WWF организира форум за зелена икономика в София с участието на еврокомисаря Янез ПоточникPosted on 23 June 2013
Янез Поточник, европейски комисар по околна среда.
© EU CommissionТук може да гледате директно предаване от двата сутрешни панела на форума, от 9:00 до 13:30 ч. Записът от събитието също ще бъде достъпен тук. Ако искате да ползвате плеъра за излъчване на форума на ваш сайт, се запознайте с инструкциите под текста*.

На 25 юни от 9,00 до 17,00 ч., в хотел Шератон международната природозащитна организация WWF, съвместно с представителството на ЕК в България, организира форум “Преминаване към ресурсно-ефективна зелена икономика в региона на река Дунав“ с участието на европейския комисар по околна среда Янез Поточник. Събитието ще бъде открито от президента на България Росен Плевнелиев.

В сутрешната сесия комисар Поточник ще представи темата: „Прехода на Европейския съюз към ресурсно-ефективна зелена икономика. Възможностите за Общността в следващия програмен период 2014-2020 г.“.

Ласе Густавшон*, консервационен директор на WWF и един от основните участници във форума, ще вземе участие в сутрешния панел: "Преминаване към зелена икономика в дунавския регион".

Има ясни индикатори, че във всички фондове на Евросъюза се завишават средствата за постигане на целите на ЕС в посока ресурсно-ефективна икономика, опазване на околната среда и въвеждането на екосистемните услуги. Ще бъде финансирано и справянето с изменението на климата, както и разрешаването на енергийните проблеми. Това „позеленяване“ на европейския бюджет дава много сериозна заявка, включително и в България, към държавните институции, бизнеса и неправителствените организации за популяризиране на тези възможности и за по-добро усвояване на европейските средства в следващия програмен период, посочва Юлия Григорова, ръководител на програмата “Природа и просперитет” на WWF.

Един от акцентите на събитието ще бъде усвояването на средствата от ЕС за европейската мрежа от защитени територии Натура 2000. „Ще обсъдим възможностите за финансиране на Натура 2000 през следващия финансов период на ЕС за всички заинтересовани страни. Целта ни е да се осигури достъп до информация за тези възможностите, което да улесни програмирането и усвояването на средствата за Натура 2000 в периода 2014-2020 г.“, допълва Григорова.

- - -

*Ласе Густавшон е изпълнителен директор "Консервационни дейности" в международния отдел на WWF. Той работи в Гланд, Швейцария и координира консервационните действия на WWF по света.

Густавшон работи за природозащитни каузи от младежките си години, фокусирайки се основно върху устойчивото развитие. Има дългогодишен опит в големи международни програми и кампании, в партньорство с бизнеса, в лобирането на политическо ниво, участвал е в консервационни програми за опазване на морската среда.

Той е посветил голяма част от карирерата си за подкрепа на дейността на множество неправителствени организации и има сериозен опит в областта на природозащитата, като основен прироритет за него е консервационната работа на терен.

Ласе Густавшон има академично образование в областта на международните отношения, екологията и устойчивото развитие от Университета на Гьотеборг, Швеция.


* Може да ембеднете плеъра за излъчване на ваш сайт в два размера: 640 х 360 и 480 х 270.

Изберете и копирайте ембед код от тук:

<iframe width='640' height='360' src='http://www.streamer.bg/bg/372/filmviewer-go' frameborder='0'></iframe>

<iframe width="480" height="270" frameborder="0" src="http://www.streamer.bg/bg/28/372/filmviewer-go"></iframe>

Янез Поточник, европейски комисар по околна среда.
© EU Commission Enlarge
Президентът на България Росен Плевнелиев
Президентът на България Росен Плевнелиев
© www.president.bg Enlarge
Ласе Густавшон, WWF изпълнителен директор "Консервационни дейности"
© wwf.se Enlarge