Международни организации предупреждават за опасността от заличаване на Природен парк Странджа

Posted on 17 May 2007
Замените на гори са концентирани край планинските курорти и по Черноморието
© Michel Gunther
София – Три от най-големите природозащитни организации в Европа изпратиха официално становище до българските институции по повод съдебното дело срещу Природен парк Странджа, най-голямата защитена територия в България.

В писмото Федерация EUROPARC, WWF и CEEWEB изразяват силното си безпокойство от възможността Природен парк Странджа да бъдe заличен с решение на Върховния административен съд. В понеделник, 21 май 2007 г., е следващото заседание по делото на Община Царево срещу заповедта за обявяването на парка от 1995 г.

Трите организации призовават българското правителство и парламент да предприемат спешни административни и законодателни действия, за да гарантират съществуването на всички обявени защитени територии в страната, включително и Природен парк Странджа.

Преди 12 години община Царево се е съгласила да бъде обявен Природен парк Странджа. Сега тя е движещата сила зад процеса, който може да доведе до разрушаването на природния парк заради чисто частни интереси”, се казва в становището. „Преобладаващото обществено мнение в България е силно в подкрепа на опазването на природата и задълженията по Натура 2000. Над 50 хиляди българи подписаха петициите „За да остане природа в България” и „Спасете българското Черноморие”, които бяха внесени в българското правителство през януари 2007 г. от коалиция от неправителствени организации. Освен това хиляди европейци и хора от други краища на света изразиха опасенията си за проблемите в Странджа и защитените територии в България, както и желанието си да видят богатствата на България опазени”, пише още в становището.

През 1992 г. Съветът на министрите на околната среда обяви Странджа за един от петте приоритетни природни райони в Централна и Източна Европа, които трябва да бъдат запазени. Резерватът Узунбоджак в Странджа беше обявен за „биосферен резерват” през 1977 г. като признание за световната му важност. В момента той е в най-строго защитената зона на природен парк Странджа. Странджа също така е идентифицирана за включване в Натура 2000, екологичната мрежа от специални защитени зони на Европейския съюз”, се казва в становището на трите организации.

Преди няколко месеца Върховният административен съд обяви за нищожна заповедта на правителството за обявяването на друга защитена територия – Камчийски пясъци. Тя съществува от 1980 г. и също като природен парк Странджа е на брега на Черно море. „Ние се надяваме, че този прецедент няма да се повтори”, обявяват от Федерация EUROPARC, WWF и CEEWEB.

Становището е изпратено до председателя на Народното събрание Георги Пирински, министър председателя Сергей Станишев, главния прокурор Борис Велчев, омбудсмана Гиньо Ганев, състава на Върховния административен съд по делото за Странджа и Представителството на Европейската комисия в България.
---------------------------------------------------
Федерация EUROPARC обединява национални, регионални и природни паркове, както и биосферни резервати от 38 държави с общата цел да се опази уникалното европейско разнообразие от дива природа, местообитания и ландшафти.

Международната природозащитна организация WWF – Световен фонд за дивата природа - е основана през 1961 г. WWF работи в повече от 100 държави по света, осъществява около 2000 природозащитни проектa и има над 4000 служители в цял свят.

CEEWEB – Централно- и източноевропейската работна група за биологично разнообразие - представлява мрежа от няколко десетки природозащитни организации от Централна и Източна Европа, които работят в партньорство за опазване на природното наследство в района. CEEWEB е основана през 1993 с подкрепата на Европейския съюз и две унгарски неправителствени организации.
Замените на гори са концентирани край планинските курорти и по Черноморието