© WWF Bulgaria

Антропоцен парк - филмът, който не искаме да видим

С течение на годините проблемите с Дунав се задълбочават – реката не тече свободно, замърсена е в големи участъци, незаконният риболов е ежедневие, а един от символите ѝ, съществуващ от 200 000 000 години – есетрата, е на път да изчезне.

Една от мисиите на WWF като организация на местно и международно ниво е да се бори с разрешаването на тези проблеми и спасяването на есетрите – вид, оцелял още от времето на динозаврите - Джурасик, който сме на път да погубим в епохата на човека – Антропоцен.

Какви са проблемите?

Как помага WWF?

Посветили сме много време, усилия и емоции на опазването на тези удивителни създания. Ето и основните ни постижения и линии на работа:

  • Зарибяваме Дунав с малки есетри с доказан дунавски произход! За последните 5 години пуснахме в реката 60 000 рибки! Само ние от WWF. Никоя друга институция не работи и не плаща за разселване на есетри в Дунав. Правим това с помощта на вашите дарения.
  • Работим с рибари и институции, за да спрем бракониерството на есетри и незаконната търговия с хайвер.
  • Провеждаме научни експедиции по р. Дунав и търсим местата, в които се размножават и хранят есетрите. Тази информация е нужна, за да може въпросните места да бъдат опазени, което ще даде шанс на вида да се възстанови.
  • Следим за прилагането на Рамковата Директива за Водите – направихме мащабна европейска кампания за запазването на Директивата, в която 8000 българи подадоха становища до Европейската комисия. Постигнахме победа – Комисията взе всичко това предвид и реши да не отваря Директивата за промени. 

Отнема години, за да проследиш развитието на толкова сложен и важен за екосистемата вид. Да видиш как 10-сантиметров мъник се превръща в 7-метрова моруна, тежаща стотици килограми. Знаете ли, че есетрите могат да достигнат възраст от цял един век?
 
В средата на юни 7000 бебета моруни заживяха на свобода в Дунав и имат шанс да пораснат и да създадат потомство в реката.

Помогнете ни да върнем властелините на Дунав в родното им място. Помогнете ни да направим така, че повече хора да разберат за нашата дейност и да се включат заедно с вас в едно наистина благородно начинание.
 
Ние знаем какво правим и го правим с много любов. Имаме само една планета, за която да се грижим.
 
Заедно можем да пуснем още есетри в Дунав и през 2021 г.
 
Благодарим ви от сърце!