На вниманието на медиите

Posted on 15 July 2021
Стари Севлиевски гори
Уважаеми колеги,

На 20.07.2021 г., от 8,45 до 13,00 часа, Изпълнителна агенция по горите, съвместно с WWF България Ви канят на проверка на състоянието на гори във фаза на старост на територията на Държавно горско стопанство – София към ЮЗДП, в любимия парк Витоша.

По време на събитието ще бъде предоставена и възможност да видите най-характерните растителни и дървесни видове за конкретните обекти, както и удивителния и многообразен птичи и животински свят на територията на Парка /ще разполагаме с бинокли J/. Ще се спрем на биотопните дървета със специални характеристики, които осигуряват местообитания за други живи организми.

По време на теренната обиколка проф. Цветан Златанов, водещ учен в проучването на старите гори за България и Европа ще ни покаже на терен характеристиките на горите във фаза на старост и ще демонстрира процеса на идентификацията им.

България е водеща в Европа в опазването на горите във фаза на старост. Заради постиженията си в областта на защитата на българските стари гори в Натура 2000, през миналата година страната ни беше отличена с европейска награда по време на церемония в Брюксел.

Ще имате възможност да разберете защо европейските граждани избраха България за престижното отличие и успяват ли съвместните усилия на държавата и неправителствения сектор за опазване на старите гори. Изпълнителният директор на ИАГ, инж. Александър Дунчев ще представи предприетите нови мерки за тяхното опазване.

В теренното посещение ще участват представители на ИАГ, ДПП Витоша, WWF, Асоциация на парковете в България, СДП Балкани.

Пътуването се организира с подкрепата на Европейската комисия като продължение на отбелязването на наградата Натура 2000, получена за успешната защита на старите гори у нас.

Посещението е замислено така, че да е удобно за включване на фотографи и оператори, но все пак не забравяйте да се подготвите с дрехи и обувки, удобни за планински терен.

Във връзка с организиран транспорт и обяд, моля да потвърдите участие най-късно до 16.07.2021 г. 12.00 часа на тел: 02 985 11 511.

Време и място на тръгване: площад „Възраждане“, ул. „Антим I“ 17, 8,45 часа на 20.07.2021 г. /вторник/

С Уважение,
Екипът на WWF