8-ми март: Природозащитнички канят „Мъжа на годината“ да се запознае с дейността им | WWF

8-ми март: Природозащитнички канят „Мъжа на годината“ да се запознае с дейността имPosted on 08 March 2016
Борислава Маргаритова, ихтиолог във WWF България, взима проби от приток на Дунав
© WWF Bulgaria
По повод Международния ден на жената, 8-ми март, нежната част от екипа на WWF България отправя покана към волейболиста Владимир Николов, носител на титлата „Мъж на годината“ да се запознае с дейността на организацията. Поканени са и всички изявени спортисти и известни личности, изразявали отношение към природозащитата, които биха желали да научат от първа ръка как точно WWF работи за природата.
 
Уважаеми г-н Николов,
С изненада прочетохме Ваши коментари в медиите, които принизяват и осмиват работата, която вършим отговорно, с мисъл за природата, но и за развитието на страната и общото ни бъдеще – нашите деца.
 
Натъжихме се да видим, че уважаван спортист като Вас повтаря опорни точки, които миналата седмица прочетохме в медии, използвани за очерняща кампания срещу нас, и подвластни на олигархични кръгове, целящи всичко друго, но не и България да бъде нормална развита страна.
 
Тягостното усещане се засили от факта, че докато медиите тиражираха думите, повторени от Вас, че WWF „взима пари, за да учи риби да плуват“, наша колежка, учен-ихтиолог, предприе тежко пътуване край река Дунав от Видин до Русе, за да събира химически проби от дунавските притоци. Вместо да прекара четирите почивни дни с детето си, което отглежда сама, тя използва това време, за да събира научни данни на терен. Защо в почивните дни ли? Защото полевата ни работа по реките е силно зависима от хидрометеорологичните условия. Представяте ли как се чувства тя, когато чете обвиненията, че заради работата ѝ, която освен че е строго специализирана, не е никак лека, не остават пари за децата на България?
 
Конкретният проект, по който работи, и който е насочен към опазване и възстановяване на популациите в дунавските притоци, е финансиран по програма Лайф + на ЕС. Тази програма финансира единствено проекти за защита на природата. Ако български организации не изпълняват такива проекти, средствата няма да отидат за спортни зали, нито за каквото и да било друго, а ще се разпределят между останалите страни-членки на ЕС. Смятате ли, че това би помогнало на българския спорт и на децата на България?

Уважаеми г-н Николов, сред женската част от екипа на WWF-България има запалени почитатели на спорта. Знаем, че едно от основните правила, които трябва да се спазват при разговорите за спорт, е човек да не коментира мач, който не е гледал. По тази причина разчитаме, че ще се свържете с нас и ще приемете поканата ни, за да ви разкажем лично това, което правим и отговорим на всички Ваши въпроси.
 
Както споменахме в началото, поканата е отворена за всички спортисти и известни личности, изкушени да се изкажат по темата опазване на природата в България.

Любопитните към дейността ни биха могли да се информират и в рамките на дните на отворените онлайн врати, които организираме в социалните мрежи през тази и следващата седмица. Първата сесия е от 10 до 12 ч на 9 март (сряда) и е посветена на работата ни за опазване на реките, езерата и влажните зони. Очакваме въпросите ви тук. А на 10-ти, 17-ти и 18-ти март ще ви разкажем за зелената икономика, защитените територии и горите.
 
Възможност всички желаещи да се срещат с голяма част от нашия екип е Часът на Земята, 19 март, 8:30 ч вечерта, когато ще бъдем пред Народния театър „Иван Вазов“ в София.
 
С уважение,
 
Борислава Маргаритова, магистър по биология и ихтиология
Веселина Кавръкова, магистър по екология и опазване на природната среда и по екологични науки и политики
Катерина Раковска, магистър по екология и опазване на природната среда
Надежда Андонова, магистър по екология и опазване на природната среда
Нели Дончева, инженер лесовъд
Райна Попова, бакалавър по биология и магистър по нанотехнологии и наноматериали
Стела Апостолова, магистър по екология и опазване на природната среда
Борислава Маргаритова, ихтиолог във WWF България, взима проби от приток на Дунав
© WWF Bulgaria Enlarge