Часът на Земята – как да се отблагодарим на природата | WWF

Часът на Земята – как да се отблагодарим на природатаPosted on 23 March 2021
Осем милиона тона пластмаса всяка година се вливат в световния океан
© Milos Bicanski / WWF
Часът на Земята 2021 вече чука на вратата! Броени часове ни делят от тазгодишното издание на най-емблематичната природозащитна инициатива, обединяваща милиони хора от всички континенти. Всяка последна събота на март точно в 20:30 гасим осветлението вкъщи за един час и се замисляме за това колко грижовна е природата към нас и как поддържа живота ни със своите безценни дарове – вода, храна, въздух, суровини за лекарства и енергия. Мнозина сигурно се чудят как можем да ѝ се отблагодарим. Всъщност, има начин... Всеки един от нас може да покаже своето уважение към нашия общ дом – Земята с малки стъпки в ежедневието си.

Пластмасова инвазия

Замърсяването с пластмасови отпадъци е един от най-големите рискове пред здравето на планетата. Осем милиона тона пластмаса завършват в световния океан всяка година, убивайки обитателите му и увреждайки морската екосистема. Нужни са стотици години, за да се разгради. При изгаряне пластмасата често отделя отровни газове, които не само са вредни за нас и околната среда, но и допринасят за глобалното затопляне.Можем да сложим край на това, като намалим употребата си на пластмаса. Не е толкова трудно, колкото изглежда. Ето няколко съвета как:

1. Кафе в чаша за многократна употреба.

В България ежедневно се изхвърлят  хиляди чаши за кафе. По-малко от 1% от тях могат да бъдат рециклирани, мнозинството прекарват до 50 години на сметище, след като траят само няколко минути в ръката ви. Няма нужда да се отказвате от любимата напитка, просто си носете чаша за многократна употреба. На пазара вече има най-различни варианти.2. Носете си ваша бутилка.

Пластмасовите бутилки са най-честата находка при почистване на плажовете по цял свят. Капачките често се озовават в стомасите на морските птици. Спред редица изследвания пластмасовите бутилки отделят в съдържаната течност пластмасови микрочастици, а това може да има негативен ефект върху здравето ни. Най-добре е да си носите ваша бутилка за многократна употреба, а ако все пак се наложи, може да изберете продукт в стъклена такава.3. Пазарувайте с чанти и торби за многократна употреба

Удобно, екологично, а и спестовно – често се налага да заплащате найлоновата торбичка в магазина. След това плаща и природата.4. Домашна храна.

Приготвянето на храна вкъщи и пренасянето ѝ в контейнери за многократна употреба ще ви спести множество пластмасови кутии. Предпочитате топлата витрина в супермаркетите или опцията „за вкъщи“ на близкото заведение? Просто носете въпросните контейнери с вас и помолете да ви слагат храната в тях.5. Кажете „Не!“ на пластмасовите прибори.

Ако си носите прибори за многократна употреба или изберете биоразградими такива, лично ще спестите на природата 466 ненужни пластмасови продукта годишно (толкова е средното потребление на човек). Според различни статистики използваме пластмасовите прибори средно по 3 мин. преди да ги изхвърлим.6. Сламките изсмукват живот.

Сламките изсмукват живота от океаните. Пластмасовите сламки и бъркалки се разграждат около 200 години. Но това има лесно решение – ако не са ви нужни, не ги използвайте. Опция са хартиените сламки или "стария метод" на отпиване. Наистина ли си заслужава да пиете коктейла си със сламка, която ще седи на сметището дълго след 100-ия ви рожден ден?Нека в навечерието на Часа на Земята всеки от нас се замисли как може да каже на природата своето „Благодаря“! Ние от WWF вярваме, че обединените усилия на всички ни ще се погрижат за нейното здраве така, както тя се грижи за нашето!
 
Осем милиона тона пластмаса всяка година се вливат в световния океан
© Milos Bicanski / WWF Enlarge