The WWF is run at a local level by the following offices...
- WWF Global
- Adria
- Argentina
- Armenia
- AsiaPacific
- Australia
- Austria
- Azerbaijan
- Belgium
- Bhutan
- Bolivia
- Borneo
- Brazil
- Bulgaria
- Cambodia
- Cameroon
- Canada
- Caucasus
- Central African Republic
- Central America
- Central Asia
- Chile
- China
- Colombia
- Croatia
- Democratic Republic of the Congo
- Denmark
- Ecuador
- European Policy Office
- Finland
Свръхуловът и климатичните промени заплашват да оставят без риба Южното полукълбо
В тази връзка природозащитната организация WWF стартира своята европейска кампания „Риба и за в бъдеще“, с която предупреждава, че свръхуловът заплашва да превърне рибарите в следващия изчезващ вид.
Влияние върху икономиката
Ако разгледаме Световния океан като икономика със собствен брутен вътрешен продукт, той би се наредил на седмо място в света, заставайки пред държави като Бразилия, Италия и Русия. Въпреки това запасите от морска храна не са безкрайни. Рибата и морските дарове са най-търгуваната стока в глобален мащаб, а 33 % от тях са подложени на свръхулов. В резултат за последните 40 години световните запаси са намалели почти наполовина. В същото време устойчивото управление на океанските рибни запаси може да увеличи значително доходите на риболовната индустрия. Експерти оценяват този „скрит” потенциал на около 83 млрд. щатски долара.
Влияние върху препитанието
В същото време повече от 3 млрд. души разчитат на рибата като основен източник на протеини. „Свръхуловът в океаните излага на риск глобалната продоволствена сигурност, както и поминъка на 800 милиона мъже и жени, чиито храна и доходи зависят от рибата. Повечето от тези хора живеят в развиващите се страни“, казва ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.
Влияние върху здравето
Недостигът на микроелементи засяга милиони хора на планетата. Повече от 250 милиона деца в световен мащаб са изложени на риск от недостиг на витамин А. Морската храна допринася за диетата на милиарди хора в райони, където достъпа до храна нерядко може да е проблем. А само една порция риба осигурява около 50-60% от препоръчителния дневен прием на протеини. Освен това тя е и достъпен източник на животински белтъчини, който е по джоба на мнозина.
Влияние върху доходите и културата
Риболовът и бързо растящото производство на аквакултури осигуряват милиони работни места по снабдителната верига. А за много крайбрежни общности рибата играе важна роля в месните церемонии и традиции.
Европейският съюз е най-големият пазар на морска храна на планетата, което прави ролята на европейските потребители много важна. „Не е нужно да се отказваме от рибата и морските дарове. Важно е обаче да се избират морски продукти, уловени или отгледани по начин, който запазва рибните ресурси и хората, зависещи от тях“, коментира Веселина Кавръкова.
Затова WWF призовава потребителите, търговците и политиците в Европейския съюз да поемат своята водеща роля в осигуряването на устойчив риболов в световен мащаб. В помощ на потребителя WWF разработи препоръки, с които цели да насърчи отговорния избор на морска храна, гарантиращ запазването на рибата и морските дарове и за в бъдеще.
Повече за кампанията ни „Риба и за в бъдеще“ можете да научите на http://riba.wwf.bg/
А тук ще намерите още информация за втората част на нашия проект „Полезната риба“.
Добрата новина е, че не трябва да се притесняваме да хапваме спокойно шаран, който е неразделна част от Никулденската трапеза. И макар у нас все още да няма сертифицирани шаранови ферми, по наблюдения на WWF той се отглежда природосъобразно.
Весел празник!

© WWF
Свръхуловът застрашава поминъка на милиони рибари по света