Спасихме мечето Митко

Нашите експерти намериха двегодишното мече Митко изнемощяло, ранено и на косъм от смъртта. Останало без майка, уплашено и гладно, то явно е тръгнало да търси храна. Но понеже няма опит, а и инстинктите му за съхранение все още не са развити, се е отправило към най-близкото населено място. Вместо на храна обаче, Митко се е натъкнал на бракониер, който го ранил тежко.

Митко веднага е транспортиран до Парка за танцуващи мечки край Белица, а оттам и до рехабилитационен център "Арктурос" в Гърция, където е подложен на животоспасяваща операция. Днес състоянието му продължава да се подобрява, но, за съжаление, никога вече няма да може да живее сам сред дивата природа.

Тази сложна спасителна акция нямаше да бъде възможна без колективните усилия и солидна подготовка също и на Националната служба за защита на природата към МОСВ, център "Арктурос", Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ, Сдружение за дива природа "Балкани", Национален парк "Централен Балкан" и РИОСВ София.

Опазваме кафявите мечки

В края на 2020 г. дадохме старт на нашата дългосрочна мисия за опазване на кафявите мечки у нас. България е единствената страна в Европа, в която популацията намалява, докато в други райони е стабилна. Освен стабилизирането ѝ, една от основните ни дейности е и превенция на бъдещи конфликти между хора и мечки. Целта ни е да се погрижим за тези, чиито дворове, пчелини или домашни животни са застрашени или пострадали от тяхното присъствие. За да могат мечки и хора да живеят в хармония. Благодарение на даренията на нашите поддръжници, програмата ни е в ход, а „Спасителният мечешки отряд“ вече е на терен и работи.

Зарибихме Дунав с хиляди есетри

Ние единствени в България правим зарибявания с есетри - критично застрашени риби, оцелели още от времето на динозаврите, но днес изправени на ръба на оцеляването! През годините пуснахме в Дунав хиляди малки рибки - моруни, руски есетри и чиги. С това целим да укрепим популацията им.

През 2020 г. пуснахме над 7000 моруни - един от четирите останали в Дунав есетрови вида. Рибите са отгледани в български развъдник при специални условия, позволяващи по-лесната им адаптация в естествената среда. Освен това са маркирани от екипа на WWF с цел проследяване на тяхното развитие. През 2019 г. пуснахме в Дунав 20 000 руски есетри, а през 2014 и 2015 г.  50 000 чиги се отправиха към Черно море.

Международният съюз за защита на природата класифицира есетрите като най-застрашената група от видове в света. Затова в продължение на много години WWF България работи за опазването на техните естествени местообитания

Спасихме 200-килограмовата моруна Силвия

Въвлякохме рибарите в опазването на есетрите

Усилията за опазване на есетрите биха имали незначителен ефект без въвличането и разбирането на хората, живеещи около Дунав. През октомври 2014 г. от WWF започнахме обучения на рибари за кандидатстване по европейски програми за земеделие и рибарство. Много рибарски сдружения се включиха в обученията, а рибарите от рибарското сдружение „Ветрен-396“ бяха обучени от експерти как да помагат при изследвания на риби и в мониторинг на есетровите популации. Включването на рибарите в опазването на есетрите е от огромно значение. Освен че придобиват допълнителни практически умения, те могат да помагат на изследователски или природозащитни организации като нашата, с предоставяне и споделяне на своите ценни познания за реката, техническа помощ при изследвания, както и данни за случайно уловени екземпляри. Ветрен е и мястото, където нашите колеги провеждат своите експедиции, посветени на проучване на естественото размножаване на есетрите.

Крапец е още едно място, на което екипът на WWF работи с рибарските общности. Там проследяваме и наличието на есетри. Фокус са ни малките есетрови риби, които почти всяка година пускаме по Дунав. През 2020 г. пуснахме над 7000 тримесечни моруни. През 2019 г. пък над 20 000 тримесечни рибки от критично застрашения вид руска есетра поеха своя път от Белене, през делтата на Дунав, до Черно море. При Крапец нашите експерти проверяват дали рибките са достигнали Черно море, какъв процент от тях са оцелели и дали има вероятност да се завърнат след години обратно в Дунав, където да се размножат.

Забрана за улов на есетри

През 2016 г. за тези древни обитатели от времето на динозаврите беше постигната голяма победа: пълната забрана за улов на диви есетри беше удължена с още 5 години – до 2020 г. През 2021 г. тя отново беше удължена - до 2025 г. Това ще даде по-добър шанс за възстановяване на критично застрашените есетри.