Проектът за нови писти в Пирин заплашва 50 000 дка вековни гори | WWF

Проектът за нови писти в Пирин заплашва 50 000 дка вековни гориPosted on 10 February 2015
На карата се вижда, че ски-пистите на Банско са просечени през 100-180 г. гори от бяла мура, смърч и клек
© WWF
Международната природозащитна организация WWF публикува интерактивна карта на лансираните проекти за нови ски-зони над Разлог, Банско и Добринище. Картата е поместена в публичната ГИС-платформа на WWF и демонстрира мащабната заплаха за вековните гори в Национален парк „Пирин“. Данните показват, че скандалният проект за 300 км ски-писти и лифтове в Пирин ще засегне близо 50 000 дка гори или 13 % от площта на парка.

На картата ясно се визуализират данни за всички вековни гори, които попадат в обхвата на планираните ски-зони. В по-високите части на планината заплахата грози величествените, ценни, вековни гори от бяла и черна мура в парка. Някои от тях надхвърлят възраст от 150 г., като единични дървета достигат са на възраст между 600 и 1000 г. Освен тях, строителството заплашва да унищожи и вековни лесове от смърч, ела и бук, както и вековни съобщества от клек.

Пирин е сред единствените места в Европа, където все още се съхраняват вековни гори, възникнали през Средновековието и оцелели до днес. Това е една от причините планината да е включена в списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО, което поставя пред България отговорността да опази това наследство и за следващите поколения.

Приридозащитниците припомнят, че при изграждането на ски-зона Банско, в нарушение на концесията, вече бяха отсечени незаконно над 500 дка вековни гори под връх Тодорка, и по случая все още очаква санкцията на компетентните институции. На карата се вижда,  че ски-пистите на Банско са просечени през 100-180 г. гори от бяла мура, смърч и клек, с което беше нанесена невъзстановима вреда за биоразнообразието в района.

Вековните гори, планирани за изсичане, са дом на редки и защитени видове животни. Унищожаването им ще премахне и обитаващите ги организми, ще благоприятства ерозията, ще доведе до увеличаване на повърхностния воден отток и като цяло ще наруши чувствително природния баланс в региона.

За да не се допусне унищожението на вековните гори в Пирин, WWF призовава държавата да спази препоръките на Комитета на ЮНЕСКО и да не позволява разширение на ски-зоните в Национален парк „Пирин“ при изработването на новия план за управление на парка. Ако допусне изключването на парка от световното природно наследство на ЮНЕСКО, за да задоволи поредния опит за разграбване и застрояване на природните ресурси на страната, България ще бъде изправена пред дипломатически скандал и ще загуби безценен ресурс, задоволявайки интересите на привилегировани офшорни компании.
 
Схемите на планираните 300 км ски-писти и снимки на изсечени гори можете да видите на сайта на Коалицията: http://forthenature.org/gallery/413
 
На карата се вижда, че ски-пистите на Банско са просечени през 100-180 г. гори от бяла мура, смърч и клек
© WWF Enlarge