Рисът има нужда от вас rel=
© www.dollarphotoclub.com
Виждали ли сте рис?
Някога сред горите на Балканите гордо странствали величествени животни. Рис, мечка, вълк. Тримата големи хищници, както ги наричат учените.

Днес, за съжаление, рисът е само легенда – горски призрак, който може да се види единствено на снимка, в документален филм или зоопарка. Дори фотокапаните рядко успяват да го уловят, докато грациозно се прокрадва сред дърветата с наострени уши и лукаво проблясващи очи.

Истината е, че царството на забравения рис – древните български гори – почти безвъзвратно е унищожено. Незаконна сеч, строителство, магистрали, речни бариери, боклуци… Все по-малко дървета, все по-малко храна, все повече опасности и почти никакъв шанс два влюбени риса да се намерят и да си създадат малки рисчета. Помогнете ни да ги спасим. Помогнете им да се завърнат у дома. Сред величествените стари гори на България.

Предизвикателството
Екипът на WWF е решаващ фактор в опазването на природното богатство на България. Множество съдебни битки и всеотдаен труд в понякога дори опасни за живота условия сред дивата природа. Наскоро 109 000 ха от девствените български гори бяха официално обявени за защитени местности – непристъпни зони, където е забранена комерсиална сеч.

И въпреки това има още много работа за вършене. Над 50% от старите български гори са извън защитените територии и във всеки един момент може завинаги да бъдат изсечени. Помогнете ни да ги опазим, преди да е станало твърде късно.

Решението
Всяка година провеждаме експедиции, за да установим кои са най-ценните гори и как да бъдат опазени. Наемаме надеждни експерти и ги оборудваме за тежките планински условия. Благодарение на данните, които те ни предоставят, сме в състояние да продължим с дългите и трудни преговори със собствениците на земята – държавни институции и общини.

Доста често експертите стават свидетели на престъпна дейност в горите – незаконна сеч или строителство. Ние уведомяваме властите и се уверяваме, че нарушителите са издирени и санкционирани.

Благоприятният ефект за бъдещето
Старите български гори се идентифицират и обявяват за защитени местности, а незаконната сеч прогресивно се изкоренява.

Величественият рис вече не е само далечен спомен, а живо създание, което все по-смело се завръща у дома и помага да се възстанови балансът в екосистемата на гората, за да я има и за следващите поколения.

Направете лесно и бързо дарение на spasetedivatapriroda.bg/ris

А когато дарението ви достигне 70 лв. (еднократно или на вноски), ще ви изпратим и уникалната плюшена играчка рис на WWF.
 
© WWF Bulgaria
© WWF Bulgaria
 
© WWF/ Mimex
© WWF/ Mimex