WWF почисти определения за залесяване терен край Стамболийски | WWF

WWF почисти определения за залесяване терен край СтамболийскиPosted on 14 November 2019
Десетки доброволци се включиха в инициативата по почистване
© WWF / Яна Андонова
Десетки граждани и любители на природата отговориха на призива на WWF и се включиха в акцията по почистване на терена край река Марица, където скоро ще бъдат положени основите на нова гора. На 21.11. (четвъртък) на брега на реката, на входа на град Стамболийски екип на природозащитната организация ще засади 12 000 фиданки от осем вида, селектирани да отговорят на характеристиките на средата. Но до предприемането на тази стъпка ще се стигне единствено благодарение на внимателното почистване на местността.

Събиране на отпадъците

Именно с тази задача се заеха повече от 40 доброволци, наставлявани от специалистите на WWF. Ученици, семейства с малки деца, млади хора и дори две кучета се присъединиха към акцията и с дружни усилия събрахме 120 чувала с отпадъци. Те бяха извозени до регламентирано сметище от камион, изпратен за целта от община Стамболийски. Сред най-нетипичните отпадъци, на които се натъкнхаме в процеса на работа, със сигурност попада кутийка с гримове. Заедно с нея нашите доброволци изнесоха обувки, кабели, шишета, автомобилни гуми и всякакви други битови отпадъци.

„Аз съм много впечатлена, развълнувана и трогната от това, че дойдоха толкова хора не само от Стамболийски, но и от Пловдив и София. Отделиха си неделята, за да дарят своя труд. Поведението им показва една дълбока мотивация, сериозно отношение и искрена загриженост към бъдещето на околната среда“, сподели ръководителят на WWF Веселина Кавръкова, която лично участваше в почистването.

„На нашите доброволчески събития винаги идват отговорни хора. От една страна аз вече съм свикнала с този факт, но от друга – винаги много се радвам на техния ентусиазъм. Той ме зарежда с енергия и ми дава сила да продължавам нататък“, коментира Нели Дончева, главен експерт в практика  „Гори“ на WWF.


Полагане на първите фиданки

Като награда за добре свършената работа нашите експерти дадоха възможност на доброволците да положат в земята първите фиданки от източен чинар и бряст. Това са „контейнерни“ фиданки, чиито корени се намират в субстрат (пръст). Това им осигурява по-добро прихващане и дава по-голям шанс на растенията. Все още е рано да бъдат засадени фиданките с открита коренова система. Специалистите от WWF следят тяхното развитие и когато листата им опадат – знак, че са навлезли в състояние на покой – ще бъдат транспортирани до мястото за залесяване.

Открит урок по екология

В добавка към това нашите горски експерти, Нели Дончева и Костадин Вълчев, изнесоха на доброволците открит урок по екология. Благодарение на него те научиха, че крайречните гори са изключително ценни, защото укрепват бреговете и ограничават ерозията, поглъщат праха, подобряват качеството на водите, а също и създават местообитания и биокоридори за много редки растения и животни. Въпреки многобройните услуги, които предоставят обаче, крайречните гори са унищожавани от векове с цел освобождаване на територии за пасища, обработваеми земи, изграждане на диги и други съоръжения. Това ги прави едни от най-редките и приоритетни за опазване горски местообитания.

Края на деня посветихме на опознавателна пешеходна разходка край Марица. По време на разходката доброволците се запознаха с характерните за района птици, а също и с типичните крайречни дървесни видове. Специалистите от WWF заведоха своите помощници до местата, откъдето беше събран семенният материал за залесяването и им показаха как ще изглежда някой ден гората, която всички заедно създаваме.

WWF има нужда от вашата подкрепа, за да продължи да пази българската природа!

Всеки, който иска да се включи в инициативата и да допринесе за създаването на нова гора, е добре дошъл!

А на онези от вас, които не могат да дойдат на терен, предлагаме бърза и лесна възможност за подкрепа - месечно дарение от 5 лв. с sms абонамент с текст на латиница DMS GORA на 17777 (за всички мобилни оператори).


Дарението може да се направи и онлайн на https://www.spasetedivatapriroda.bg/gora

Благодарим ви от сърце за подкрепата!
Десетки доброволци се включиха в инициативата по почистване
© WWF / Яна Андонова Enlarge
Доброволците получиха и урок по залесяване и екология
© WWF / Яна Андонова Enlarge
Първите фиданки, които бяха положени в земята
© WWF / Яна Андонова Enlarge
Младежи от София, Пловдив и района дариха своя труд за бъдещата гора
© WWF / Яна Андонова Enlarge