В Деня на Земята разказваме за малките промени, водещи до големи резултати | WWF

В Деня на Земята разказваме за малките промени, водещи до големи резултати

Posted on 21 April 2021
Днес е Денят на Земята
По данни на природозащитната организация WWF природата ни осигурява екосистемни услуги на стойност 125 трилиона долара годишно. Сред тях са жизненоважният достъп до чист въздух, прясна вода, храна, както и суровини за енергия и лекарства. За да продължим да ползваме ресурсите на Земята обаче, трябва да гарантираме, че те никога няма да бъдат изчерпани. А това зависи и от нас. Ето няколко съвета за малки стъпки, които можем за правим всеки ден, за да се отблагодарим на Земята за нейната грижа.

По-чист начин за почистване

В наши дни на пазара все повече се търсят и предлагат безвредни и икономични препарати за почистване. Опитайте се да купувате от тях и помнете, че по този начин щадите не само планетата, но и своето собствено здраве и кожа.

Ако пералнята ви има настройки за количеството на дрехите, които изпирате, изберете ниска настройка – ще използвате по-малко вода, а самите дрехи ще бъдат също толкова чисти. Употребата на студена вода може да спести до 80% от енергията, необходима за изпирането им. И още една сериозна полза – прането на дрехи в студена или топла (вместо гореща) вода може да спести до около 220 кг въглероден диоксид на година.

Една СВЕТЛА идея

Знаехте ли, че само 10% от енергията, използвана от крушка с нажежаема жичка, произвежда светлина? Останалото се отделя като топлина. Компактните флуоресцентни крушки (CFL), халогенни или светодиодни са до четири пъти по-ефективни от крушките с нажежаема жичка.

Замяната на една крушка с нажежаема жичка с компактна флуоресцентна крушка може да спести 70 кг въглероден диоксид годишно! Те произвеждат същото количество светлина, използват 1/3 от електричеството и издържат до 10 пъти по-дълго, което означава сериозни спестявания и по-малко емисии на въглероден диоксид.

До всички офисни хора сред вас, макар и към днешна дата да работим все по-рядко в такава среда: изкуственото осветление представлява 44% от потреблението на електричество в офисните сгради. Създайте си навик да изключвате осветлението, когато излизате дори само за 15 минути. И разбира се, използвайте естествената светлина при всяка удобна възможност. Изключете монитора си по време на обяд и след работа. Може и да го настроите да се изключва или да преминава в режим на заспиване, когато не се използва.

Куп електроника като телевизори, стерео уредби, микровълнови фурни използват енергия дори когато са изключени, за да запазят часовника на дисплея осветен и дистанционното управление – включено. Изключвайте разклонителите и електрическите устройства от мрежата, когато не ги ползвате.

И още...

• Неправилно запечатаните или уплътнени прозорци могат да бъдат причина за до 25% от общите топлинни загуби на една къща.
  • Ако използвате масивна дървесина за даден свой проект, избирайте продукти с етикет, удостоверяващ начина ѝ на добиване, който следва да не вреди на гората.  Би било страхотно да потърсите и „спасени“ изделия от дърво при местните търговци на използвани строителни материали.

Не разхищавайте

• Рециклирането на 1 тон хартия спестява 26 500 литра вода, три кубични метра пространство от сметище и 4100 киловатчаса електроенергия.
  • Избягвайте употребата на стиропор - труден е за рециклиране, а освен това не може да бъде превърнат в нов висококачествен полистирол.
  • Многократното използване на кутии за храна е от особено значение за намаляването на отпадъците. Училищният обяд на едно дете генерира средно 30 кг отпадъци от опаковки за една година.
  • Купувайте прясна храна от местни производители, за да намалите потенциално дългите разстояния, които тя ще трябва да „измине“, за да стигне до чинията ви. А и така хранителните качества, вкус и полезност се запазват.
  • Около 1/3 от всичката храна на света не се изяжда. С по-добро планиране и малки стъпки в етапите на подготовка, съхранение и замразяване, може да направите сериозна крачка към намаляването на отпадъците в кухнята, но и да спестите пари.
  • Батериите вредят сериозно на околната среда и човешкото здраве, когато се изхвърлят с твърди битови отпадъци. Все повече малки и големи компании, а и търговци, ще вземат старите ви батерии и ще ги изхвърлят правилно или рециклират.
  • Преминете към слънчева енергия. Захранването на дома ви със слънчеви панели може да намали чувствително сметките за електричество, въглеродния отпечатък и дори да увеличи цената на дома ви.
  • Проверете колко енергия и вода използват вашите електроуреди. Когато купувате нови, не забравяйте да изберете такива от клас А - най-енергийноефективният клас.

И още интересни факти:

• Двадесет и шест рециклирани PET пластмасови бутилки се равняват на костюм от полиестер. Пет рециклирани PET-бутилки правят достатъчно влакно за пълнене на ски яке.
  • По-малко от 1% от найлоновите торбички някога се рециклират. Употребявайки такива от мрежа, плат или друг устойчив материал, помагате за намаляване на броя им и съответно – вредното влияние.
  • Ако разполагате с малко открито пространство, помислете за домашен контейнер за компост, в който да оставяте негодните за консумация остатъци или обелки.
  • Днес миялните машини са с около 95% по-енергийно ефективни от тези през 1972 г. С две думи, старата ви миялна машина може да ви струва повече в сметките за електроенергия, отколкото би било необходимо за закупуване на нова.
  • Спирайте водата докато миете зъбите си или се сапунисвате под душа. Един течащ кран може да изхабява над шест литра вода в минута.
  • За да напълните ваната, ви трябват около 265 литра вода, докато вземането на 5-минутен душ отнема от 37 до 95.
  • Оставянето на крана да работи пет минути изразходва приблизително толкова енергия, колкото 60-ватовата крушка изразходва за 14 часа.
  • Вече все повече бизнеси по света преминават към електронно фактуриране. Помислете за такова, ако все още не сте.
  • Посадете дърво. Едно дърво със средна големина може да абсорбира 1 тон СО2 в рамките на живота си.

Опазвайте животните и техните местообитания:

Само за 50 години ние сме изгубили 68% от популациите на гръбначните животни в света. Затова ние от WWF решихме да обърнем специално внимание на грижата за един емблематичен за нашите гори вид – кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години. В стремежа си да противодействаме на тази обезпокоителна тенденция, поставихме началото на дългосрочна научно-базирана програма за опазване на мечките в България, а също и за предотвратяване на потенциални конфликти с хората. Ключова част от тази програма беше сформирането на Спасителен мечешки отряд от експерти, който вече е на терен и работи успешно.

Повече за дейността на WWF за опазването на мечките и как всеки може да стане закрилник на мечка, вижте на wwf.bg/mechki.
Днес е Денят на Земята