Стани закрилник на есетра rel=
Дунавска експедиция, юли 2016 г.
© WWF
Голямото предизвикателство пред малките есетри
Някаква си риби! – ще кажат много хора. Но няма да са прави.
 
Властелини на реката, прародители, същества, чиято история започва преди над 200 милиона години. Това са дунавските есетри. И в момента имат нужда от вашата помощ, за да продължат съществуването си.
 
Защо ги губим?
Всяко живо същество има своята незаменима функция и място в природата.
 
За съжаление, в последните години броят на диви есетри драстично намалява вследствие на свръхулов, незаконна търговия с хайвер, силни изменения на естествения вид на реката и замърсяването на водата.
 
Бракониерството е един от най-сериозните проблеми, пред които са изправени дивите есетри. Знаете ли, че яйцата на моруната образуват хайвер от най-високо качество, който може да достигне цена от 14 000 евро за кг?
 
А знаете ли, че за да пуснем успешно една малка моруна в реката, ни е нужна сумата от 5 лева?
 
Пет лева е стойността на две халби бира, на две топки сладолед, на три билета за градския транспорт. Пет лева в нашия случай, обаче, могат да бъдат безценни. Защото да дадеш шанс за съществуване на най-застрашената група видове в света е много повече от просто цифра.
 
Какво правим ние от WWF?
Провеждаме научни експедиции по р. Дунав и търсим местата, в които се размножават и хранят есетрите. Всички риби, които улавяме, се описват и маркират старателно, а след това ги пускаме отново в реката. Маркирането всъщност ни дава по-нататъшна информация за миграционните схеми на тези водни обитатели. Водим дневник за всяко място, на което сме били и сме извънредно старателни – нали сме учени :)
 
Отнема години, за да проследиш развитието на толкова сложен и важен за екосистемата вид. Да видиш как 10-сантиметров мъник се превръща в 7-метрова моруна, тежаща стотици килограми. Знаете ли, че есетрите могат да достигнат възраст от цял един век?
 
В средата на юни 2020 г. 7000 бебета моруни получиха шанс да заживеят на свобода в Дунав, да пораснат и да създадат потомство в реката.
 
Това не е еднократна акция. Правим го години наред. Само ние от WWF! Никоя друга институция не работи и не плаща за разселване на есетри в Дунав.
 
За нас е абсолютно предизвикателство да сме част от този процес. Но без ваша помощ не бихме могли да стигнем дотук, и най-вече – да продължим напред.
 
Помогнете ни да върнем властелините на Дунав в родното им място. Помогнете ни да направим така, че повече хора да разберат за нашата дейност и да се включат заедно с вас в едно наистина благородно начинание.
 
Ние знаем какво правим и го правим с много любов. Имаме само една планета, за която да се грижим.

Бъди закрилник на есетрова риба! Стани месечен дарител на WWF и така ще ни помогнеш да наемем квалифицирани специалисти и да ги оборудваме с мрежи, котви, въжета, банки за проби, ботуши, гащеризони и дъждобрани.
 
                                                


Виж нашата работа по реката и хората, които се борят с трудностите при опазването на есетрите

 
 
© WWF Bulgaria
Стани месечен дарител и ще получиш поименен сертификат за дарение от WWF
© WWF Bulgaria
 
© WWF
Дунавска експедиция, юли 2016 г.
© WWF
 
© WWF
Дунавска експедиция, юли 2016 г.
© WWF
 
© WWF
Дунавска експедиция, юли 2016 г.
© WWF