Историята на WWFНачалото е преди почти 50 години

 
© WWF / Michel Gunther
В дивата природа живеят около 1 600 панди
© WWF / Michel Gunther
WWF - Световен фонд за дива природа е създаден от британски природозащитници и хора на бизнеса. Всичко започва през 1960 г., когато сър Джулиън Хъксли, известен британски биолог и първи директор на ЮНЕСКО, посещава Източна Африка, за да посъветва организацията на ООН за култура как да опазва биоразнообразието в района.

При завръщането си в Лондон, той публикува няколко статии във вестник „Обзървър”, в които предупреждава британското общество, че скоростта, с която се разрушават хабитати и се изтребват животни е толкова висока, че в следващите 20 години ще изчезне напълно по-голямата част от дивата природа на Източна Африка. Бизнесменът Виктор Столън прочита статиите и предлага подкрепата си, за да се наберат средства за разрешаването на проблема.

Сър Джулиън Хъксли посреща това предложение с ентусиазъм и решава да създаде неправителствена организация заедно с Макс Никълсън - еколог и генерален директор на британска организация за опазване на природата, Питър Скот - основател на тръста Уайлдфаул, и Ги Монфо - директор на голяма международна рекламна агенция.

След няколко месеца, на 11 септември 1961 г., WWF е официално основана и регистрирана като благотворителна организация, базирана в Швейцария.

За почти пет десетилетия WWF се превръща в една от най-големите и най-уважавани независими природозащитни организации в света.

От 1985 г. насам WWF е инвестирала над 1,165 милиарда долара в повече от 11 хиляди проекта в 130 държави. Всичко това е част от кампанията да се спре нарастващото влошаване на околната среда на планетата и да се помогне на човека да живее в хармония с природата.

Основните посоки, в които работи WWF, са промените в климата, горите, сладководните басейни, океаните и бреговете, растителните и животинските видове и токсичните вещества.