Бъдещето на Природен парк "Витоша" ще обсъждат граждани и кандидати за столичен кметPosted on 25 September 2015
Какви са вижданията на кандидатите за кмет на София за бъдещето на Витоша?
© WWF/Александър Иванов
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", от която е част и WWF,  и инициативата „Зелени закони“ организират дебат за бъдещето на Витоша с участието на кандидати за кметове и общински съветници на Столична община.

Дискусията, разделена на две части, ще се проведе в понеделник, 28 септември 2015 г. в зала „Мати-Д” над кино „Люмиер“.

- От 17 до 18 ч.: Работна среща - дискусия на проекта за нов план за управление на Природен парк Витоша с участието на експерти от неправителствени организации и граждани.  

- От 18 до 20 ч.: Дебат на кандидатите за местно управление в изборите на 25 октомври 2015 г. Досега са потвърдили участие кандидатите за кмет на София Вили Лилков от Реформаторския блок, Силвия Трендафилова от НФСБ, Виктор Лилов от ДЕОС, Иван Велков от Зелените, както и кандидатът за общински съветник от Коалиция "Сердика" (ПП АБВ и партия „Български социалдемократи") - Мила Видина. Очаква се и представител на ГЕРБ.

Модератор ще бъде журналистът Пролет Велкова. Водещи експерти на неправителствените организации ще са Александър Дунчев от WWF и Тома Белев от Асоциация на парковете в България.

В момента се разработва нов план за управление на Природен парк "Витоша", който да определи какво може и не може да се случва в най-старата защитена територия в България.

Само след месец предстоят местни избори и е добре да знаем какво е мнението на кандидатите за кметове и общински съветници на Столична община по предложението да се разреши ново строителство върху 36 000 декара от софийската част на Природен парк Витоша. А също:

• Трябва ли Столична община да се ангажира с възстановяването на лифтовете и ски влековете в планината?
• Какъв вид туризъм искат гражданите и какво предвиждат туристическите зони на новия проект за парка?
•Как ще се осигурява достъпът на столичани до планината?
•Как да опазим чисти питейните води на София в парк Витоша?
•Да се добива ли дървесина от общинските гори във Витоша?

Новият проектоплан за управление на Природен парк Витоша се разработва от „Пролес Инженеринг“ ЕООД. Фирмата разработва и проект за актуализация на плана за управление на Национален парк Пирин, получил досега над 300 негативни становища.

Цялата среща ще се излъчва през платформата на „Зелени закони“ с помощта на интернет радио Бинар на БНР – http://binar.bg/35615/bdeshheto-na-vitosha/
Какви са вижданията на кандидатите за кмет на София за бъдещето на Витоша?
© WWF/Александър Иванов Enlarge