Какво би искал/а да потърсиш?

LIFE Залесявания - REFOREST

Подпомагане на възстановяването, климатичната устойчивост и значимостта за биологичното разнообразие на приоритетни горски местообитания в Натура 2000 зони.

КАКЪВ Е ПРОБЛЕМЪТ?

Някои гори се нуждаят от усилия за по-бързото им възстановяване, тъй като са били изсечени в миналото или са силно увредени от природни бедствия. Естественото им възобновяване би отнело десетки и стотици години, като през това време хората губим ползите от гората - опазване на почвите, водите, въздуха, климата, биоразнообразието и др.

Лого на проекта LIFE Reforest
КАКВО ПРАВИ WWF?

WWF България си партнира с Югозападното държавно предприятие в изпълнението на проекта „Подпомагане на възстановяването, климатичната устойчивост и значимостта за биологичното разнообразие на приоритетни горски местообитания в Натура 2000 зони“ или накратко LIFE REFOREST. Основната му цел е именно възстановяване на горски местообитания в рамките на мрежата от защитени територии „Натура 2000“. За постигането на проектните цели Югозападното държавно предприятие прилага най-добрите научни практики в залесяването.

В рамките на проекта бяха създадени съвременни модели за предвиждане на ефектите на климатичните промени върху различните типове горски местообитания. В резултат на това за всички гори у нас бе изготвена ГИС база данни, в която освен оптималните дървесни видове, с които е разрешено да се залесява в момента, има и списък на видовете, които ще бъдат най-подходящи за съответните месторастения.

Залесявания се извършват в следните зони от мрежата Натура 2000: Осоговска планина, Кресна-Илинденци, Долна Места, Места, Скрино и Огражден-Малашево. Към декември 2023 г. общата им площ възлиза на 1552 дка.

Освен производството на милиони контейнерни фиданки и мащабни залесителни дейности, в рамките на проекта ще бъде изграден информационен център за горите и мрежата „Натура 2000“ на територията на Горски разсадник - с. Локорско, където е инсталирана автоматизираната линия за производство на контейнерни фиданки.

Други ключови дейности са свързани с организирането на обучителни семинари и посещения на терен за обмен на опит с горскостопански предприятия и недържавни собственици на гори с цел по-широко мултиплициране на постигнатите резултати в държавни, общински и частни гори в страната.

Общият бюджет на проекта е 2 066 611 евро, от които 1 537 148 евро (74,38%) се осигуряват от Програма LIFE Nature 2019 на Европейската комисия.

Повече за проекта виж тук
LIFE Reforest
Последни новини
WWF: Климатичните промени правят света все по-опасно място за хората

Природните бедствия са вече и у нас. Как да им противодействаме?

16 Nov 2023
Изложбата на WWF „Чудесата на природата: от семе до гора“ гостува в Русе

Елате, за да проследим заедно как се ражда една гора

01 Nov 2023