Над 1 млрд. и 250 млн. животни са засегнати от пожарите в Австралия | WWF

Над 1 млрд. и 250 млн. животни са засегнати от пожарите в АвстралияPosted on 10 January 2020
Фронтът на пожарите в Сините планини
© Andrew Merry Getty WWF
През последните дванадесет месеца светът стана свидетел на безпрецедентни горски пожари: от Калифорния до Арктика, от сибирската тайга до джунглите на Амазония. Днес център на апокалиптични сцени е Австралия. Континентът е обхванат от горски пожари, смятани за едни от най-опустошителните в неговата история. Подклаждани от рекордно високите температури и месеците на тежка суша, пламъците унищожават всичко по пътя си. Над 80 000 квадратни километра горски площи или район с размерите на цяла Австрия, вече са изгорени.

Пожарите, които горят от септември, се засилват през последната седмица и редица райони са евакуирани. Огнища са регистрирани по територията на цялата страна, но най-тежките пожари са по югоизточното крайбрежие в щатите Виктория, Нов Южен Уелс и Южна Австралия. Един единствен пожар, който пламна в планината Госперс, недалеч от мегаполиса Сидни, достигна размери седем пъти по-големи от територията на Сингапур. С помощта на колеги от чужбина австралийските пожарникари се надпреварват с времето в неравната борба с пламъците.

Огнената стихия поглъща човешки животи, поминък, жилищни сгради и нанася жестоки загуби на дивата природа и на пъстрия животински свят, намерил убежище в нея. Великолепни горски пейзажи изгарят в пламъците, а заедно с тях и безценните екосистемни услуги, които предоставят под формата на хранителни продукти, суровини за енергия и лекарства и т.н. Освен това пожарите в Австралия са нов сериозен източник на въглеродни емисии, който не само превърна Камбера в столицата с най-силно замърсен въздух, но и допринася за покачването на общите емисии парникови газове в критичен за света момент: точно на финалната права в стремежа ни да задържим покачването на температурата до 1.5C, в съотвествие с Парижкото споразумение.

Въздействие върху дивата природа

Наред с местните жители, дивата природа на Австралия също страда от пожара. Ужасяващата статистика расте, все още се уточнява броят на загиналите животни. По данни на WWF-Австралия 1 млрд. 250 млн. бозайници, птици и влечуги са намерили смъртта си или са пострадали в пожарите от септември насам. Бедствието продължава, а специалистите предупреждават, че докато пламъците не отшумят, пълният размер на щетите ще остане неясен.

Сред животните, чиито местообитания са унищожени, са хиляди коали, както и други емблематични за местната фауна видове като кенгуру, какаду, медояди. На голяма част от горите ще са необходими десетилетия, за да се възстановят, а пожарите влошават кризата със застрашените от изчезване видове.

По данни на австралийския министър на околната среда Сюзън Лей около 8400 коали (или 30 % от популацията на вида) са загинали в пожарите. Експерти от WWF-Австралия не са съгласни, че коалите са „функционално изчезнали“ в резултат от пожарите. Според тях обаче настоящата екологична криза допълнително влошава ситуацията на тези редки животни, чиито популации са изложени на риск през последните три десетилетия от изсичането на горите за земеделски площи, разрастването на градската среда и ефекта от климатичните промени.

За съжаление, пожарите допринасят сериозно за тази негативна тенденция, унищожавайки местообитанията на коалите и тяхната любима храна – евкалиптовите листа. Евкалиптът се е развил така, че да е устойчив на горски пожари – пъпките под кората му поникват бързо след потушаването на пламъците. Проблемът е, че генерирането на толкова високи температури убива дърветата. Освен това продължителните суши намаляват съдържанието на вода и повишават токсичността в евкалиптовите листа.

По тази причина спасените от пожарите коали няма да бъдат пуснати на свобода веднага след като се възстановят от изгарянията. Ще е нужен преходен период, който да позволи на евкалиптовите листа да се превърнат отново в питателна храна за тях. Природозащитници насърчават поставянето на купички с вода край евкалиптовите насаждения, в помощ на коалите да се хидратират.

WWF-Австралия вярва, че бъдеще за коалите все още има, при условие, че унищожаването на останалите гори бъде спряно, а на вече отсечените бъде позволено да се регенерират. Освен това трябва да бъдат създадени естествени биокоридори, които да свързват изолираните популации от вида, както и да се смекчи въздействието от климатичните промени. Природозащитниците вече възложиха на независими експерти да изготвят план за опазването на коалите.

