Какво се случи през 2010 г.Volunteers participate in WWF's National Day of Nature Parks in Vitosha Nature Park, Bulgaria, 2010 rel=
Природен парк Витоша, 2010 г. Доброволци участват в почистването му по време на Националния ден на природните паркове
© WWF/Vesselina Kavrakova

Национален ден на природните паркове

Близо 3000 доброволци събраха над 15 тона отпадъци, ремонтираха кътове за отдих, участваха в изграждането на мостчета по някои от най-популярните маршрути

Volunteers participate in WWF's National Day of Nature Parks in Vitosha Nature Park, Bulgaria, 2010 rel=
Кадър от Националния ден на природните паркове през 2010 г. Природен парк Витоша
© WWF/Vesselina Kavrakova
В Природен парк Витоша се почистваше на пет места - Алеко, Златни мостове, Дендрариума, Драгалевски манастир, като на посетителския център над Драгалевци доброволци изградиха и дървени мостчета по нискообиколната пътека.
US Ambassador to Bulgaria James Warlick speaks at WWF"s National Day of Nature Parks in ... rel=
Посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик говори по време на Националния ден на природните паркове на WWF. Витоша, 2010 г.
© WWF DCP BG
На Алеко "посланик" на Природен парк Витоша беше Симо от "БГ Радио", на Златните мостове - Венелин Петков от bTV. Американският посланик Джеймс Уорлик също дойде. Той призова правителството да направи повече за опазването на горите и защитените територии, както и по проблема със замените на гори.
Volunteers participate in WWF's National Day of Nature Parks in Belasitsa Nature Park, Bulgaria, ... rel=
Доброволци чистят Природен парк Беласица
© WWF DCP BG archive
В Природен парк Беласица се почисти основно маршрутът от стадиона на Петрич до хижа "Беласица". Бяха изградени мостчета и открит навес за туристите. "Посланик" на природния парк отново беше Христина Балинска от bTV.
Volunteers participate in WWF's National Day of Nature Parks in Balgarka Nature Park, Bulgaria, 2010 rel=
Доброволци помогнаха за реконструкцията на инфраструктурата в Природен парк Българка
© WWF DCP BG archive
В Природен парк Българка над Габрово се почисти и облагороди образователен маршрут „Първи стъпки за начинаещи вълшебници”. Участниците се разделиха на два отбора, защото маршрутът включва два кръга. Едните се отправиха към връх Исполин, а останалите към „Лабораторията на Баба Яга” и хижата на община Габрово. Други успяха да боядисат съоръженията по пътеките - беседки, люлки, пейки и заслони. "Посланик" на природния парк отново беше актьорът Филип Аврамов.
Volunteers participate in WWF's National Day of Nature Parks in Vrachanski Balkan Nature Park, ... rel=
Доброволци почистват Природен парк Врачански Балкан
© WWF DCP BG archive
В Природен парк „Врачански Балкан” се включиха над 200 деца, техни учители и много туристи. Почистването се извърши от Трудовашката чешма до прохода Вратцата, където само за един час бяха събрани над 2 тона отпадъци. Успоредно с това беше открито дървено мостче по един от туристическите маршрути в парка. "Посланик" на природния парк беше актьорът Валери Йорданов.
Volunteers participate in WWF's National Day of Nature Parks in Zlatni Pyasatsi Nature Park, ... rel=
Реконструкция на инфраструктурата на Природен парк Златни пясъци
© WWF DCP BG archive
В Природен парк Златни пясъци над 220 души се събраха на Аладжа манастир. Три групи почистваха туристически маршрути и места за пикник, а четвъртата лакираше новоизградения мост и подхода към вековния чинар. "Посланиците" на природния парк Ваня Щерева и Камен Воденичаров раздадоха награди в томболата с всички участвали.
Volunteers participate in WWF's National Day of Nature Parks in Persina Nature Park, Bulgaria, 2010 rel=
Почистване на Природен парк Персина
© WWF DCP BG archive
В Природен Парк Персина беше организиран велопоход от Белене до местността „Хисарлъка” и събиране на отпадъците по бреговата ивица на Дунав към къта за отдих „Водопоя".  В почистването участва и "посланикът" на природния парк журналистът Иван Бедров.
Volunteers participate in WWF's National Day of Nature Parks in Rilski manastir Nature Park, ... rel=
