Честит рожден ден, WWF! | WWF

Честит рожден ден, WWF!

Posted on 28 April 2021
WWF навърши 60 години
Най-голямата природозащитна организация в света празнува своя 60-и рожден ден. Навръх годишнината WWF призовава за спешни действия в посока справяне с глобалната климатична криза, деградацията на екосистемите и осигураването на устойчиво бъдеще за нас и нашите деца.

„Днес е по-ясно от всякога, че биологичното разнообразие на планетата е изложено на сериозен риск и ние сме преки свидетели на това. Докладът „Жива планета 2020“ разкрива стряскащи данни – две трети от популациите на гръбначните животни са изгубени само за половин век. Това от своя страна застрашава нашия климат, храна, питейна вода и, разбира се, здраве. Заедно с правителствата, бизнеса и местните общностите ние сме длъжни да постигнем повече през следващите 10 години, отколкото успяхме през последните 60“, каза по случай празника Марко Ламбертини, генерален директор на WWF International.

Поредното доказателство за това как неподходящи човешки действия могат да сринат естествените екосистеми на планетата, поддържащи живота на Земята, е продължаващата пандемия с Covid-19, чиито корени се търсят именно в начина, по който ползваме земята, в обезлесяването и в нелегалната търговия с диви животни.

„През последните шест десетилетия нашата мисия се разрастна. Днес знаем със сигурност, че можем да имаме здраво, проспериращо и справедливо общество на една опазена планета, където устойчивото развитие се превръща в норма “, допълни още Ламбертини. „Това десетилетие трябва да бъде повратната точка. Covid-19 е сигнал за пробуждане и осъзнаване на огромните и преплетени рискове, породени от разрушителната ни връзка с природата. Сега трябва да мислим и да действаме по-бързо и с по-голяма размах от всякога.“

„Днес трябва да се възползваме от дълбоките знания, до които сме достигнали през последните 60 години, и да подходим с нова енергия към предизвикателствата на настоящето. Трябва да мислим заедно и да създадем иновативни решения, с които да отговорим на тежки казуси като климатичните промени, деградацията на екосистемите, загубата на биоразнообразие и унищожаването на поминъка на милиони хора“, каза Паван Сухдев, президент на WWF International.

Над 60 години WWF е в епицентъра на глобалните усилия за опазване на природата. От подкрепа за създаването на световноизвестни защитени зони като Националните паркове на Галапагос или вулканите в Еквадор и Руанда, до протекцията на емблематични застрашенни видове като панди, тигри, носорози и слонове, организацията е пионер в редица инициативи, чието въздействие се усеща и до днес.

Следвайки науката и с помощта на глобална мрежа от разнообразни партньорства, WWF работи на широк фронт от екологични предизвикателства. Дейността на организацията включва както пускането на първите в света екомаркировки за хранителни и потребителски продукти, така и застъпничество за приемането на глобални споразумения относно търговията с диви животни, опазването на влажните зони, биологичното разнообразие и климата.

„Резултатите, които постигаме, биха били немислими без подкрепата на многобройните ни партньори, поддръжници, съмишленици и колеги. Искаме да благодарим и на милионите хора, които ни се довериха и ни подкрепят през годините, както и на хилядите служители на WWF по целия свят - бивши и настоящи - за тези 60 години страст и отдаденост“, сподели Ламбертини.

Създадена през далечнната 1961 г. от малка група всеотдайни любители на природата, днес WWF със своята емблематична панда e световно разпознаваема организация – символ на надеждата, че хората и природата могат да съществуват в хармония. За последните 60 години WWF се разширява и от идеята за опазване на отделни местообитания и видове се превръща в глобален лидер със системен подход в протекцията на дивата природа, горите, океанските и сладководните системи. Освен това WWF се бори срещу основните двигатели на природната деградация, включително неустойчивото производството на енергия и храни, а също и работи за трансформиране на пазарите в посока отговорност и екосъобразност.

На 60 години WWF се превърна в мултикултурна глобална федерация с активни местни офиси, работещи в близо 100 държави. Организацията се ползва с подкрепата на повече от 35 милиона души по света. Днес тя използва гласа си за да създаде един по-справедлив, по-здравословен и по-устойчив свят, който да гарантира благосъстоянието на хората в една опазена околна среда.

„Нашето съвместно пътуване далеч не е приключило. През последните 60 години светът претърпя дълбоки трансформации, както и WWF. Едно нещо обаче не се е променило и това е нашата изконна решителност да допринесем за бъдеще, в което хората и природата процъфтяват заедно“, увери Ламбертини.

WWF навърши 60 години