Защо е важен плаж "Листи"? | WWF

Защо е важен плаж "Листи"?Posted on 23 July 2019
Южното крайбрежие отново е под заплаха.
© Ogilvy & Mather Sofia
На плаж Листи, след Синеморец, преди Силистар се снима телевизонно шоу на Нова телевизия. Това на пръв поглед незначително събитие се превърна в новина, спор, скандал. И с основание - случаят наистина е важен.

Историята

В края на миналата седмица Гергана Николова, на почивка в Синеморец, се разхожда в посока Силистар. На обичайно пустият, закътан плаж Листи, тя с учудване открива химически тоалетни. Любопитна да провери какво се случва, тя намира път, разширяван с тежка техника, а в гората - още доказателства за мащабно човешко присъствие. Николова заснема всичко това с телефона си, публикува клипове във Фейсбук и те бързо се разпространяват. Природозащитната коалиция "За да остане природа в България", в която членува и WWF, изпраща сигнал за нарушения до отговорните институции и алармира медиите.

Откритието е изненадващо и притеснително, тъй като плажът и гората зад него са в Природен парк "Странджа" и в защитена местност "Силистар", която е част от парка. За да се опази природата на парка, в местността има ред забрани: за строителство; за прокарване на нови пътища; за сечи; замърсяване; палене на огън; за бране на цветя; както и за достъп на превозни средства, с изключение на тези за горскостопански и селскостопански дейности.

Другото незаконно действие на продукцията на Нова телевизия "Игри на волята" е опитът да се ограничи достъпът на хора до плажа. Николова продължава да го посещава и да снима нарушенията - път, смазани с болудозер дървета, автобус на продукцията. Още от първия ден се правят опити да не бъде допускана до плажа. Тя получава заплахи от охраната и заради опита си да снима случващото се.

Нарушението

Безспорно е нарушен режимът на защитената местност и по този начин е нарушен Законът за защитените територии - ред от забраните очевидно не се спазват - влизано е с тежка техника, за да се проправи път, влиза се ежедневно с големи транспортни средства, премахвани са дървета. Сега се извършва проверка и за други нарушения, би трябвало да се произнасе и прокуратурата.

Нарушителят може да бъде да бъде санкциониран с глоба от 500 до 5000 лв за деянието си съгласно Закона за защитените територии. Възможно е да се окаже, че има и нарушения на Закона за биоразнообразието, тъй като територията попада и в защитена зона от мрежата Натура 2000, а за момента няма информация за съгласуване на дейността по този закон. Незаконните дейности трябва да бъдат спрени, пътят трябва да бъде рекултивиран, а достъпът на граждани до тази част на парка да бъде възстановен.

Продукцията на Нова стартира сега. Ако също сега бъде поставена на място спрямо изискванията на закона и на обществения интерес, може негативният ефект да бъде ограничен и да бъде даден добър пример.

За съжаление подобни нарушения не са прецедент. Защо обаче това е по-специално?

- Листи е краят - буквално последният опазен див, южен плаж преди турската граница (Силистар за съжаление отдавна не е такъв). Досега поне Листи беше на завет от нарушения, строителни попълзновения, корупция. Вече не е;

- Натискът в този район на парк Странджа е повсеместен - само преди няколко месеца беше направен опит да се даде на наемател (разбирайте паркинг, заведения, отпадъци) предишният също засега незастроен плаж Липите. Заради граждански натиск и медийно внимание този опит не успя, но е доста вероятно догодина да бъде направен нов. Всички останали места, на които хората достъпват морето на юг от Бургас са под тежък човешки натиск, който уврежда природата и намалява перспективите за туризъм - нито български, нито чужди туристи не проявяват интерес да отделят пари и време за посещаването им;

- Нарушителят не е местен дерибей или офшорна фирма, а една от големите национални телевизии - Нова. През нейният ефир доскоро минаваха ред репортажи и разследвания за незаконни сечи и други престъпления срещу природата. В този случай обаче телевизията е в друга роля и тя не е на медиен професионалист, коректив или на обективен обществен рупор, а на нарушител;

- Много притеснително е, че засега няма институционален глас, който да посмее да признае, че се върши нещо нередно. Въпреки че нарушението може да бъде поправено с навременни санкции.

Решенията по този случай зависят от всички нас - заинтересовано общество, институции, бизнес. Те са важни за бъдещето на малките, безценни кътчета около Варвара, Синеморец, Резово, които се броят на пръстите на едната ръка.