5 съвета за Зелена Коледа



Posted on 20 December 2017
Коледна картичка
© WWF България
Коледата не навсякъде е бяла, но винаги може да е зелена.
 
Следвайте съветите на WWF за посрещане на големия празник. Така ще пощадите портфейлите си и ще спестите на Земята още едно разхищение.



Съвет №1
Пластмасовата елха трябва да се използва най-малко 20 години, за да оправдае разходите и суровините по нейната изработка и транспортиране. Затова горещо ви препоръчваме да си направите собствена елха от подръчни материали. Идеите за подобни елхи са навсякъде около нас. Трябва само малко да се поразтърсите в интернет.

Ако пък много държите на истинска традиционна елха, изберете дръвче в саксия. После ще го посадите и ще се грижите за него докато стане голямо и още по-красиво дърво.



Съвет №2
Ако играчките и гирляндите у вас са ви доскучали и имате нужда от разнообразие, разменете ги с тези на ваши приятели. Можете да ги сменяте така всяка година.



Съвет №3
Изберете LED осветление, което пести енергия. И все пак, когато не сте вкъщи, най-добре изключвайте лампичките.



Съвет №4
Харчим милиони левове всяка година за храна, с която отрупваме трапезата, но дали имаме нужда от толкова много?! Купувайте в достатъчно количество – само колкото наистина ще си хапнете. Препоръчваме ви да изберете сезонни и истински вкусотии от фермерски пазари. Такъв се организира всяка сряда пред Министерство на земеделието и храните в София, но има и на много други места.



Съвет №5
Не се затрупвайте с излишни предмети, освен ако наистина имате нужда от топли чорапи и хубави обувки :) Кажете на семейството и приятелите си кои са любимите ви каузи и поискайте да направят дарение за тях от ваше име. Така похарчените пари ще са наистина за смислена „покупка“.

Пожелаваме ви весели празници, повече радостни новини и вдъхновение през новата година!

Екипът на WWF България

Изтеглете тук Коледната картичка на WWF и я изпратете на приятелите си.





 
Коледна картичка
© WWF България Enlarge