Българка доброволец на WWF във Финландия описва преживяното в книга



Posted on 05 April 2012
Обложка на книгата
Обложка на книгата "Голямото почистване" на Павлина Михайлова, доброволец на WWF
© Nikolay Staykov
Павлина Михайлова отива на малък остров в архипелага край финландския град Турку, за да работи като доброволец на WWF. Парчето земя ще се превърне в резерват и българката е от екипа, който ще подготви мястото, въпреки че няма електричество и вода.

Преживяванията си Павлина Михайлова описва в книгата "Голямото почистване", която може да намерите с автограф от автора в офиса на WWF в София, а също да купите от книжарници "Хеликон", Природонаучния музей и онлайн.

За първи път в книга са събрани разкази на български доброволец, участник в акции, насочени към опазване на нашето и световното биоразнообразие

Освен във Финландия, Павлина Михайлова се включва в преброяване на най-редките нощни грабливи птици в България, в международна кампания срещу незаконното избиване на птици по време на миграция в Малта, в 10-дневно почистване на Пирин, в наблюдаване на есенната миграция в Бургаския залив и строене на изкуствени платформи за гнездене, в пазене на гнездо на двойка царски орли в Сакар планина, в разходка до Кантабрия и наблюдение на рядкото явление биолуминисценция в Пуерто Рико.

Авторката разказва за своите срещи с дивата природа с възторга на първооткривател, а не със сухия език на учения, като в същото време споделя много научни факти за мястото и видовете, които го обитават.

Павлина Михайлова е журналист, медик, магистър по опазване на околната среда, сценарист на научно-популярни филми. Преди "Голямото почистване" тя е автор и на “Следа от носорог”, първата книга на българин за Зимбабве.

Обложка на книгата
Обложка на книгата "Голямото почистване" на Павлина Михайлова, доброволец на WWF
© Nikolay Staykov Enlarge