Обещание за планетата | WWF

Обещание за планетата

© WWF CEE

 

Крачим уверено към ръба на пропастта...

Днес трансформираме света с безпрецедентни темпове! За по-малко от половин век сме загубили 68% от популациите на бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби, сочи новият доклад на WWF „Жива планета“ 2020. Учените предупреждават, че скоростта, с която експлоатираме Земята, надвишава способността й за възстановяване: 75% от земната повърхност, която не е покрита с лед, вече е значително променена, по-голямата част от океаните са замърсени, а 85% от площта на влажните зони е загубена. Ние сами подкопаваме не само здравето на планетата, но и нашето собствено бъдеще...
 

© Adriano Gambarini / WWF-Brazil

SOS за природата

 

Начинът, по който днес произвеждаме и потребяваме храната си, по който генерираме енергия, сляпото пренебрегване на природата, заложено в настоящия ни икономически модел, оказва натиск върху околната среда и води след себе си катастрофални последици. Ковид-19 е естественият резултат от счупената ни връзка с природата, който ни показва, че няма здраве без здрава планета!

Време е да откликнем на SOS-сигнала, който ни изпраща природата! Време е да помислим за бъдещето – нашето и на децата ни! 

Затова граждани, правителства и бизнес лидери по света ще трябва да бъдат част от промяна с мащаб, спешност и амбиция, невиждани досега. Включи се и ти!
 

© WWF

Светът отива на…. кино? Не, за съжаление не е толкова просто. По-притеснително е.

 

Отива на болест, на липса на чиста вода и въздух, на последно сбогом със стотици видове животни. Много от тях дори не познаваме добре, но вече ги унищожихме до степен видът им да е критично застрашен…

 

Затова ви обещаваме (и ви каним да дадете и вие своята дума, защото само заедно можем да успеем).

 

Давам обещание!

Да пазим реките на България и техните обитатели

Знаете ли, че в България няма естествени, живи реки? Всички са така тежко повлияни от човека, че се превръщат в маловодни канали със съмнително качество на водата и все по-бедни на живот. Страната страда от безводие, а ред видове риби си отиват …

Много е важно да спрем за строим речни прегради, да копаем безразборно коритата на реките, да ги замърсяваме, да унищожаваме растителността около тях.

И да не забравяме - реката не тече самичка в нищото - отколе по нашите ширини до нея расте гора, която пази от наводнения, от ерозия, а в по-късни времена филтрира замърсяването. Сега тези последни зелени коридори, пазители на реката и на горските животни, са почти изчезнали. От WWF възстановяваме крайречни гори от елша, върба, топола, черен дъб и много други по Марица и обещаваме да продължим да го правим там и другаде.
 

© A. Mohl/WWF

Да избираме всеки ден отговорно

Знаете ли, че в България няма естествени, живи реки? Всички са така тежко повлияни от човека, че се превръщат в маловодни канали със съмнително качество на водата и все по-бедни на живот. Страната страда от безводие, а ред видове риби си отиват …

От сутрин до вечер правим стотици малки стъпки, които генерират повече или по-малко отпадък, определят изсичане или оцеляване на гори, допринасят за това дали океанът ще се превърне във водна пустиня или не.

От WWF работим за това ние българите да научим как да избираме – да научим, че магазините са пълни със стоки с проследим произход, произведени без замърсяване, без да бъдат убивани застрашени видове, без да мъчат животни в клетки или да ги тъпчат с химия.

Например, етикетът със зелен надпис FSC гарантира, че дървесината не е стигнала до нас след унищожителна и незаконна сеч. Че секачите са работили легално, а и самите те са били защитени по време на работата си. Че по пътя на дървесината – от гората до крайния потребител – нарушения не е имало. И дори че сечта е извършвана с мисъл за нуждите и правата на местната общност около гората.

А когато на морски продукт има син знак МSC, в голяма степен означава, че той е бил уловен без океанът да страда.

© FSC

Да имаме чист въздух


На въглищата се падат 70 % от емисиите парникови газове в света, а осигуряват едва 40 % от електроенергията. Освен това производителите на енергия от въглища причиняват две трети от случаите на здравни проблеми вследствие замърсяването на въздуха в Европа. 

София е сред столиците с най-мръсен въздух на континента. Градовете и селата във въглищните ни райони отдавна са жертви на сивия пушек, но България продължава да планира да запази въглищните си централи още десетки години.
Официалната позиция на страната ни е опасна и в разрез с всички финансови средства  и възможности за промяна, които ЕС щедро осигурява за трансформация на въглищната икономика.

WWF работи в районите на Перник и на Стара Загора, за да ги откъсне от въглищната зависимост и то така, че енергетиката на страната и поминъкът на хората да не пострадат.
 

© Edward Parker / WWF

Да плуват динозаври в Дунав

Да, правилно прочетохте - динозаври. В Дунав живее най-голямата сладководна риба в света и тя неслучайно е с динозавърски, шиповиден гръб - есетрите са на 200 милиона, така че са се появили във времена, в които това е бил правилният дрескод.

