Пазарните оценки на докладите за заменки са достъпниPosted on 14 April 2020
Пейзаж от Пирин
© WWF
WWF информира, че след искане по ЗДОИ на природозащитната организация WWF, Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) предостави достъп до докладите за определяне на пазарната цена на държавните имоти, предмет на замяна (т.нар. заменки).

Може да изтеглите докладите от тук (докладите са 131 на брой във формат PDF).

Географското положение на заменените имоти, предмет на наказателната процедура от ЕК, може да се види на горската ГИС платформа на WWF.

През февруари 2020 г. за осветяване на скандалната схема със заменките се застъпи Административния съд в София. Със свое решение №1394 от 27.02.2020 г. по административно дело 14202/2019 съдът уважи жалбата на WWF България и отмени отказа на ИАГ да предостави докладите, с които е определена пазарната цена на всички държавни гори, заменени от държавата в периода 2007-2009 г. Основният мотив на съда, с който е обосновано правото на обществото да получи достъп до оценителските доклади от ИАГ, е наличието на надделяващ обществен интерес, особено когато „се цели разкриване на информация, която може да съдържа данни за корупция и злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността на задължения субект“.

Още информация по случая: https://www.wwf.bg/?uNewsID=360510.

----------------------------------------
 
WWF има нужда от вашата подкрепа, за да продължи да пази българската природа!
Можете да ни помогнете с sms абонамент с текст  на латиница DMS GORA на 17777 (за всички мобилни оператори).

Благодарим ви от сърце!
Пейзаж от Пирин
© WWF Enlarge