Петото издание на Националния ден на природните паркове ще се проведе на 9 юни (събота)Posted on 31 May 2012
Национален ден на природните паркове - парк Българка
Тази година акцентът в Деня на парковете ще бъде изграждането на нови кътове за отдих
© WWF DCP Archive
WWF организира за пети пореден път националната кампания за почистване, реконструкция и подновяване на инфраструктурата и маркировката на маршрутите и местата за отдих в 11-те природни парка в България. Тази година събитието ще се проведе на 9 юни 2012 г. (събота) и отново ще събере хиляди хора, загрижени за бъдещето на околната среда и защитената природа на България.

Инициативата стартира за пръв път през 2007 г. и вече за четвърти път се осъществява с подкрепата на GLOBUL и служителите на компанията като част от стратегията за екологична устойчивост GLOBUL Green. За кампанията активно работят и администрациите на природните паркове.

През изминалите четири години в кампанията се включиха близо 10 000 души, които събраха над 50 тона боклук и ремонтираха туристическата инфраструктура. Също така досега в Националния ден на природните паркове бяха изградени 12 мостове по пътеките и бяха поставени повече от 100 информационни табели, който обясняват правилата за посещение и защо туристите трябва да отнасят обратно със себе си всичко, което са донесли. Акцентът в допълнителните дейности тази година ще бъде изграждането на нови кътове за отдих във всеки от 11-те природни парка.

Природните паркове Витоша, Рилски манастир, Златни пясъци, Врачански Балкан, Русенски Лом, Странджа, Шуменско плато, Българка (край Габрово), Сините камъни (край Сливен), Персина (край Белене) и Беласица са най-посещаваните защитени природни територии в България. Ежегодно през тях преминават над 10 млн. души. За съжаление, от културата на туристите има още много какво да се желае, защото всяка година отпадъците и щетите, нанесени от тях върху местата за отдих и туристическата маркировка белязват природата по недопустим начин.
Национален ден на природните паркове - парк Българка
Тази година акцентът в Деня на парковете ще бъде изграждането на нови кътове за отдих
© WWF DCP Archive Enlarge