Подпомогнахме развитието на икономически бедните, но богати на природа райони

© Мая Радева

Проектът „За Балкана и хората“ показа как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България.

Заедно с останалите партньори по проекта постигнахме:

• Популяризиране и прилагане на „екосистемните услуги“ или каква е реалната „цена” на запазената природа;

• Създаване на по-добра среда за развитие на фермерите и местните бизнеси, така че екологичните им продукти и услуги да получат по-висока цена чрез подобрено качество и маркетинг, а приходите им да нараснат с поне 15 %;

• Подкрепа на гражданското общество, която осигури ефективно, дългосрочно и устойчиво ползване на природните ресурси.

Внесохме конкретни предложения за зелен рестарт на българската икономика

Заедно с MOVE.BG, Грийнпийс и Института за Кръгова Икономика изготвихме решения за зелен рестарт на българската икономика. Коалицията ни “За зелен рестарт” събра над 50 учени, представители на неправителствения сектор и бизнеса от сферите на зелените иновации, дигиталната комуникация, кръговата икономика, климата и енергетиката.

Предложенията ни са групирани в няколко категории и целят да дадат насоки за инвестиране на средствата за възстановяване по направления, които да помогнат за прехода на страната ни към нов икономически модел, базиран на иновациите и предлагането на високотехнологични решения за възобновяеми източници, устойчиво земеделие, подкрепа за green-tech компании, опазване на околната среда и др.

Създадохме първия наръчник за устойчиво потребление на риба