Възобновено е незаконното строителство на лифт край Седемте рилски езераPosted on 25 February 2008
Лифтът между хижите "Пионерска" и "Рилски езера" край Седемте езера беше изграден с редица нарушения
© forthenature.org
Представители на коалицията от 18 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” разкриха, че е възобновено неразрешеното строителство на лифт в района на Седемте рилски езера.

Изграждането му се извършва с редица нарушения в Национален парк Рила и в предложената Защитена зона „Рила-буфер” от европейската екологична мрежа Натура 2000, като част от неразрешената ски зона „Паничище – Езерата – вр. Кабул”.

До този момент близо 70 хиляди души са се подписали под петицията в интернет срещу незаконното строителство в Рила.

Подписите се изпращат до Комисията по петиции към Европейския парламент, министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, Комисията по околна среда и води към Народното събрание, Община Сапарева баня и инвеститора „Рила спорт” АД.

Други близо 25 хиляди души са се подписали под петицията на хартия след информационното турне за Рила в няколко града на страната. В петицията се настоява да се спре незабавно незаконното строителство на пътища и лифт към Седемте рилски езера в Национален парк Рила, защитена зона "Рила" и проектозащитена зона "Рила–буфер" от Натура 2000.

От петък на посещение в България ще бъде датският евродепутат Маргрете Аукен от групата на Зелените/Европейски свободен алианс. Тя ще се срещне с български природозащитници, а в събота ще посети и района на Паничище в Рила, където се извършва незаконното строителство на лифта. Очаквайте повече подробности в следващите дни.

Миналия месец девет международни организации изпратиха становище до българските институции, в което искат да се спрат незаконните дейности в Национален парк Рила и зоната "Рила–буфер". Организациите припомниха, че под формата на противопожарни просеки в „Рила–буфер” е започнало строителството на три планирани писти от неразрешената скизона „Паничище–Езерата–връх Кабул”.

Вижте приложените карти в рубриката "Изтеглете". Лявата карта е от общия устройствен план на ски зона "Паничище-Езерата-вр.Кабул". В лилаво са ски пистите, в розово - ски пътищата, в червено - лифтовете.

Дясната карта е от лесоустройствения план на Държавно лесничейство Дупница. Там се виждат "противопожарните просеки", означени с номера.

Лифтът между хижите "Пионерска" и "Рилски езера" край Седемте езера беше изграден с редица нарушения
© forthenature.org Enlarge