Синги Уангмо - закрилник на тигрите в Бутан | WWF

която пази тигрите
в гъстите гори на Бутан

© Simon Rawles/ WWF-UK

Дълбоко навътре в най-големия и богат на видове национален парк в Бутан, една жена тихо пристъпва по горската пътека. Раницата ѝ, натежала от припасите за деня, е пристегната към зелената ѝ износена униформа. Тя отлично познава местността и опасностите, скрити тук. Способна е да установи откъде идва всеки шум в гората, всяко прекършване на клонче.

Това е Синги – закрилникът на тигри.

Тя е на 31 години и е сред малкото жени рейнджъри в Бутан. Седмици наред тя прекарва в горите, за да опазва дивите тигри и всякакви други горски животни, които обитават Национален парк „Роял Манас“.

© Simon Rawles/ WWF-UK

Синги ръководи екип от 30 рейнджъри – всичките мъже. Времето ѝ е посветено основно на проследяване на тигрите чрез фотокапани, провеждане на теренни проучвания и непрестанно патрулиране по местата, на които бракониерите ловуват най-често. Целият екип разполага с оръжие. Заплахата от бракониери и дървосекачи е постоянно надвиснала над тях.

„Попаднеш ли в Манас, все едно си в нищото. Остава ти само работата. Откъснат си напълно от външния свят.“

Синги прекарва седмици наред в преходи из тайнствените пътеки на парка. Тук телефонът няма обхват, връзка с интернет също липсва. Единственият начин да се свърже с външния свят е сателитен телефон за спешни случаи. Свикнала е да се сбогува постоянно със семейството и съпруга си преди да тръгне на поредния поход. И въпреки че ѝ липсват много, Синги не губи ентусиазъм и все така самоотвержено работи в дивата пустош.

„Захващам се с работа, само работа и нищо друго.
Това ме обогатява, умът ми е спокоен,
мога да се концентрирам изцяло.“

Тигрите са неизменна част от религиозните и културните традиции на Бутан. Легендата гласи, че Гуру Падмасамбхава, който въвежда будизма в страната, дошъл на гърба на летяща тигрица и кацнал на свещена скала – днес дом на почитания храмов комплекс Паро Тактсанг или „Гнездото на тигъра“.

Будистките вярвания и ритуали са неразривно свързани с работата на Синги по опазване на тигрите. Влиянието на религията и духовността е повсеместно. Тя се моли в местния храм в Гелепу. Пътят ѝ към Роял Манас е осеян с благословията на многоцветните флагове, а денят ѝ започва с цитиране на светите писания.

„Тигрите са наша гордост. Ако ги загубим, ще загубим и своите културни и духовни ценности. Ако животните не са някъде там, в дивото, ще загубим и себе си.“

Работата на терен подлага на изпитание молитвите на Синги.

По време на рутинна обиколка през 2015 г. екипът се сблъсква
 с най-големия си враг. Срещу тях стоят група въоръжени бракониери.
 За части от секундата Синги преценява лагера, който току-що са обезпокоили.

„Бяха много, а ние бяхме малка група. Беше много страшно.“

За щастие, при вида на по-добрите оръжия на рейнджърите,
 бракониерите побягнали. Синги се измъква без драскотина,
 но разтърсена до дъното на душата си.

„За момент помислих, че ще умра.“

Това бил един от най-страшните моменти в живота на Синги,
 но тя става все по-непоколебима:

„Преди имах съмнения и не бях уверена, че ще се справя.
 Но запазих самообладание и сега имам повече кураж.“

Виж как и ние в България можем да помогнем >>