Коалиция „За зелен рестарт“: Планът за възстановяване на икономиката трябва да се преработи | WWF

Posted on 15 January 2021
Коалиция "За Зелен Рестарт"
© Коалиция "За Зелен Рестарт"
Коалиция “За зелен рестарт”, част от която е природозащитната организация WWF, изпрати отворено писмо до българското правителство, с което настоява то да поеме ясен ангажимент и да преработи Националния план за възстановяване и устойчивост след пандемията с Covid-19. България има възможност да се възползва от около 12 милиарда евро допълнителни средства по инструмента за възстановяване “Следващо поколение ЕС”, което е исторически шанс за реформи в страната ни. Експертите от Коалицията вярват, че с тези средства ще може да се реализира дългоотлаганата зелена и дигитална трансформация у нас, така че да се създаде една модерна и конкурентоспособна икономика с грижа за здравето на хората и природата.

Средствата по механизма “Следващо поколение ЕС” не са гарантирани. Те ще бъдат отпускани на принципа “пари срещу реформи”, като основен фокус ще бъде именно зелената и дигитална трансформация на икономиката. Липсата на визия за структурни реформи, както и липсата на холистичен подход са сред най-слабите страни на представения от правителството план. Освен това близо два месеца след края на общественото обсъждане на Плана не е ясно каква ще бъде съдбата на десетките предложения и стотиците мерки, получени като обратна връзка в процеса.

Работата на Коалиция “За зелен рестарт” започна далеч преди представянето на Плана. Още през юли Коалицията събра над 50 водещи експерти, които предложиха повече от 130 конкретни идеи за зелено възстановяване на българската икономика. След това, когато правителството представи своя план, 10 ключови специалисти препоръчаха над 30 идеи за неговото подобряване. Срокът за одобрение на националните планове за възстановяване и устойчивост наближава, а отговор от страна на правителството все още няма.

По тази причина Коалицията се принуди да изпрати отворено писмо, адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, президента Румен Радев и вицепремиера Томислав Дончев. В него са селектирани пет от всичките 160 предложения, направени по време и след обществените консултации. Те засягат следните приоритетни сфери: иновации и стартъп развитие, климат, енергия, кръгова икономика биоразнообразие и земеделие.

Коалиция  “За зелен рестарт” призовава правителството да признае нуждата от подобряване на Плана и да намери необходимия баланс след експертен анализ и консултация със заинтересованите страни. Задачата не е сложна, а изисква политическа воля, дългосрочен поглед и ясно поемане на конкретни ангажименти. Коалиция “За зелен рестарт” е на линия да окаже съдействие, както и до този момент.

На 15-и януари лидери и водещи експерти от Коалицията проведоха онлайн пресконференция, в която дискутираха за първи път отвореното писмо. Запис от виртуалния форум можете да видите тук.
Коалиция "За Зелен Рестарт"