану, ръководител на комуникациите във WWF-Румъния, ми каза, „Моля те, Полина, вземи си планински обувки, за да започнат да те вземат колегите сериозно!“ Направих го – но само за да са спокойни, че няма да изкълча глезен.

Защо работя във WWF:  Бях вдъхновена от работата на неправителствения сектор през 2006 г., когато за първи път се докоснах до темата за защита на природата в България като журналист в англоезичния вестник „София Ехо“. Пишех материали за развитието на ски туризма в България, и по-специално в Пампорово, и се срещах с представители на местните власти, бизнес, и коалицията „За да остане природа в България“.  След разговорите с тях реших, че искам да участвам в развитието на България именно като част от нашия неправителствен сектор. След 8 години това се случи.
 
© WWF
Полина Славчева пуска новини от мястото на събитието - пускането на есетрички край Белене
© WWF

РАДОСТИНА МИТОВА

Специалност: Финанси

Работи във WWF от: 2010
 
Какво работи във WWF: Ръководя отдела "Финанси и Администрация" – отговарям за отговорното и разумно харчене на средства по проектите и да спазваме правила. Планирам на нужните средства за работата на организацията.

Най-голямо постижение във WWF: Участвах в търсене на главочи по река Искър и успях да ги снимам!

Най-голяма издънка във WWF: За един ден се бях превърнала в леопард

Защо работя във WWF: Работата ми не е само с документи и никак не е скучна, както някой може да си мисли. Научавам нови неща, проектите се променят, имам възможност да посещавам на терен места, на които организацията ни работи.
 
© WWF
Радостина Митова, в ролята й на леопард
© WWF

СТЕЛА АПОСТОЛОВА

Специалност: Екология и опазване на околната среда

Работи във WWF от: 2011 година

Какво работи във WWF: Подпомагам административната дейност – събирам и подготвям отчетни документи, оказвам подкрепа при подготовката на нови проектни предложения. Оказвам подкрепа и участвам в отделни дейности (напр. при организирането на срещи, експедиции, турнета, почистване на природни паркове, с превода на новини, със събирането на информация за моделни теми и/или територии)

Най-голямо постижение във WWF: Не мога да определя... Ще изброя няколко, които съвсем не са само лични.

Събрах доказателства и становища на изявени специалисти в областта на биологията и екологията за вредното въздействие от прекомерния туристически поток в района на Седемте рилски езера и за необходимостта от ограничаването му.

Участвах във флашмоб в защита на природата на Рила, Пирин и Витоша, който привлече вниманието на отговорни фактори и спечели обществено одобрение. Ядосах се, че от министъра на туризма бе организирана среща под надслов за планинския туризъм, а всъщност беше за ски туризма, за пари и слава, а не за природа и хора. И понеже ни е писнало от лъжи тръгнахме с плакатчета във времето си за обед към въпросната среща. Държа да отбележа, че нито беше режисирано, нито пък някой ме е подтиквал да ида. Всъщност… татко ми, Бог да го прости, беше планинар. Даде си здравето, за да ми осигури образование. В моменти на угроза за природата долавям в съзнанието си гласа му: „Ама Пирин го дадохте, нали?“, казано донякъде с укор, но и с усмивка и мобилизиращо.

Събрах и подредих килограми документи и десетки гигабайтове информация по изпълнението на проект с (първоначално) 23 бенефициента, който беше отличен от Европейската комисия сред най-добрите проекти за опазване на биоразнообразието. Участвах в проекта и с помощ по отделни дейности – например включих се две поредни години в почистване в парк „Българка“ и  освежаване на кът за отдих.
 
Помагах в няколко експедиции на орнитолози по река Дунав и крайречни влажни зони (Сребърна например)… С малка моторна лодка сред големия Дунав и големите кораби, понякога и сред големи вълни, край причудливите птици …

Най-голяма издънка във WWF: Не искам да си мисля за издънки и да се дъня. Дъня се всеки път, в който се поддам на черногледство.
 
Защо работя във WWF: Защото зная, че природата ни е нужна и защото ми харесва повече от всяко човешко творение. Защото в и с WWF работят здраво за добра кауза приятелски настроени хора (сред тях доста биолози, еколози, експерти по горите) и е интересно.
 
© WWF
Стела Апостолова
© WWF