Форум „Икономика за жива планета“ | WWF
© WWF Bulgaria

Форум „Икономика за жива планета“

На 8-и юни, 2017 г. в ИнтерЕкспо Център (ИЕЦ), София се проведе първият по рода си форум „Икономика за жива планета“. Той събера на едно място създатели на национални политики, международни икономисти, експерти по темата устойчиво развитие, представители на бизнеса и обществения сектор от Европа и Азия.

Форумът предложи възможни решения на въпроса как в условията на мултилатерализъм светът може да постигне успешен преход към зелена икономика, да преодолее пълноценно настоящото множество от политически и икономически кризи и да подсигури постигането на Целите за устойчиво развитие 2030 г.

Форумът се фокусира върху новата роля и отговорност за преподреждане на икономическите блокове (страните от ЕС и ЕИП), държавите с висок среден доход (в Централна и Източна Европа и други) и международните институции за развитие с цел въвеждането на новаторски финансови инструменти, насочени към належащите предизвикателства пред нашата планета. Държим да заявим твърдо, че в момент, когато залозите са толкова високи, а различията в света – привидно толкова големи, споделеният стремеж за устойчиво развитие може да ни обедини по нов начин и да тласне света напред.

В навечерието на европейското председателство на България, сме уверени, че форумът даде начало на сериозна дискусия по тези въпроси, както и че ще помогне за изграждането на нови лидерски подходи за централно- и източноевропейските държави относно устойчиво развитие в условията на мултилатерализъм.