20 успеха през 2020 | WWF

20 успеха през 2020

Posted on 22 January 2021
Екипът на WWF
2020-а година вече е в историята, но предизвикателствата, които донесе със себе си ще помним още дълго. Може би най-голямото от тях бе не друго, а това да намерим начин да останем заедно. Но ние се справихме! Преодоляхме го с дружни усилия! Въпреки трудностите, вие не спряхте да ни помагате в каузата ни да опазваме българската природа. Трудно ще изразим с думи какво означава за нас вашата подкрепа, затова само ще споделим какво успяхме да постигнем заедно през паметната 2020-а година.

Успех №1
Продължихме работата си на мястото на някогашно незаконно сметище на брега на р. Марица край град Стамболийски, за да го превърнем в крайречна гора. Заедно с доброволци събрахме 120 чувала с отпадъци, след което засадихме на подготвения терен  над 12 000 фиданки от цели 8 вида. Всичко това на площ с размерите на 66 баскетболни игрища. За съжалние, се оказа, че голяма част от фиданките не успяха да оцелеят, въпреки старателните грижи на нашите експерти. Но все пак постигнахме сериозен успех: показахме, че можем да се обединим с десетки граждани, семейства, ученици и доброволци в името на важна кауза, да работим на дъжд и студ, да не се отказваме при трудности... Така че това е само началото. Нашата работа там продължава!

Успех №2
Безкрайно щастливи сме, че първият човек от българския ни екип, който участва на TEDxVitosha e нашият консервационен директор за периода юни 2018 - юни 2020 Иън Джаксън. С лекцията си на тема „Не е нужно да имаш суперсили, за да спасиш Земята“ той ни припомни важно послание: когато притежаваме нещо, рядко забелязваме колко ценно е то, а не знаем ли стойността му, не усещаме и нуждата да го защитаваме. Иън е вълнуваща личност: борил се е за опазването на околната среда на четири континента, докато любовта му към природата не го отвежда в България. Уверен е, че промяната е възможна, когато сме заедно. Прав е, нали?

Успех №3
В продължение на две години изследвахме Югозападния регион с цел постепенно прекратяване на въгледобива и постигането на справедлив преход. А през 2020 задено с колеги от Германия, Гърция и Полша създадохме късометражен филм, разказващ историите на четири въглищни района в Европа: Рур в Германия, Западна Македония в Гърция, Горна Силезия в Полша, както и Бобов дол и Перник в България. За разлика от други места, стратегическа концепция у нас не е разработена, в резултат на което регионът се обезлюдява, а икономиката му запада. Ние вярваме, че преквалификацията е основният инструмент в борбата с ниските доходи и безработицата, а навлизането на нови нисковъглеродни технологии е единствената алтернатива за промяна.

Успех №4
Горди сме, че през март 2020 г. организирахме семинар на тема „Незаконни дейности в горите в България“. На него присъстваха представители на различни правоприлагащи органи и членове на неправителствени организации, занимаващи се с разследване на престъпления срещу дивата природа. За нас партньорството с тях е от огромно значение. Нека не забравяме, че престъпленията срещу природата са третата най-доходоносна криминална дейност в света, след трафика на дрога и фалшификати и генерира приходи от 280 млрд. долара годишно. Това включва незаконния дърводобив, заедно с незаконната сеч, транспортирането, преработването и износа на дървения материал, както и прането на пари.

Успех №5
През 2020 година за първи път в своята история „Часът на Земята“ – най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на планетата, се проведе онлайн. И то с огромен успех! Въпреки извънредното положение, обявено едва две седмици преди събитието, над 11 хиляди зрители се насладиха на международния LIVE концерт „Глас за планетата“, излъчен директно на нашата фейсбук страница. Щастливи сме, че въпреки ситуацията, успяхме да предложим редица интересни онлайн активности, сред които и виртуозното изпълнение на цигуларката Бояна Желязкова и нейния „Приказен концерт за Земята“. И не забравяйте: скоро отново гасим осветлението заедно!

Успех №6
29 април 2020 г. е дата, която никога няма да забравим! След три години непрестанни усилия, на този ден спечелихме съдебната битка за Пирин! Така планът, който даваше възможност за строителство в 66% и сечи в 48% от парка, няма да влезе в сила. Върховният административен съд се произнесе окончателно за липсата на екологична оценка и оценка за съвместимост на проекта за нов план за управление на Националния парк. Такива трябва да се направят, за да е ясно дали дейностите, позволени в плана, няма да навредят допълнително на защитената природа на парка. Делото бе спечелено благодарение на съвместните ни усилия с Асоциация на парковете в България.

