Новини rel=
Часът на Земята 2014 в София.
© WWF/Екатерина Войнова

Милиони хора в цял свят останаха на тъмно за един час

Часът на Земята 2014 обедини граждани, общности и институции в конкретни природозащитни акции по цял свят.
1 април 2014 г.

Милиони хора в над 160 страни и 7000
града се включиха в традиционната акция на WWF Часът на Земята 2014. Тази година WWF фокусира вниманието на хората, загрижени за здравето на планетата, върху хиляди възможности за опазване на природата в отделни държави, региони и общности. Част от тях са обединени в платформа за Часът на Земята 2014 – Earth Hour Blue – която събира проекти и идеи за опазване на планетата на едно място. Освен това, в духа на инициативата, всеки може да започне свой проект и да го качи на платформата. Така всеки, който иска да направи нещо за природата, може да избере в кой проект да се включи.

Въпреки че 29 март отмина, WWF продължаваме да опазваме околната среда! Всеки, който иска да се да направи нещо за защитата на природата, може да подкрепи WWF или да бъде наше вдъхновение на wwf.bg. До 1 май ще събираме информация какво прави всеки за природата, а на 8 май ще изтеглим 40 печеливши, които ще получат символична награда от WWF.

В много страни, WWF организира забавни събития, за да привлече вниманието на хората към проблемите на опазването на околната среда. В Тайван участниците в Часът на Земята 2014 направиха минимаратон – 4км на тъмно, покрай Реката на Любовта в Гаосюн. Над 1500 човека се включиха в това събитие, облечени като животни или растения.

Токио посрещна Часът на Земята с целодневни събития и арт инсталации – една от които е яйце със светещи сфери, които се захранват само ако някой върти педалите на велосипед.

В Лондон пък 60 „панди“ преминаха в танцуващ парад пред някои от емблематичните сгради на града.

За пръв път тази година изгаснаха светлините на храмовия комплекс Карнак в Луксор в Египет, заедно с пирамидите в Гиза и други известни забележителности като операта в Сидни, Австралия, най-високата сграда в света - Бурдж Халифа („Кулата на Халифа“), статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро, Таймс Скуеър в Ню Йорк и Тауър Бридж в Лондон.

В българския Час на Земята участваха повече градове отколкото досега – 106 общини потвърдиха, че ще изключат или приглушат осветлението на основните сгради и забележителности, за да отбележат събитието.

Разград, които традиционно подкрепят инициативата, тази година организираха събития цяла седмица – поетично четене на свещи, велопоход до областта Пчелина, където участниците направили и пролетно почистване на местността.

Във Варна, освен официалното изгасяне на светлините на общинската сграда, младежи организираха демонстрация на екстремни спортове, арт работилници и огнено шоу.

В Лом също имаше огнено шествие, а участниците пуснаха фенери от биоразградими материали.

Часът на Земята беше подкрепен и от администрациите на културни институции и паметници на културата в страната, които приглушиха или изключиха архитектурно-фасадното си осветление - Исторически музей – Белоградчик, „Археологическият музей” Септември, Статуята на Св. Богородица и камбанарията в Хасково; "Църква Св. Петър и Павел" и "Пантеон на Г. Ст. Раковски" в Община Котел, Регионален Исторически музей Благоевград, Регионална Библиотека Благоевград, Камерна Опера Благоевград, Биг Бенд Благоевград, Общински куклен театър Благоевград, Младежки дом Благоевград, Народно Читалище Благоевград, Център по изкуствата Благоевград, Обединен Детски Комплекс; средновековната крепост "Баба Вида" в гр. Видин, катедралния храм "Св. Димитър Солунски" в гр. Видин, "Кулата на мешчиите" в гр. Враца, читалище "Развитие" – Враца; Дом-паметник „Йордан Йовков" в Добрич, храмовете е „Света Троица" и „Свети Георги" в Добрич; Църквата, читалището и мостовете в града в гр. Луковит, Лапидариумът в Стария Пловдив, Античният театър в гр. Пловдив, Римският стадион в гр. Пловдив, Джумая джамия в гр. Пловдив, Градската художествена галерия в гр. Пловдив, Държавна опера - Русе, сградата на Доходното здание Русе, на Регионален исторически музей - Русе, Паметника на Свободата в Русе; Информационен център „Европа Директно” – Русе, фоновото осветление на крепостта Царевец във Велико Търново, Археологически музей - Велико Търново, регионална библиотека Велико Търново, Ректоратът на Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий", Сградата на Щаба на Национален военен университет "Васил Левски"; сградите на Разградска филхармония, Капански ансамбъл - Разград, Драматичен театър - Разград, Общински културен център Разград, Регионална библиотека „Боян Пенев”, Регионален исторически музей - Разград и 4те къщи музеи в гр. Разград, Художествена галерия - Разград, Музикална школа "Илия Бърнев" - Разград, Музикален дом - Разград, градските читалища в гр. Разград, Археологически парк „Нов живот за миналото“ в Раднево, портите на Стария град Несебър, Държавната опера в Стара Загора, Драматичния театър в Стара Загора, Художествената галерия в Стара Загора, Регионалната библиотека в Стара Загора и Регионалния исторически музей-Стара Загора, Античния форум в Стара Загора, монумента „Птица феникс“ в Стара Загора, Регионален исторически музей в Плевен. Дирекция природен парк "Персина" и на Античната крепост "Димум" в Белене; Градската библиотека в Панагюрище, Театър Дом-паметник в Панагюрище и Историческия музей в Панагюрище и други.

