Скъпи приятели,

Дойде време да ви запознаем с една история по действителен случай, в която главен герой е безстрашният Митко – едно малко мече, което получи нов шанс за живот благодарение на нашите самоотвержени колеги.*

© WWF Bulgaria

Началото на неговата одисея започва в края на 2019 г. Действието се развива в дивната ни Родопа планина, а малкият и съвсем невинен Митко е забелязан да крачи с меча стъпка без своята майка и очевидно доста уплашен. Това е и моментът, в който погледите на нашите колеги природозащитници се спират изцяло върху персоната на дивия бозайник.

Впрочем, предполага се, че бракониери са замесени във фаталния за майката на Митко край. На вратлето му е поставен специален GPS нашийник, който предоставя информация за координатите на мечето. Идеята на подобен тип техническо устройство е да ни даде възможност да го следим по всяко време, за да предотвратим попадането му в ситуация, в която трудно би могло да оцелее само.

Ето какво споделя Владимир Тодоров, мечешки експерт в Сдружение за дива природа „Балкани“, по повод на нашия герой:

„През последните седмици в неговото поведение се наблюдаваха тревожни тенденции. Той се доближаваше подозрително много до населените места. Освен това изминаваше по едва 200-300 метра в денонощие или десет пъти по-малко от това, което се очаква от мече на неговата възраст. Веднага разбрахме, че нещо не е наред.“

© WWF Bulgaria

Притеснението покрай необичайното поведение на Митко започва да расте и нашите колеги решават да разберат какво е здравословното му състояние в действителност. Тук на помощ идва фотокапанът – скрита камера, която с датчик улавя движението на животни и хора в природата.

Избраното място е дърво в малка ябълкова градина, в която мечето намира убежище през последните няколко дни. Получената снимка всъщност дава много ценна информация. На нея ясно се вижда, че Митко е с отворена рана на лявото рамо, която не просто го забавя, но и прави изключително болезнено всяко негово движение. Оказва се, че има счупена раменна кост, вероятно следствие от куршум.

© WWF Bulgaria

Влади Тодоров продължава своя разказ:
Травмата и липсата на храна са довели до физическото му изтощение. През последните седмици той е изразходвал много енергия, за да оцелява. Всеки ден е губил сили, които впоследствие няма как да възстанови. Веднага забелязахме, че поставеният на врата му нашийник стои по неестествен начин, а самият Митко тежи по-малко от 50 кг. Мече на неговата възраст следва да тежи най-малко 70 кг.“

Става повече от ясно, че безценният горски обитател има спешна нужда от помощ. Експертният екип успява да залови Митко само ден и половина по-късно. Мечето е на ръба на оцеляването, в агония и абсолютно безжизнено. Със специална за целта линейка Митко е откаран в Парка за танцуващи мечки край Белица, където прекарва три дни. Обгрижван и наблюдаван отблизо от персонала там, на специален хранителен режим и подбрани противовъзпалителни медикаменти.

© WWF Bulgaria

Юнакът Митко успява да бъде вдигнат на крака, или по-скоро... на мечешки лапи.
Грижата обаче далеч не спира дотук. Транспортиран е до съседна Гърция и настанен в специализирания рехабилитационен център „Арктурос“. Там местните специалисти правят рентгенова снимка, но и продължават неговото лечение.

Лекарите оценяват шансовете за адаптация на Митко като много високи. Мечето всъщност се оказва особено издръжливо, след като успява сам самичко да оцелее седмици наред в естествената си среда, но и с тежка травма, възпрепятстваща нормалното му придвижване.

© Tomas Hulik

Всяка година близо 100 мечки стават жертва на бракониери. Големи мечоци, млади и неопитни мечки, майки, малки мечета…

Нека направим заедно така, че „Митко“ да остане единичен случай.

Подкрепете работата на WWF по опазване на мечките в България. Помогнете ни да сформираме екип от най-добрите специалисти, които да създадат програма за опазването на мечките у нас и избягването на конфликта им с хората. Подайте рамо на десетки други мечета в беда, за да няма нужда да лекуваме раните им.

За да изградим бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата. Защото всички ние сме свързани.

Стани закрилник на мече
 

В знак на признателност към щедрите ни дарители и ние сме приготвили подарък.
 
Когато общата сума на дарението ти (платена наведнъж или на месечни вноски) достигне 70 лв. или повече, при теб ще пристигне уникалното ни плюшено мече.
 
Не се колебай, а още сега направи дарение!
 
Благодарим ти от сърце за подкрепата!

________________________________
* Тази сложна спасителна акция нямаше да бъде възможна без колективните усилия и солидна подготовка на рехабилитационен център „Арктурос“, Националната служба за защита на природата към МОСВ, WWF, Парка за танцуващи мечки край Белица и Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ, Сдружение за дива природа „Балкани“, Национален парк „Централен Балкан“ и РИОСВ София.