Какво би искал/а да потърсиш?

Във WWF вярваме силно в обучението и овластяването на младежи, които да станат застъпници за устойчивото развитие на България. 

Изключително горди сме, че работата ни се увенчава с успех и можем да се похвалим с  постижения. Всичко това се случва благодарение на мотивирания ни екип, доброто сътрудничество с различни партньори и подкрепата на поддръжници.

Подкрепи ни
11 панди очакват първите си природозащитни предизвикателства
© WWF

Създадохме ПанГея - младежката организация към WWF


Избрахме 11 страхотни млади природозащитници измежду над 50 кандидати, все участници в нашите образователни програми, за да сформират младежката организация към WWF - ПанГея.

Младите панди на възраст между 15 и 25 години бяха на едноседмичен летен лагер, по време на който преминаха през редица обучения, изготвиха устав, избраха ръководство и стартираха своята дейност.

Голямата цел на ПанГея е да създаде активна младежка общност, ангажирана с опазването на околната среда у нас.
Ученици и студенти от четири държави взеха участие на регионалния форум на Panda Labs в София
© WWF

Помогнахме на над 300 ученици и студенти да станат бизнес иноватори


Горди сме, че през 2021 г. у нас стартира иновационната програма за младежи на WWF – Panda Labs. До момента в рамките на програмата сме работили с повече от 300 млади хора от над 20 града в България.
След 3 семестъра, 9 дни хакатони, 3 седмици мастъркласове и споделения опит на над 50 лектора, три устойчиви идеи в сферата на отпадъците, храната и мобилността, намериха пътя си за реализация: пелети за отопление, направени от кафе и друг остатъчен материал; био-алтернативен пестицид срещу вредители, направен от чесън и коприва; предложение за електрифициране на стари автомобили с услуга за споделено пътуване.

През 2022 г. Panda Labs спечели и награда на ESG Awards на PwC в категория „Образователна програма за външна аудитория” и награда за „Най-сполучливо партньорство“ заедно с Kaufland Bulgaria на конкурса „Корпоративен дарител“, организиран от Български дарителски форум.
WWF и новите климатични герои
© WWF

Превърнахме 117 младежи в климатични герои


117 младежи от България, Румъния, Сърбия и Чехия бяха обучени с амбицията да ги превърнем в климатични лидери на своите общества и да ги осведомим за климатичната криза и последиците от разточителното потребление.

YouTube канали и подкасти, семинари и документални филми, обществени хладилници и гардероби с храна и дрехи за спасяване – това са само част от разнообразните младежки инициативи в борбата с климатичните промени.
Участниците в мастър класа на семестъра на Panda Labs - „Бъдещето на мобилността“.
© WWF Bulgaria

Обучихме младежи от въгледобивните региони, а те се срещнаха с представители на местната власт


Над 50 ученици от училища в Кюстендил, Перник и Бобов дол, разположени в сърцето на Югозападния въгледобивен регион на България и намиращи се под силна зависимост от въглищната промишленост, както и студенти от различни университети, се включиха в два хакатона на WWF, посветени на един от най-наболелите проблеми у нас – бъдещето на енергията.

Младежите преминаха през специална обучителна програма с фокус върху основите на справедливия енергиен преход и предприемачеството.

Победителите се срещнаха с представители на местната власт на област Кюстендил, за да обсъдят алтернативи за използването на въглищата в района.
Бъдещето на селата

Най-силното ни желание е да изградим бъдеще, в което хората живеят в хармония
с околната среда.

Затова работим с огромен ентусиазъм за опазването и възстановяването на дивата природа. И сме щастливи, че ти също си част от това.

Подкрепи ни