Видът е оцелял до днес, за разлика от много други свои събратя динозаври. Сега обаче се изправя пред най-големия си враг - човека. Вече два от шестте вида дунавски есетри са изчезнали, а останалите са критично застрашени.

От WWF години наред проучваме реката, за да разберем как оцеляват и от какво точно са най-застрашени тези съвременни динозаври. Освен това отглеждаме, маркираме и пускаме хиляди малки есетрички всяка година. И, разбира се, пазим дома им - втората по големина европейска река, Дунав.
 

© WWF/Стоян Михов

Да „пламеней“ на Пирина!

Бдете с нас над Пирин - с кристалните му езера, древните му гори, спиращите дъха пейзажи, дивите животни. Този сравнително малък национален парк има огромна нужда от човещина. Останете с нас, когато се грижим там да се спазват природозащитните закони, когато следим дали вековните мури се секат, когато апелираме пред ЮНЕСКО защитата на Пирин да е реална и ефективна. 
Забавлявайте се и учете с нас, когато сме там на терен, за да проучим как се справят с човешкия натиск дивите кози или врабчовите кукумявки. 

Пирин е голям тест за нас, българите. Ако той оцелее и се развие не като строителна площадка, а като дом на уникална дива природа - със стотиците си ендемични вида - има шанс и за други застрашени места като Рилските езера, като резерватите по Балкана, или късчетата незастроени плажове…

WWF събра на 125 000 призива от цял свят в защита на Пирин и спечели знакови съдебни дела, за да не се допуснат сечи и строежи в националния парк.

Продължаваме много внимателно да следим съдбата на тази величествена, но и толкова крехка планина.
 

© WWF

Да има гора.
Древна, приказна, красива, пълна с живот.

Не случайно регионът ни е наричан “Зеленото сърце на Европа”. Повече от половината от малкото останали стари гори на континента са наоколо - в Карпатите и из нашите планини. Те са безценен резервоар на природа, истинска генна банка за животни и растения, които не оцеляват другаде. Но затова трябва много, много да ги пазим! 

Тъй като голяма част от старите гори още не са защитени, ние бързаме да им осигурим бъдеще. За последните няколко години делът на защитени стари гори в България нарасна от 4 на близо 20 %. WWF проучва и картира старите гори, лобира пред общини, институции и граждани за опазването им, учи хората как да противодействат на незаконния дърводобив. 

И резултатите не закъсняха - ред стари гори в екомрежата Натура 2000, както и стари общински гори - Ботевград, Кюстендил, Севлиево…. са вече под охрана. Но има още много работа, за която подкрепата на цялото общество ще е безценна.
 

© WWF

И в гората да има МЕЧКИ!


Много сме горди с най-новата ни инициатива и сме любопитни как ще потръгне - опазването на кафявите мечки. Някогашните владетели на горите от Балканите до Карпатите днес са изправени пред сериозна заплаха. Това е и причината кафявата мечка да бъда включена като приоритетен вид в Червената книга на Република България. Нещо повече, тя е вписана като застрашен вид в един от най-важните природозащитни документи на ЕС – Директивата за местообитанията.
У нас все още живеят между 600 и 1000 мечки. Но хората все повече навлизаме в техните територии и скъсяваме дистанцията помежду ни. Така възможностите за конфликт и бракониерство нарастват опасно.

И тук се намесваме ние. Планираме и се подготвяме за светкавични спасителни акции когато разберем за ранено или хванато в незаконна примка мече или възрастна мечка. Нашата цел е да опазим крехкия баланс на екосистемите и да докажем, че мечките и хората могат да съжителстват мирно и кротко.
Всичко това може да стане, само ако сте с нас – ако ни помагате със сигнали и подкрепяте дейността ни – кой както може!
 

© Leonardo Bereczky

Да работим за зелено възстановяване на България

Страната ни, както и целият свят, пострада от пандемията. Този тежък удар върху здравето и икономиката, причинен от неразумния натиск върху околната среда, съчетан със страховитата загуба на природни ресурси, огромните пожари по цялата планета и топящите се ледени шапки, налага спешни мерки. 

Хубавата новина е, че Европа разбира спешността и бързо задели големи средства с предложения как да бъдат инвестирани в ключови сфери - устойчиво развитие, модерна и чиста енергетика, иновации. Проблем обаче е, че България все още няма ясна позиция как да се включи в този процес, а решение трябва да се вземе спешно. 

Заедно с нашите партньори от Move.bg, Грийнпийс и Институт по кръгова икономика обединихме сили за зелен рестарт на България. Работим заедно, за да предложим на нашето правителство как икономиката ни да е едновременно модерна и успешна, но не на цената на унищожена природа. Приносът на WWF е в областите климат и енергетика, биоразнообразие и земеделие.
 

© Shutterstock / A3pfamily / WWF

След обещанието идва време за действие. За да те улесним, създадохме календар с 31 практични съвета за всеки ден. Свали го още сега и дай началото на една положителна промяна за теб и природата.

Към календара