200 души се събраха за почистването на Природен парк Рилски манастир
© WWF DCP BG archive
В Природен парк Рилски манастир близо 200 души успяха да почистят местностите Обедище, Студената чешма, Кирилова поляна. За втори път "посланик" на парка беше синоптикът на bTV Станислава Цалова. Беше открит и новият мост над Очова река. Учениците от eко-фотоклуб "Приятели на Природен парк Рилски манастир” бяха подготвили литературно-музикална програма.
Volunteers participate in WWF's National Day of Nature Parks in Sinite kamani Nature Park, ... rel=
Ученици боядисваха и лакираха маси, пейки и табла в Природен парк Сините камъни
© WWF DCP BG archive
В Природен парк Сините камъни над Сливен се включиха около 300 души. Ученици събираха отпадъци, лакираха и боядисваха табла, маси и пейки във високата част на планината – в местностите Равна река, Слънчева поляна, край горна лифтена станция, около езерото и Кушбунар и в детски кът "Кълвача". Друга група доброволци почистваха покрай пътя Сливен – Карандила. Туристите-ветерани се включиха при почистването на пешеходен маршрут Моллова кория – Карандила. За втора поредна година лицето на Природен парк Сините камъни беше фотографът Александър Иванов, станал известен със снимките си на България отвисоко.
Volunteers participate in WWF's National Day of Nature Parks in Strandzha Nature Park, Bulgaria, ... rel=
2 тона отпадъци бяха събрани в Природен парк Странджа
© WWF DCP BG archive
В Природен парк Странджа бяха почистени Защитена местност Устието на р. Велека, местността Липите заедно с плажа и Северния плаж на Синеморец. Включиха се около 350 души от Бургас, Малко Търново, Царево, Синеморец. Бяха събрани около 2 т предимно пластмасови отпадъци. Освен че почиства, "посланикът" на природния парк, актьорът Юрий Ангелов, се преобрази в Нептун и поздрави участниците.
Доброволци почистиха плажа при устието на р. Велека в Природен парк Странджа rel=
Доброволци почистиха плажа при устието на р. Велека в Природен парк Странджа
© WWF DCP BG Archive
Volunteers participate in WWF's National Day of Nature Parks in Shumensko plato Nature Park, ... rel=
Освен че почистиха парка Шуменско плато, участниците в Националния ден на природните паркове изградиха и преградни съоржения, което ще предпазват открито находище с орхидеи
© WWF DCP BG archive
В Природен парк Шуменско плато скаути, "зелени патрули", ученици от велоклуба, туристи и граждани почистиха района над „Орбита”, около информационния център на паметника "1300 г. България", източната площадка на парапланеристите, горичката зад нея, горския лабиринт и класната стая на открито. На следващия ден ветераните от туристическото дружество „Мадарски конник” почистиха района на „Зеленото училище”, туристическия заслон към Осмарските колонии и района около бившия ресторант „Стъклото”. Бяха изградени и преградни съоръжения за спиране на автомобили южно от информационния център, за да се запази находище на орхидеи. "Посланик" на природния парк беше журналистът Иван Капралов.
Volunteers participate in WWF's National Day of Nature Parks in Rusenski Lom Nature Park, Bulgaria, ... rel=
Почистването на Природен парк Русенски Лом
© WWF DCP BG archive
В Природен парк Русенски Лом се почисти района на Ивановските скални църкви и средновековния град Червен. "Посланици" бяха момчетата от "Beat 4 Fun", познати от тв надпреварата "България търси талант".
Hikers from North-East Bulgaria participate in WWF's National Day of the Nature Parks rel=
Туристи от Североизточна България се присъединиха към Националния ден на природните паркове
© TD Dobrotitsa archive
Националният ден на природните паркове ентусиазира много други хора да се погрижат за природата около тях, без значение, че наблизо няма природен парк.

Туристи от Североизточна България почистиха брега по Северното Черноморие. Общинари и юристи се заеха с Дунавския парк в Силистра. Хората от Айтос също разтребиха зелените площи на града. Младежи от Старозагорско почистиха пътеката за хижа "Соколна" в Национален парк Централен Балкан.