Спасете старите сортове

© WWF

Спасете старите сортове

WWF и веригата ресторанти К-express обединяват усилия за опазването на три стари, български сортове ябълки - Айвания, Бухавица и Петровка.

Защо - непрекъснато изчезват стари овощни градини, с тях и традиционни сортове. Това застрашава генофонда не само на овошките, но и други растителни и животински видове, свързани с тях. Лишава ни от традиционен поминък и от здраве - организмът ни и има нужда от разнообразни, местни продукти.
Какво правим - през целия месец април събираме средства, за да създадем моделна овощна градина в Природен парк "Врачански Балкан", която да се превърне в генна банка на тези сортове. Водим кампанията изключително с помощта на бизнес партньор - време е бизнесът да поеме водещя роля в опазването на ресурсите, които потребява.
Ако искаш да помогнеш, посети търговски обект на K-express през април, закупи ястия по рецепти от Природен парк "Врачански балкан", с етикет „Кулинарните тайни на Природата”. 10% от приходите от продажбите ще отидат за развитие на моделна градина – за изчезващи, стари сортове овощни дървета. Тя съхранява стари сортове ябълки, дюли и круши от района и в бъдеще ще се превърне в посетителски и информационен център. Тя съхранява стари сортове ябълки, дюли и круши от района и в бъдеще има потенциал да се превърне в генна банка. Ако искаш да закупиш и засадиш дръвче от тези сортове, ни пиши на ljebril@wwfdcp.bg.
 

"Кулинарните тайни на природата III" приключи. Благодарим ви!

На 4, 5 и 8 април, благодарение на K-express, представихме кулинарните тайни на райна на Природен парк "Врачански Балкан" по време на дегустации на ястия, приготвени по традиционни рецепти от района на парка.

Много хора подкрепиха кампанията, купвайки ястията, приготвени по традиционни рецепти от ресторантите, магазините и щандовете на K-express в София, Благоевград, Бургас, Варна, Перник и Пловдив. От цената на всяко поръчано ястие се отделяха 10% за кампанията.

Събрахме 2000 лв.

Сумата изглежда скромна, но е съществена помощ за развитието на овощната градина - генна банка за старите сортове. С парите ще бъдат закупени фиданки и мрежа за ограда на градината.

Кулинарните тайни на природата

Днес редица стари овощни сортове са заплашени от изчезване – старите познавачи овощари постепенно си отиват, а с навлизането на нови и привидно по-интересни сортове като че ли забравяме за богатството, с което вече разполагаме.
Министерството на земеделието и храните е изготвило пълен списък на застрашените от изчезане български сортове, които са важни за селското стопанство.
И макар възстановяването и подпомагането на традиционните български овошки да е мащабна кампания, която не е по силите на само един човек, всеки от нас, изкушен от овощарството, може да допринесе към нея. На тази страница сме си поставили за задача да ви покажем как.

Стари овощни видове се съхраняват в Института по овощарство и земеделие в Кюстендил. Сортът ябълка „Айвания“ е изчезнал, но се съхранява ябълка от сорт „Бухавица“. Фиданки от него могат да се закупят след предварителна заявка. Телефонът за контакти на Института е 078/ 522 612, а цената на 1 бр. фиданка е 4 лв.

В разсадник „Дамяново“, собственост на Пенка Малчева, също се съхраняват не само стари овощни видове ябълки, но и сливи. За да се закупят фиданки, трябва предварително да заявите бройките. Заявката за сливови фиданки от сорта „Караджейка“ трябва да се направи през месец май, а за ябълковите фиданки срокът е юни. Старият български сорт „Караджейка“ е много сладък и се използва за приготвяне на пестил, за сушене и както се твърди – да варенето на най-хубавата сливова ракия. Плодът е кръгъл, дребен със синя кожица и жълта месеста част. Телефонът за контакти на разсадник "Дамяново" е 0885 74 50 11.
 

Как да установите какъв е сортът на вашите овошки? 

Експертите от Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян могат да установяват стари овощни сортове. Необходимо е до Института и на вниманието на доц. Теодора Стоянова да се изпрати здрав плод и да се напише от какъв предполагаем сорт е той. 
Контактите на Института са: Троян 5600, ул. "Васил Лески" 281, пк 171, тел. 0670/ 62802

Медийни партньори

в-к Български Фермер

Партньори на проекта