"Климатично турне"Climate change tour of WWF in Burgas, Bulgaria rel=
"Климатичното турне" в Бургас
© WWF DCP archive

Завърши "климатичното турне" на WWF

София, Пловдив, Варна и Бургас сега знаят малко повече за промените в климата
Международната природозащитна организация WWF включи и България в „климатичното турне”, което тръгна от Унгария и през есента на 2008 г. обикаля още Румъния, Украйна, Сърбия, Чехия и Полша.

То премина през София, Пловдив, Варна и Бургас и е част от кампанията за промените в климата, която WWF провежда през тази година в Централна и Източна Европа.

Турнето се осъществява със специално пригоден автомобил, оборудван на покрива със слънчеви панели с мощност 2 kW, които го захранват по време на престоя му. Той носи на борда си информационна шатра за причините за промените в климата и съвети какво всеки може да направи, за да ги ограничи.

Една от големите атракции на турнето е велоергометърът, с който хората могат да проверят колко енергия могат да произведат сами. Опитът показа, че средната мощност при жените е 150 W, което е достатъчно да задвижи миксер, а при мъжете – 250 W, което стига за кафемелачка. Единствено в Пловдив трима души успяха да развият над 300 W, колкото е необходимо примерно за захранването на компютър.

Електричество явно се произвежда трудно, но пък лесно се пилее. Колко често забравяме да спрем лаптопа след работа и колко пъти осветлението в стаята работи, докато не сме там…

Автомобилът на „климатичното турне” разполага и с екран, на който се показва поредицата на WWF „Наблюдатели на промените в климата”. Известни като Climate Witnesses, това са хора от цял свят с различни професии, възраст и интереси, които споделят своите впечатления, че климатът се променя.

По време на турнето се представя и хибриден автомобил, който вече се предлага на пазара и отделя по-малко парникови газове от обикновените. Посетителите попълват тест за икономично шофиране, което води до ограничаване на разхода на гориво, а оттам и на количествата въглероден диоксид и други парникови газове. Най-много правилни отговори на теста имаше в Бизнес парк София.

Последният уикенд от „климатичното турне” беше посветен на Бургас и Варна. В рамките на ден температурата слезе от 35 на 12 градуса, а слънчевото време отстъпи на силен дъжд и вятър. Промените в климата принудиха екипа да напусне Морската градина на Варна и да продължи да информира хората, но вече в един от големите хипермаркети на града.

Climate change tour of WWF in Business Park Sofia, Bulgaria rel=
Бизнес парк София
© WWF DCP archive
Climate change tour of WWF in Sofia, Bulgaria rel=
"Климатичният" камион на WWF в София
© WWF DCP archive
Climate change tour of WWF in Burgas, Bulgaria rel=
Кадър от гостуването на "климатичното турне" в Бургас
© WWF DCP archive
  •  
© Toyota
    "Климатичното турне" се провежда с подкрепата на Toyota