Бъдете нашето вдъхновение за Часът на ЗемятаPosted on 27 March 2014
Бъдете нашето вдъхновение за спасяване на природата!
© WWF България
WWF България участва в тазгодишното издание на международната природозащитна акция Часът на Земята с призив за личен ангажимент за опазване на природата и с възможности за включване в многобройни зелени инициативи. Това стана ясно на представянето на акцията на 25 март 2014 г. в кино Арена – партньор на тазгодишното издание на Часът на Земята.

"Важно е, че заедно гасим осветлението, за да покажем неотложната нужда за борба с климатичните промени. Но Часът на Земята е вече много по-мащабен и ефективен. Тази година той обединява и популяризира хиляди местни природозащитни проекти в цял свят – от спасяването на леопардите в Русия до подкрепата за традиционни рибарски общности във Филипините, които не застрашават рибните популации", обяснява Владимир Иванов от WWF.

"В България имаме шанса да разберем и опазваме дивата природа по много начини", допълва Иванов. Това може да стане като научите повече за наличието и опазването на вековните гори – останали са само 5% в цялата страна; спрете да консумирате продукти от диви есетри – много бързо унищожаваме вид на 200 млн години; снимате червеногушите гъски, които зимуват в Дуранкулашкото езеро, вместо да ги убивате; положите усилия да опазим поне малко природа без бетон – топ 10 на плажовете по света не са застроени, защо ли? Сезонът на залесяванията е - участвайте в залесявания на местни видове, които са в симбиоза с българската природа; защитете последните живи реки на България; пестете ресурси – енергийни, водни, хранителни, призоваха от WWF.

На адрес http://www.wwf.bg/get_involved/earthhour/earthhour2014/ всеки може да се регистрира и да сподели какъв е неговият личен ангажимент или нужда за опазване на природата и да се включи по този начин в Часът на Земята. Участниците ще бъдат в течение с провеждането на събитието у нас и по света, и ще участват в априлска томбола с 40 награди от WWF.

За първи път световната инициатива е подкрепена и от супер герой – Спайдърмен, който призовава хората да използват своята сила в защита на природата. Цели 193 000 пластмасови бутилки са били спестени при екологичната продукция на филма „Невероятният Спайдърмен 2“, съобщи Нина Благоева от Александра филмс. По време на цялата продукция екипът е използвал стъклени бутилки в стремежа си да намали количеството отпадъци. Всички други отпадни материали са били рециклирани, като по този начин е предотвратено изхвърлянето на 755 тона боклук, а резервоар за отпадъци от 595 куб м е останал празен, допълни Благоева. Биоразградимите отпадъци са събирани разделно и са превърнати в органична тор, за цялата продукция са употребявани енергоспестяващи крушки, биогорива и сертифицирана дървесина, а автомобилите, използвани в каскадите, са били възстановени или дадени за рециклиране. Доставката на храна по време на продукцията е била в минимални количества, а останалата храна е дарена на социално слаби хора.

Следете провеждането на Часът на Земята в България на: wwf.bg и Събитието във Фейсбук.
Бъдете нашето вдъхновение за спасяване на природата!
© WWF България Enlarge