Инициативата е подкрепена в световен мащаб от екипа на „Невероятният Спайдърмен II“ – първата въглеродно-неутрална кино продукция. В София няколко малки необикновени паячета и пандата на WWF угасиха осветлението пред кино „Арена-Запад“. Към инициативата спонтанно се присъединиха и участниците от провеждащото се наблизо автомобилно изложение, които изключиха двигателите на емблематичните автомобили за един час.

Традиционно в София беше изключено осветлението на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, Национална галерия за чуждестранно изкуство, Национална художествена академия, Централен военен клуб, Президентство на Република България, Гранд хотел София, Министерство на инвестиционното проектиране; Министерство на земеделието и храните, Българска народна банка (сградите пл. "Княз Александър I" № 1 и ул. "Московска" № 7), Министерство на образованието и науката, Министерство на здравеопазването.

Благодарение на подкрепата на Столична община в София беше притъмнено и естетическото осветление на Катедрален храм-паметник "Св. Александър Невски", катедралата "Св. Неделя", пл. Св. Неделя, Народен театър "Иван Вазов", Национален археологически музей, ул. Съборна – 2, Национален дворец на културата, Паметник на Васил Левски, пл. Васил Левски, Паметник на Цар Освободител, пл. Народно Събрание, Статуята "Света София", Софийска градска художествена галерия, Софийски университет "Св. Климент Охридски", Храм "Св. София" на ул. Париж – 2 и Храм "Св. Седмочисленици".


 rel=
Акцията "Обещания към Земята" върху импровизирани земни кълба по случай Часът на Земята 2013, ще се проведе и тази година на 29 март в град Белене.
© ДПП Персина

Остават часове до Часът на Земята 2014

Рекорден брой от 105 български общини се включват в световната инициатива.
28 март 2014 г.

Остават броени часове до Часът на Земята – международната инициатива на WWF, символ на това какво може да направим всеки от нас за опазването на природата. Тази година Часът на Земята обединява и популяризира местните нужди и действия за опазването на природата.

Тази година в Часът на Земята се включват 158 страни, а началото ще даде екипът на филма „Невероятният Спайдърмен II“ в Сингапур.

До момента участие в инициативата са потвърдили рекорден брой български общини и областни администрации – 105.

Събития са планирани в над 10 града в България – от образователни инициативи в училища, през прожекции на филми и огнени шествия, до арт демонстрации и музика на живо.

От тази седмица във всички кина на киноверигата Арена билетите за прожекциите носят посланието на WWF: Бъдете нашето вдъхновение, споделете на wwf.bg как вие самите помагате да опазим природата!

Пандата на WWF и световният посланик на инициативата Спайдърмен ще изгасят символично светлините на кино Арена Запад в София, в събота, от 20,30 ч. Там ще е и ежегодният празник за природата по време на Часът на Земята, с приятели на WWF и музика на живо.

Изключете светлините на 29 март, от 20:30. Включете се на wwf.bg и в страницата ни във Facebook.
 rel=
Часът на Земята 2013 в Бургас - 60 минути на тъмно.
© Александър Сивов

Повече от 70 общини ще загасят осветлението за Часът на Земята 2014

Инициативата стимулира личния ангажимент за опазване на околната среда и местните действия с отговорност към природата.
20 март 2014 г.

На 29 март от 20.30 ч., със символично гасене на осветлението, светът за пореден път ще отбележи Часът на Земята – международната акция на WWF за опазване на природни ресурси и популяризиране на зелени инициативи.

