Над 10 000 подписа от 130 държави срещу застрояването на българските защитени територии

Posted on 12 March 2007
Камчийски пясъци
Камчийски пясъци са част от европейската екологична мрежа Натура 2000 заради уникалното съчетание от лонгозни гори и различни типове дюни, важно обитание на световнозастрашени видове птици и животни
© Petko Tsvetkov
Над 10 200 души от 130 държави и територии са изпратили досега имейли до българския премиер Сергей Станишев и главния прокурор Борис Велчев в световната кампания на WWF за спасяване на защитените природни територии в България от застрояване.

Кампанията на WWF за България започна точно преди две седмици и ще продължи дотогава, докато българските власти предприемат действия по изложените случаи и по недопускането на други.

„България притежава някои от най-ценните природни зони в Европа, но тези богатства се разрушават непрекъснато. Вили, хотели, почивни бази и ски курорти се изграждат в много от националните и природни паркове на България, въпреки че противоречат на националното законодателство и правни норми”, се казва в електронното писмо на WWF до българските власти.

Повод за кампанията на WWF са два емблематични случая на разрушаване на защитена българска природа по Черноморието. Единият е хотелският комплекс край село Варвара в Природен парк Странджа. Вторият е заличаването на Защитена местност Камчийски пясъци, северно от село Шкорпиловци - най-големия пясъчен плаж по българското Черноморие, който голяма австрийска банка е планирала да застрои.

Кампаниите на WWF, известни като „Панда Паспорт”, провокират разрешаването на проблеми с опазването на природата в цял свят. В нея могат да се включат и българи, ако се регистрират на специалната интернет страница.

Междувременно WWF продължава и българската си кампания „От местопрестъплението”. Всеки може да изпрати свои снимки, които показват унищожаване на защитена българска природа. На българската интернет страница на WWF са публикувани случаи от националните паркове Рила и Пири, природните паркове Странджа и Врачански Балкан и защитеното езеро Вая край Бургас.
Камчийски пясъци