Състезание "По-чисти"

volunteers collect rubbish rel=
Доброволци участваха в състезанието на WWF в Русе
© WWF DCP BG archive

Кой, какво, колко и къде почисти

Акцията "Екофурми за смет" на доброволци от Русе стана победител
Доброволци от Русе събраха 70 чувала с боклуци при почистването на местността Текето край града. Като награда през пролетта на 2008 г. те ще прекарат един ден с екипа на WWF на място, където работи природозащитната организация.

В надпреварата се включиха още три отбора, които почистиха реката над гр. Мъглиж до водопада, местността Хисарлъка край Белене и Национален парк Пирин.

WWF продължи кампанията за чисти природни паркове със състезанието „По-чисти”. Всеки можеше да излезе с приятели сред природата, да почисти някое диво място, загрозявано от боклуци, и след това да разкаже как е минало.

Кандидатите трябваше да изпратят текст, снимки или видео от почистването, като посочат колко души са участвали, на кое място и колко боклук са събрали.

Състезанието се проведе малко след Националния ден за почистване на природните паркове. На 13 октомври 2007 г. 1200 души събраха 12 камиона с боклук в десетте природни парка на България - Витоша, Странджа, Русенски Лом, Златни пясъци (край Варна), Врачански Балкан, Шуменско плато, Българка (край Габрово), Персина (край Белене), Рилски манастир, Сините камъни (край Сливен).

Тогава мнозина не успяха да се включат в почистването, защото близо до мястото, където живеят, няма природен парк. Други обаче не се поколебаха да почистят парче дива природа край града си в същия ден и изпратиха имейли с резултатите и така се класираха за участие в състезанието.
people clean rubbish rel=
Доброволци на WWF почистват речно корито