Помогнахме на над 300 ученици и студенти да станат бизнес иноватори

© WWF

Силно вярваме в обучението и овластяването на младежи, които да станат застъпници за устойчивото развитие на България. Ето защо сме изключително горди, че през 2021 г. у нас стартира иновационната програма на WWF – Panda Labs. В рамките на програмата работихме с повече от 300 младежи от над 20 града. След 3 семестъра, 9 дни хакатони, 3 седмици мастъркласове и споделения опит на над 50 лектора, три устойчиви идеи в сферата на отпадъците, храната и мобилността, намериха пътя си за реализация: пелети за отопление, направени от кафе и друг остатъчен материал; био-алтернативен пестицид срещу вредители, направен от чесън и коприва; предложение за електрифициране на стари автомобили с услуга за споделено пътуване. Предстои да споделим и кои са отличените идеи след новите семестри на програмата.

През 2022 г. Panda Labs спечели и две награди: награда на ESG Awards на PwC в категория „Образователна програма за външна аудитория” и награда за „Най-сполучливо партньорство“ заедно с Kaufland Bulgaria на конкурса „Корпоративен дарител“, организиран от Български дарителски форум.

Превърнахме 117 младежи в климатични герои

© WWF

Образователната дейност заема важно място в работата ни. Oбучихме 117 младежи от България, Румъния, Сърбия и Чехия с амбицията да ги превърнем в климатични лидери на своите общества и да ги осведомим за климатичната криза и последиците от разточителното потребление. YouTube канали и подкасти, семинари и документални филми, обществени хладилници и гардероби с храна и дрехи за спасяване – това са само част от разнообразните младежки инициативи в борбата срещу климатичните промени. 

Създадохме ПанГея - младежката организация към WWF

© WWF

Избрахме 11 страхотни млади природозащитници измежду над 50 кандидати, за да сформират младежката организация към WWF - ПанГея. Младите панди на възраст между 15 и 25 години бяха на едноседмичен летен лагер, по време на който преминаха през редица обучения, изготвиха устав, избраха ръководство и стартираха своята дейност. Голямата цел на ПанГея е да създаде активна младежка общност, ангажирана с опазването на околната среда у нас.