Какво би искал/а да потърсиш?

СИГНАЛИЗИРАЙ ЗА НЕЗАКОНЕН УЛОВ И ТЪРГОВИЯ С ЕСЕТРИ
© Hartmut Jungius, WWF

​Есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в световен мащаб. Незаконният улов - главно заради техния хайвер - е основната пряка заплаха за оцеляването им.

СИГНАЛИЗИРАЙ ЗА НЕЗАКОНЕН УЛОВ НА ЕСЕТРИ

В България има пълна забрана за улов на всички есетрови риби. Тя изрично упоменава, че не само риболовът е забранен, но също така отравянето, използването на експлозиви или всякакви други материали, които могат да вцепенят рибата. Разпоредбата забранява носенето, транспортирането и продаването на есетри, уловени в българските води на Дунав и Черно море, както и на есетрови продукти. Случайно уловена есетра трябва да бъде върната във водата незабавно.

Ако станеш свидетел на незаконен риболов, не се колебай да сигнализираш за това в Министерството на земеделието, храните и водите. Съветваме те при възможност да включиш снимков и/или видео файл към електронния сигнал, както и максимално детайлно описание на видяното.

Въпреки преустановяването на международната търговия на див хайвер, есетрите продължават да бъдат обект на бракониерство поради голямото му търсене. Хайверът от моруна е сред най-скъпите храни в света.