Какво би искал/а да потърсиш?

Опазването на българските гори е една от най-важните мисии на WWF в България.

Изключително горди сме, че работата ни се увенчава с успех и можем да се похвалим с постижения. Всичко това се случва благодарение на мотивирания ни екип, доброто сътрудничество с различни партньори и подкрепата на поддръжници.

Подкрепи ни
undefined

Поставихме началото на нова крайречна гора


През 2019 г. почистихме незаконно сметище на брега на река Марица, до град Стамболийски.

Обработихме терена и засадихме над 12 000 фиданки от цели 8 вида: бяла върба, черна и бяла топола, полски ясен, черна елша, полски бряст, източен чинар и летен дъб.

Въпреки трудностите и предизвикателствата, работата по новата гора край Стамболийски продължава.

Нашите горски експерти попълват с фиданки и редовно обгрижват територията с плевене, мулчиране и поливане. Вярваме, че след няколко години ще имаме истинска крайречна гора, която ще бъде и кът за отдих за посетителите.
undefined

Опазихме над 109 000 хектара стари гори


За открием истински ценните дървета и да ги опазим от изсичане,
проучихме и картирахме повече от 150 000 хектара горски територии в девствени гори в Западни Родопи, Стара планина и Средна гора.

През 2016 г. Министерството на земеделието и храните официално обяви 109 000 ха вековни гори за защитени от изсичане. Тази площ е по-голяма от всички резервати в България!

Този огромен успех в полза на българската природа се случи след дългогодишна работа с лесовъди, учени и различни организации, сред които и WWF. 
undefined

Проучваме горски терени, които ще бъдат адаптирани към промените в климата


Екипът ни събира информация за едни от най-уязвимите гори у нас, които са с влошено здравословно състояние - изкуствено създадените горски култури от бял и черен бор.

Целта ни е чрез прилагането на различни мерки, тези гори да бъдат адаптирани към климатичните промени, което да ги направи по-устойчиви. Теренните дейности се провеждат на извадков принцип на обща площ от над 13 000 дка. 

С помощта на различни специалисти направихме мониторинг на биоразнообразието с фокус птици, насекоми и прилепи.

Правим това, защото горските екосистеми не включват само дървета. Важно е да се запознаем и с животинските видове, които обитават районите.
© WWF Bulgaria
Горският екип на WWF България
undefined

Поставихме 87 образователни табели в природните паркове „Витоша“ и „Беласица“


Навръх 87-ия рожден ден на първия природен парк на Балканите – „Витоша“, поставихме табели, които да запознаят хората с огромното значение на мъртвата дървесина за живота в гората.

Табелите са изработени от дърво, с голямо изображение на QR код. След като бъде сканирано, то отвежда потребителя до нашия сайт, където може да чуе през телефона си информация и да научи нещо ново и интересно, докато се разхожда в планината.

Важно: всички табели са поставени върху мъртви или умиращи дървета!

Ако попаднеш на тях, ще се радваме да снимаш и да ни тагнеш.

 
Прочети още
undefined

Допринасяме за отговорното управление на горите с FSC и провеждаме обучения в горски предприятия


В резултат на усилената ни работа, през август 2017 г. в България влезе в сила националният FSC стандарт за сертификация на гори.

С това България се нареди сред първите 3 държави в Европа (след Франция и Румъния), които разработиха и въведоха национални стандарти съгласно новите изисквания на Съвета за стопанисване на горите (FSC).

Стандартът FSC е правилник за отговорно стопанисване на горите. Той обхваща съхраняването на природата и гарантира спазването на правата на работниците в горските стопанства и опазването на обектите от културно-историческо значение.

През годините WWF сме провели FSC обучения на над 200 души в горски предприятия! 
Разбери повече за FSC
Стамболийски, есен 2019
undefined

​​Създаваме актуални анализи за незаконния дърводобив в страната


Част от дейността на горските експерти във WWF е проучване на сигнали за незаконен дърводобив, които получаваме от цялата страна, и разкриването им пред широката общественост. През годините отговорихме на стотици такива сигнали. 

Правим редовни анализи на незаконния дърводобив в България и на ефективността на мерките по контрол в горските територии.

Последният такъв показа изключително притеснителни данни - повече от 1/4 от дърводобива у нас е незаконен и генерира загуби от около 100 млн. лв.

В допълнение на тези финансови загуби, горите, преексплоатирани в резултат на незаконните сечи, не могат да изпълняват ефективно производствените, водоохранните и природозащитните си функции.
 

Прочети последния ни доклад тук
undefined

Създадохме приложение, с което да пускаш сигнали при съмнение за незаконни дейности в гората


С нашето безплатно мобилно приложение "Спаси гората" всеки може да подаде сигнал при съмнения за незаконна сеч. А чрез специално разработените от нас инструкции, може лесно да провериш законна ли е сечта, или не.

Подаването на сигнали е начин да спрем престъпленията срещу дивата природа.

За да се правят повече проверки на място, е ВАЖНО да попълниш точна локация, кратка информация за проблема и да прикачиш снимка или видео.

Не пропускай да попълниш и твой контакт за връзка, за да разбереш какви мерки са предприети по сигнала.

 
Изтегли приложението за Android
undefined
Създадохме поредица от специализирани видеа за устойчивото управление на горите

Заедно с Biota Films заснехме документални видеа, подходящи не само за професионалисти в областта, но и за по-широка публика от студенти, ученици.

Филмите са насочени към добрите горскостопански практики, към начините за преодоляване на предизвикателствата, свързани с дърводобива, замърсяването на водните течения и ерозирането на почвите, и опазването на биотопните видове.

Поредицата разкрива класически горскостопански моменти от живота на една гора и на хората, които работят в нея. А всички кадри са заснети в България в продължение на последните 3 години.
Гледай видеата
Жълъдите се сортират внимателно
undefined

Създадохме уникална по рода си GIS платформа на българските гори


Информационната платформа (ГИС) е единствена по рода си и е подходяща както за професионалисти от бранша, така и за любители.

На картата можеш да научиш къде са старите гори и защитените територии в България; да видиш къде около теб има разрешения за сечи; да намериш научна информация от различни институции, учебни заведения, включително и от архива на WWF, напълно свободна за ползване!

 
Разгледай ГИС картата

Най-силното ни желание е да изградим бъдеще, в което хората живеят в хармония
с околната среда.

Затова работим с огромен ентусиазъм за опазването и възстановяването на дивата природа. И сме щастливи, че ти също си част от това.

Подкрепи ни
© WWF Bulgaria
Създаваме нова крайречна гора край Стамболийски
Разгледай и други наши успехи за природата