WWF ви кани на незабравимо приключение по Дунав

Posted on 03 June 2021
По Дунав с каяк - между 18-и и 22-ри юни
Природозащитната организация WWF България в сътрудничество с представители на туристическия бранш край река Дунав ви кани на незабравимо приключение. В периода между 18-и и 22-ри юни ще се проведе Дунавска регата с каяци. Тя ще започне от град Белене и ще финишира в стария рибарски бастион Тутракан.

Освен удоволствието от гребането и досега с водата, регатата ви дава възможност да се потопите в историята и културата на този забележителен Дунавски район, както и да се насладите на приказната му природа. Регатата предвижда посещение на природните паркове „Персина“ и „Русенски Лом“, както и на защитената местност „Калимок-Бръшлен“. Очаква ви и разходка през вековете до Ивановските скални църкви и Басарбовски манастир. И не на последно място ще се влеете в духа на Тутракан, посещавайки старата рибарска махала и Етнографския музей „Дунавски риболов и лодкостроене“, както и още много емблематични места в района.

Каква е целта на WWF?

Тайната на успешния път за развитие на Дунавския регион е кооперирането. За да спечелим доверието на туристите и пътешествениците, които обичат природата, ние се стремим да обединим местата и хората, които предлагат най-добрите услуги и преживявания. Затова и партньори като хотел „Престиж“ (Белене), СНЦ за развитие на туризма в Тутракан и региона, ТД „Приста“ (Русе) са в сърцето на нашия проект.

Следвайки нашата цел да спомогнем за възраждането на района, в периода 14-16 май тази година участвахме в провеждането на първото обучение за Допълнителна квалификация по проекта „Дунавски водачи Действаме!“ (Danube guides action) на WWF България и регионалното правителство на германската федерална провинция Баден-Вюртенберг. То беше организирано в прекрасния крайдунавски град Белене като продължение на курса за подготовка на Дунавски водачи. Целта му е да помогне на вече сертифицираните ни водачи да развият собствените си туристически оферти и да започнат да ги предлагат на пазара.

През последните години в резултат от усилията на WWF в Дунавския регион вече има изградена мрежа от туристически водачи. Над 90 гида от шест страни, сред които и България, преминаха през специално обучение, за да могат да вдъхнат нов живот на редица изоставени места по поречието на река Дунав.

„Дунавските водачи са специализирани гидове с фокус върху културата, но най-вече върху природата на Дунавския регион. Тяхната цел е да запознават туристи, ученици, хора с увреждания и дори представители на местното население с особеностите на това ценно природно и културно наследство, което имаме. По този начин работата им допринася за опазването на околната среда и повишаването на осведомеността в Дунавския регион“, споделя Таня Желева от WWF, която работи по проекта.

Ако искате и вие да допринесете за възраждането на региона, или сте сред смелчаците, които не обичат да отказват приключения, или ... и двете, включете се в регатата като се свържете с организаторите на 0892 21 28 17 и на tutrakan.tourism@gmail.com.

Допълнителна информация или желанието си да сътрудничите с WWF България в сферата на екологичния туризъм може да заявите на 0896 720 155 или на имейл tzheleva@wwf.bg.
По Дунав с каяк - между 18-и и 22-ри юни