Как ще изглежда Българският план за възстановяване и устойчивост?

Posted on 21 July 2021
Планът на бъдещето
Каква е концепцията на четвъртата и крайна версия на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ)? Какви промени бяха въведени от служебното правителство и с каква мотивация? Какви посоки за развитие на страната ни в бъдеще трасира българският ПВУ?

Отговори на тези въпроси ще търсим онлайн на 26 юли (понеделник), броени дни след официалното внасяне на Националния план за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия. Специален гост ще бъде служебния вицепремиер Атанас Пеканов, който отговаря за процеса на финализиране на Плана.

Събитието ще отбележи и една година от създаването на инициираната от MOVE.BG коалиция от граждански организации „За зелен рестарт“, в която влизат още WWF България, „Грийнпийс“-България и „Институт Кръгова Икономика“. Тя беше основана с мотивацията за подготовка на амбициозна трансформационна програма в българския ПВУ.

Модератор на дискусията ще бъде основателят на MOVE.BG Саша Безуханова. В нея ще участва и изпълнителният директор на WWF България Веселина Кавръкова.

„Само за последните няколко десетилетия сме загубили близо 70% от популациите на гръбначни животни на планетата. Европейският съюз припознава това и вече набеляза цели за биоразнообразието чрез Зелената сделка и ключови нови документи като Европейската стратегия за биоразнообразието 2030, свързаната с нея Европейска стратегия за горите, и т.н.“, коментира Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България. „341 са зоните от европейската екологична мрежа Натура 2000 у нас и те заемат близо 35% от територията на страната ни. България е една от най-богатите на биоразнообразие държави в ЕС и вярвам, че можем да бъдем лидер и модел за работещи решения в тази област.“

Защо е важен разговорът за ПВУ след внасянето му в Брюксел?

Чрез Националния план за възстановяване и устойчивост България ще получи 12 милиарда лева допълнително финансиране от Европа. Средствата трябва да следват принципа пари срещу реформи и да подпомагат зеления и дигитален преход на икономиката. Заложените в Плана проекти и реформи ще трябва да бъдат изпълнявани задължително от следващите управляващи, независимо от политическата конфигурация в страната.

Затова ви каним на четвъртата ни специална Кръгла маса за Бъдещето на България, посветена на процеса по финализиране на ПВУ и заложената в Плана визия за развитието на страната ни.

На Кръглата маса ще бъдат вицепремиера Атанас Пеканов и представители на Коалицията.

На Кръглата маса има място за всеки един. Включи се и ти във разговора за Бъдещето! Чакаме те онлайн на 26 юли от 12:00 часа. Регистрирай се тук. Събитието ще се излъчва на живо във Facebook профила на MOVE.BG тук.

Повече за Коалиция „За зелен рестарт“ тук.

Допишете „Учебника по бъдеща история на България“ тук.
Планът на бъдещето