Успех №7
Миналото лято пуснахме в река Дунав над 7 000 тримесечни моруни! Моруната е сред последните четири вида есетрови риби, които все още се срещат в долното течение на Дунав. А пък есетрите, както знаете, са най-застрашената от изчезване група животни в света. Макар че са защитени от закона, нелегалните риболов и търговия с есетрови продукти продължават. Моруните, които пуснахме в Дунав, са отгледани в български развъдник при специални условия, позволяващи по-лесната им адаптация в естествената среда. Освен това ги маркирахме за да можем да следим тяхното развитие и движение по реката.

Успех №8
Стартирахме също и теренни проучвания върху миграцията и размножаването на друг застрашен и много важен за риболова по Дунав и Черно море вид – дунавската скумрия, по-известна като карагьоз. Можем да се похвалим, че успяхме да локализираме най-важните места за размножаването му в българската част на река Дунав.

Успех №9
Повече от 8000 българи се включиха в нашата кампания #ProtectWater! Благодарение на вас постигнахме триумф в името на природата. Почти две години работихме за това да призовем всички българи да гласуват за европейската Рамковата директива за водите. Причината: въпреки че източниците на вода в Европа са защитени от законите на Европейския съюз, те са под заплаха и дори бяха направени опити директивата да се промени и тези закони да бъдат отслабени. Европейската комисия даде възможност да заявим мнението си чрез обществено допитване. Изключително щастливи сме, че като граждани на Европа се възползвахме от тази възможност и показахме, че сме активни хора, които се интересуват от опазването на природата.

Успех №10
През юли 2020 г. изготвихме „Манифест за зелено възстановяване на икономиката на страната“. Той беше подкрепен от представители на бизнеса, науката и неправителствения сектор и внесен в Министерски съвет, Народното събрание и Президентството. Създадохме го, защото бяхме провокирани от липсата на прозрачност към плановете на правителството за използване на средствата за възстановяване за периода 2021-2024 г. Предложенията ни целят да помогнат за прехода на България към нов икономически модел. Според нас той трябва да бъде базиран на иновации, възобновяеми енергийни източници, устойчиво земеделие, подкрепа за green-tech компании и разбира се, опазване на околната среда.

Успех №11
2020-а ще остане в историята и като годината, в която създадохме първата си настолна игра. Нарекохме я „WheelVille“ на името на малко китно градче, съставено от четири махали, в което световно известни предприемачи виждат огромен потенциал за бизнес. Играта представя по един забавен начин обществено значими теми като устойчиво развитие, кръгова икономика и иновации. Естествено ресурсите, които ни предоставя природата, не са неизчерпаеми и ние трябва да балансираме между бизнеса си и опазването на околната среда. Наред с образователната цел, заложена  в играта, тя ни помага и да набираме средства за опазването на мечките в България. Част от стойността на всяка продадена игра е насочена в подкрепа именно на тази кауза.

Успех №12
Като част от работата ни по опазването на горите разработихме и мобилното приложение „Спаси гората“. С негова помощ вече всеки може да подаде сигнал в реално време ако стане свидетел на незаконни дейности или природни бедствия в гората. Приложението е предназначено за публично ползване и може да бъде изтеглено безплатно от Google Play или от нашия сайт. А сигналите постъпват автоматично в звеното на системата 112 към Изпълнителна агенция по горите и на специално създаден за тази цел електронен адрес. Подаването на сигнал отнема няколко минутки, като е налична и опция за прилагане на снимки, звукови или видеофайлове. Забавно е! Задължително го пробвайте, ако попаднете в такава ситуация!

Успех №13
В резултат от усърдната ни дейност с редица въгледобивни общини в България и Европа, през есента на 2020 г. десетки кметове, традиционно разчитащи на въгледобива, подписаха „Декларацията на WWF за справедлив преход“, с което казаха „да“ на устойчивото бъдеще. Горди сме, че в инициативата за декарбонизация, която само допреди години изглеждаше невъзможна, се включиха и две български общини – Перник и Бобов дол. Стремежът е тя да доведе до създаването на устойчиви икономически дейности в една чиста природна среда, като същевременно отвори нови работни места за заетите в енергийния сектор. Тази есен кметовете от въгледобивните общини отново ще дискутират темата – този път в България.

Успех №14
Ще запомним 2020 не само с първото, но и с второто ни участие в престижната платформа TEDx. Нашият ръководител Веселина Кавръкова постави на масата важни глобални проблеми, решаването на които зависи от всички нас. В търсене на отговор как да постигнем промяната поне в България и как да обединим интелектуалния с природния капитал, тя представи Panda Labs или Лабораторията на пандата, в която събираме специалисти от всички сфери и рискуваме да експериментираме, да тестваме и да създаваме прототипи. Тази година 240 младежи от цялата страна заедно с водещи учени и бизнесмени ще създават иновативни решения за нашата храна, мобилност и дори отпадъци.

