© Alain Compost / WWF

През последните 100 години броят на тигрите в дивата природа рязко спада с 95%. Днес те са едва 4200.

Преди няколко години WWF се зае с тежката и отговорна задача да опази тигрите в Азия и да удвои техния брой. През 2010 г. се проведе първата по рода си среща на високо равнище, посветена на тигрите. В нея участваха правителствата на всички 13 държави, в които все още има запазени популации. Те дадоха обещание да направят всичко възможно, за да опазят тигрите и заедно с помощта на WWF и други организации да удвоят броя им до 2022 г., когато е следващата година на тигъра според китайския календар.

Кои са най-големите заплахи?

Бракониерството застрашава в най-голяма степен дивите тигри. Всяка част от тялото на тигъра – от мустаците до последния косъм на опашката – се търгува на черния пазар като се представя за чудодейно лекарство или просто за декорация.

Тигрите са загубили 93% от някогашната си територия. Макар че са способни да живеят както в студената сибирска тайга, така и в горещите джунгли на Югоизточна Азия и Индия, те не могат да се справят с изсичането на горите и изграждането на пътища и промишлени комплекси.

© Edward Parker / WWF

Павел - закрилник на тигрите в Русия

Синги - закрилник на тигрите в Бутан

© © WWF/ Jan Vertefeuille

Вашата финансова подкрепа ще даде възможност на WWF да:

- помага на местните общности в наемането и оборудването на повече рейнджъри, които да следят и залавят бракониерите
- създава „зелени коридори“ между откъснатите територии, за да може тигрите да се придвижват свободно в тях
- инициира програми за увеличаване на животните, с които се хранят тигрите
- поставя фотокапани, за да заснеме колкото се може повече тигри и така да следи техния брой (също като този на снимката вляво, който Леонардо Ди Каприо монтира в национален парк в Непал)

Стани закрилник на тигър

 

Защо са важни тигрите?

Тигрите са незаменима част от природата на Земята. Те се хранят с по-малки животни и така поддържат техния брой. Това на свой ред допринася за по-добрия баланс между тревопасните животни и растителността, с която се хранят.
 
Ако тигрите живеят пълноценно, цялата екосистема процъфтява. Това носи финансови, културни и социални придобивки на местните общности, които живеят в близост до популации на тигър.
 
Здравите екосистеми могат да осигуряват на хората чиста вода и храна на милиони хора в Азия. А в държави като Непал и Индия тигрите в дивата природа са истинска атракция, която привлича туристи от цял свят към националните паркове и резервати и с това носи реална облага на местното население.
 
Накратко, като опазваме тигрите, опазваме много повече.

 

Стани закрилник на тигър

Защо е важно и ние в България да помогнем за удвояването на тигрите в Азия?


Макар тигрите да живеят в другия край на света – толкова непознат и далечен за нас – ние всеки ден пазаруваме продукти, чието производство завзема и уврежда територията на тигрите и води до тяхното унищожаване като вид. Хартия, мебели, кухненски прибори, дрехи, обувки и аксесоари… Списъкът е огромен.
 
Отделните хора трудно могат да повлияят на този процес, но ако се обединим и заедно помагаме на WWF в ежедневната работа с местните общности в Азия, тогава за тигъра има шанс.
 
Затова ви призоваваме да станете закрилник на тигър чрез еднократно или месечно дарение на SpaseteDivataPriroda.bg/tiger. В знак на признателност ще ви изпратим личен сертификат за дарениеуолпейпър с малки очарователни тигърчета, а когато дарението ви достигне 70 лв., ще получите и подарък-изненада.
 
Благодарим ви от сърце!