Ефектът от климатичните промени

Важно е да се подчертае, че промените в климата не генерират пожарите, но подсилват допълнително тяхната разрушителна мощ. В Австралия пожарите не са рядкост, но това, на което ставаме свидетели днес, е безпрецедетно. През последните месеци континентът преживя по-чести и интензивни топлинни вълни, както и продължителни периоди на засушаване. WWF предупреждава, че всички ние сме отговорни да предпазим нашия свят от климатични бедствия като това. А бездействието ще доведе до екстремни климатични условия със смъртоносни последици за хората и природата.

Отговор на правителството

От началото на кризата към австралийското федерално правителство бяха отправени голям брой критики. От ненавременната ваканция на премиера Скот Морисън на Хаваите, до бавното разполагане на военни части в критичните зони. Наскоро обаче кабинетът обяви създаването на нова федерална агенция, която да координира борбата с пожарите. Тя осигури 20 милиона долара за наем на четири допълнителни противопожарни самолета, а 3000 армейски резервисти бяха разположени в най-тежко пострадалите райони.

Беше създаден и Национален фонд за възстановяване от пожарите. Най-малко 2 милиарда долара ще бъдат вложени в него през следващите две години в подкрепа на местните власти, земеделските производители, както и за предоставяне на психологическа помощ на нуждаещите се.

За възстановяване на природните загуби обаче, ангажимент все още не е поет!

Какво прави WWF?

В края на миналата година WWF-Австралия обяви амбициозен план за спасяване и засаждане на два милиарда дървета до 2030 г. Кампанията започна с полагането в земята на първите 10 000 фиданки – от критична необходимост за спасяването на местообитанията на коалите. През декември, когато пожарите започнаха да ескалират, природозащитниците от WWF-Австралия започнаха да събират подкрепа за дивите животни, пострадали от стихията.

С оглед размерите на пожарите, WWF започна и нова камания, която не само да подпомогне справянето с кризата, но и да изготви дългосрочна стратегия, която да гарантира, че тя няма да се повтори. За тази цел екипът на WWF-Австралия започна да набира 2 млн. долара, за да превърна тази трагедия в история с положителен край, както за хората, така и за природата. WWF също така ще настоява правителственият фонд да бъде изразходван по максимално зелен начин.

Как можем да помогнем?

Освен WWF има много други неправителствени и благотворителни организации, които набират средства за пострадалите от пожарите хора и животни.

Австралийският Червен кръст помага на хиляди хора в евакуационни и рехабилитационни центрове: https://www.redcross.org.au/campaigns/disaster-relief-and-recovery-donate

Армията за спасение пусна призив за дарение в подкрепа на бедстващите общности: https://www.salvationarmy.org.au/donate/make-a-donation/donate-online/?appeal=disasterappeal

Обществото на Сейнт Винсент Де Пол отправи апел за набиране на стоки от първа необходимост като храна, дрехи, както и средства за плащане на сметките на хората изгубили домовете си: https://donate.vinnies.org.au/appeals-nsw/vinnies-nsw-bushfire-appeal-nsw

WIRES набира средства в помощ на разселени и ранени диви животни, засегнати от пожарите в Нов Южен Уелс: https://www.wires.org.au/donate/emergency-fund

Държавната пожарникарска служба и Регионалната противопожарна служба на Нов Южен Уелс приемат дарения в подкрепа на доброволците съответно тук и тук.
Фронтът на пожарите в Сините планини
© Andrew Merry Getty WWF Enlarge
Пожарникари се борят с пламъците в Нов Южен Уелс
© WWF-Australia Rohan Kelly Enlarge
Пожарите унищожават местообитанията на стотици милиони животни
© Adam Stevenson Enlarge
Семейство кенгура в опустошена от пламъците гора
© Bryce Harper WWF-Australia Enlarge
Коалата Газъл, спасена от пожарите в Малакута
© WWF-Australia David Caird Enlarge
Над 8.4 млн. хектара горски площи са изгорели до момента
© Bryce Harper WWF-Australia Enlarge
Домове, сгради и горски площи изчезват в пламъците
© Adam Dederer Enlarge
Продължителната суша и високите температури са основна причина за пожарите
© Adam Dederer Enlarge
Пламъците поглъщат безценни гори
© Adam Dederer Enlarge
Пожарите са най-тежки по югоизточното крайбрежие
© Adam Dederer Enlarge
Пожарите в района на Джървис Бей
© Bryce Harper WWF-Australia Enlarge
Австралиец гледа отчаяно огнената стихия
© WWF-Australia Alex Coppel Enlarge
Пожарите в района на Боуравил
© Adam Dederer Enlarge