Успех №15
Дългогодишната ни работа за опазването на старите гори в България получи и европейско признание. Инициативата спечели наградата на публиката в конкурса за отличията „Натура 2000“, организиран от Европейската комисия. Наградите се присъждат на най-успешните проекти, допринесли за опазването и управлението на европейската екологична мрежа. Нашата инициатива е изключителен пример за обединяване на усилия от страна на държавния и неправителствения сектор в името на природата. Заедно с Министерството на земеделието, храните и горите, Изпълнителната агенция по горите, Асоциация на парковете в България и Сдружение за дива природа „Балкани“ ние намерихме начин да защитим 109 000 ха стари гори държавна собственост, попадащи в обхвата на екологичната мрежа „Натура 2000“.

Успех №16
През 2020 се заехме с една особено отговорна задача – изготвянето на анализ за това как да оползотворяваме биомасата. Наложи се да се захванем с нея, за да предотвратим заплахата от масово изсичане на горите, чиято дървесина все повече се възприема като биомаса. България все още разполага с обширни горски територии, включително и с вековни гори, към които започва да се гледа като на неразработен източник на енергия. Това обаче крие сериозни рискове както за самите гори, така и за климата и не на последно място – за всички нас. Именно затова решихме да подготвим доклад, който да оцени какъв е потенциала на горската биомаса у нас и колко от него можем да изпозваме за енергийни нужди така, че хем да запазим горите си, хем да постигнем заложените цели за декарбонизация до 2030 и 2050 г.

Успех №17
Един от успехите, които ни изпълват с особена гордост, е нашият доклад за екологичното състояние на Черно море, който изготвихме с помощта на Института по океанология към БАН. Той установи, че човешкото въздействие в комбинация с климатичните промени излагат рибните запаси на риск. Най-голямо влияние оказва промишленият риболов, тъй като директно унищожава значителна част от популациите на много видове. И последиците са налице! Днес изчезнало е дългоопашатото попче, а скумрията е критично застрашена. Застрашени са карагьозът, както и всички видове есетри, за които години наред полагаме специални грижи. Сред бозайниците изчезнал е тюленът монах, афалата се среща рядко, а обикновеният делфин е сред уязвимите видове.

Успех №18
Проучихме и картирахме най-ценните общински стари гори в България. Предоставихме резултатите на общините и ги приканихме да предприемат конкретни действия за опазването на тези последните кътчета дива природа, слабо повлияни от човека. Резултатът не закъсня и общо 5250 дка общински гори получиха закрила. Първи откликнаха от община Ботевград, които поставиха 1000 дка гори под специален режим на защита. Последваха мерки и от общините Севлиево (700 дка), Кюстендил (1700 дка) и Харманли (1850 дка). Надяваме се в скоро време и други общини да възприемат този пример. Така биха отговорили на очакванията и нуждите на обществото за опазване на природата и безценните екосистемни услуги, които ни предоставя.

Успех №19
Перлата в короната на нашите постижения за 2020 е стартът на програмата ни за опазване на мечките в България и то с успешната операция по спасяването на малкото мече Митко, ранено от бракониери. Останал без майка, в опит да си намери храна Митко се озовал в близост до населено място, където пострадал тежко. Той веднага беше транспортиран до Парка за танцуващи мечки край Белица, а оттам и до рехабилитационен център „Арктурос“ в Гърция, където беше подложен на животоспасяваща операция. Тази сложна спасителна акция нямаше да бъде възможна без колективните усилия и на Националната служба за защита на природата към МОСВ, център „Арктурос“, Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ, Сдружение за дива природа „Балкани“, Национален парк „Централен Балкан“ и РИОСВ София.

Успех №20
А постижението, което ни изпълва с най-искрено щастие, е това, че успяхме да приобщим всички вас към усилията ни за спасяване на мечките. Над 2100 души станаха закрилници на мечките като се включиха в Коледната ни дарителска кампания на wwf.bg/koleda. Благодарение на тяхната безценна подкрепа ние подължаваме дейността си по опазване на тези забележителни животни и привличане на още съмишленици на каузата. Благодарим от сърце за доверието и вярваме, че ще останем заедно и през тази година, в която сме си поставили дори още по-абмициозна програма за успехи!

Стани и ти част от нашите успехи, помогни на дейността на екипа ни като станеш дарител тук.

Екипът на WWF
© WWF Enlarge
Експерти броят дръвчетата от вида черна топола
Йън Джаксън говори на TEDxVitosha