Разказ за гората – част IIГората и бизнеса
Нашият главен герой в разказа ни за гората – Андон – споделя за гостуването на братовчед си Христо, който наскоро е останал без работа и иска да обсъди с него своята идея да стане предприемач.

„Първо искахме да направим фирма и да говорим с местното горско стопанство, за да ни дадат разрешение да сечем. Ама като се видяхме с шефа, той директно ни каза, че вече няма време да кандидатстваме за възлагане на поръчка.”

Цветан Пенев, директор на държавното стопанство, в което работи Андон, допълва историята: „Тъй като обемите за добив за тази година вече са изпълнени, им предложих друго – да се захванат с дърводелство и да купуват от нас сертифицирана дървесина. Така хем няма да чакат да дойде времето за нова поръчка, хем ще могат да предлагат на клиентите си по-специални продукти.”

„Жена ми пък се сети, че през лятото можем да събираме горски плодове и да разширим дейността на фирмата – намесва се Андон. – Сега идеята ни е да включим цялото семейство в различни занимания. Баща ми навремето гледаше пчели, ако ни потръгне и имаме късмет, другата година може да си хванем някой рояк в гората.”
 
С разговорите бизнеспланът на Андон и Христо става все по-амбициозен. Иде реч и за сертификата за проследяване на дървесината, но докато се стигне дотам, двамата ще трябва да изпълнят изискванията за транспорт и за съхранение на суровините, които използват. Най-хубавото е, че има кой да им помогне да следват правилата на FSC. Така ще пазят гората, за да могат да ползват богатствата ѝ всяка година и да имат предимство пред конкурентите си.


Следва продължение...
______________________________________________________________
Имената на героите в нашата разходка са сменени. Но възможностите им за бизнес са реални. FSC насърчава местните предприемачи и услуги и работи за отговорно и устойчиво ползване на горите.

Ако сте пропуснали първата част от разказа ни за гората, вижте тук как FSC помага на Андон да има сигурна работа и безопасни условия на труд
 
© Sergey Nivens
Дърводелските фабрики също могат да получат FSC сертификат и с това да спечелят нови пазари
© Sergey Nivens