Вече 70 български общини, заедно с институции и знакови сгради, заявиха участие и подкрепа за Часът на Земята. Много от тях организират освен притъмняване на светлините и шествия, състезания и светлинни представления.

Общини, които досега са подкрепили инициативата тази година, са Асеновград, Аксаково, Балчик, Белене, Белово, Берковица, Благоевград, Бургас, Брацигово, Борово, Бяла, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Гърмен, Гоце Делчев, Генерал Тошево, Димитровгад, Добрич, Дупница, Долни чифлик, Две Могили, Елена, Козлодуй, Кърджали, Каварна, Кюстендил Лом, Луковит, Мездра, Монтана, Оряхово, Перник, Пещера, Пловдив, Плевен, Панагюрище, Петрич, Първомай, Пазарджик (областна администрация), Провадия, Павликени, Русе, Разград, Радомир, Раднево, Сандански, Силистра, Сливен, Смолян, Созопол, Средец, Стара Загора, Сатовча, Сливен (обл), Свищов, Своге, Троян, Тетевен, Трявна, Харманли, Хасково Ценово, Чирпан, Червен Бряг, Ямбол.

Личният ангажимент за опазване на околната среда, местните действия с отговорност към природата са цел на Часът на Земята през 2014 г. „Използвай силата си, за да промениш света“, е призивът на WWF, с който организацията популяризира и събира подкрепа хиляди природозащитни проекти на всички континенти.

На този адрес всеки може да се регистрира и да сподели какъв е неговият личен ангажимент или нужда за опазване на природата и да се включи по този начин в Часът на Земята. Участниците ще бъдат в течение с провеждането на Часът на Земята у нас и по света и ще участва в априлска томбола с 40 награди от WWF.

Тази година WWF има и първият си посланик - супергерой pа Часът на Земята – Спайдърмен. Целият екип на филма "Невероятният Спайдърмен 2" застава зад акцията с личен пример за природозащита и с директна подкрепа за зелени проекти в Китай, Индонезия, Непал. А при снимането на филма и провеждането на рекламното турне за него са положени специални усилия да се пестят ресурси и да не се замърсява околната среда.

Sony Pictures Entertainment, студиото зад продукцията, и партньорът им в България - Александра Филмс, също подкрепят Часът на Земята. Затова на 29 март и кино-веригата "Арена", заедно с WWF България, ще дадат възможност на всички посетители в кината "Арена" да научат повече за природозащитата в България и да дадат своите предложения за опазването на околната среда.
 rel=
Earth Hour Blue
© WWF/Earth Hour Blue

Над 40 общини вече се включиха в Часът на Земята 2014

Тази година фокусът е обърнат към личните природозащитни инициативи и постижения.
11 март 2014 г.

На 29 март от 20.30 ч., със символично гасене на осветлението, светът за пореден път ще отбележи Часът на Земята – международната акция на WWF за опазване на природни ресурси и популяризиране на зелени инициативи.

Вече над 40 български общини, заедно с институции и знакови сгради заявиха участие и подкрепа за Часът на Земята. През 2013 г. 103 селища се включиха в отбелязването му с притъмняване на светлини, шествия, състезания и светлинни представления.

Личният ангажимент за опазване на околната среда, местните действия с отговорност към природата са цел на Часът на Земята през 2014 г. „Използвай силата си, за да промениш света“, е призивът на WWF, с който организацията обединява и популяризира хиляди проекти на всички континенти – от спасяването на леопардите в Русия, през опазване на горите и подкрепа за местните общности в Мадагаскар, до събиране на средства за традиционните рибарски общности във Филипините, за да продължат устойчивото потребление на морските ресурси.

Тази година WWF има и първият си посланик - супергерой на Часът на Земята – Спайдърмен. Целият екип на филма "Невероятният Спайдърмен 2" застава зад акцията с личен пример за природозащита и с директна подкрепа за зелени проекти в Китай, Индонезия, Непал. А при снимането на филма и провеждането на рекламното турне за него са положени специални усилия да се пестят ресурси и да не се замърсява околната среда.

Sony Pictures Entertainment, студиото зад продукцията, и партньорът им в България - Александра филмс, също подкрепят Часът на Земята. Затова на 29 март и киноверигата "Арена", заедно с WWF България, ще дадат възможност на всички посетители в кината "Арена" да научат повече за природозащитата в България и да дадат своите предложения за опазването на околната среда.