LIFE Дунавски есетри

Нов живот за дунавските есетри

© Phyllis Rachler / WWF
Есетрите са най-застрашените риби в световен мащаб,  с малко останали естествени местообитания. За да се даде възможност за опазване на тези ценни видове в Долен Дунав и северозападната част на Черно море, стартира нов проект с подкрепата на LIFE – финансовият инструмент на ЕС за околната среда.

Територията, обхваната от проекта, е единственият регион, в който все още се срещат  жизнеспособни популации от диви есетрови риби в Европa. Тя включва не само държавите членки Румъния и България, но и Сърбия - с частта от Дунав под язовирите Железни врата - и Украйна - включително северната част на дунавската делта. Tака се покриват типичните места за размножаване и зимуване на есетрите.

Основната пряка заплаха за дунавските есетри е прекомерната експлоатация. Въпреки строгата правна защита във всички страни по поречието на Долен Дунав и крайбрежието на Черно море, незаконният риболов и търговия с месо и хайвер от диви есетрови риби все още застрашават последните оцелели представители на тези древни и емблематични видове.

През следващите четири години мащабен проект, включващ седем партньори от шест държави, ще се погрижи за по-добра защита на есетрите. Заедно с рибарските общности, алтернативни източници на доходи ще бъдат изследвани и разработени, за да се намали зависимостта от престижните в миналото, но понастоящем незаконни, дейности. Правоприлагащите органи ще бъдат подпомагани в борбата срещу бракониерството, контрабандата и незаконната търговия. Освен това, пазарите за хайвер и есетрово месо ще бъдат внимателно наблюдавани и информирани за законовите изисквания.

По този начин, ще бъде направена сериозна стъпка към възстановяването и дългосрочното оцеляване на дунавските есетри.

Още новини и информация за дейностите по проекта предстоят скоро, останете на линия!
 
© European Comission
© WWF
Life Дунавски есетри се изпълнява в партньорство между WWF в Австрия, България, Румъния, Сърбия и Украйна, заедно с Биосферен резерват Дунавска делта, Тулча, Румъния и Лайбниц-институт за изследвания на животни от зоологически градини и диви животни (IZW), Берлин, Германия. Започва през октомври 2016 г. и ще продължи до края на 2020 г. Общият бюджет на проекта е 1,851,678 евро, от които 60% са предоставени от Европейския съюз.