WWF награждава български природозащитникPosted on 09 May 2012
Тома Белев получи отличието от Йоланда Какабадзе, президент на WWF
Тома Белев получи отличието от Йоланда Какабадзе, президент на WWF
© Richard Stonehouse
Българският природозащитник Тома Белев снощи беше награден за неговото лидерство и изключителен ангажимент за развитието на гражданското зелено движение в страната.

"За мен е голямо удоволствие да връча наградата на WWF за заслуги за опазване на околната среда на Тома Белев, който е в челните редици на усилията за опазване на природните богатства на България в продължение на две десетилетия. Г-н Белев е играл важна роля в защитата на някои от най-важните защитени територии не само на България, но и на Европа", каза Йоланда Какабадзе, президент на международната природозащитна организация WWF.

Тома Белев е признат авторитет в управлението на защитени територии и на опазване на биологичното разнообразие в България. През годините той е работил като директор на Природен парк Витоша, като председател на Асоциацията на парковете, която обединява 11-те природни парка в страната, както и като председател на Управителния съвет на „Зелени Балкани”, една от първите природозащитни неправителствени организации, създадена в България след падането на комунизма.

Тома Белев е също водещ член на коалицията "За да остане природа в България”, която обхваща близо 50 български неправителствени организации и граждански групи, които се борят срещу заплахите за защитените територии в страната. Той е играл важна роля най-пряко в защита на две от най-големите защитени територии в България – природните паркове Странджа и Витоша.

"Изключително сме горди, че Тома Белев беше избран да получи тази награда, която е заслуга за неговата визия и ангажираност към опазването на природата в България. Белев служи като много необходим пример в България и извън нея, не само като отдаден природозащитник, но и като държавен служител, ангажиран да служи на общото благо и бъдещите поколения ", каза Андреас Бекман, директор на Дунавско-Карпатската програма на WWF.

Тома Белев получи наградата на специална церемония на годишната конференция на WWF, която се проведе в холандския град Ротердам. Наградата е учредена преди 30 години за доказан ангажимент към граждански инициативи за опазване на природата и може да бъде връчвана на физически лица или организации.

Сред получателите на наградата досега са били учени, общественици и бизнес лидери. Сред тях има не само хора, които например са се борили за опазването на Хималаите или на Световния океан, но и институции като Европейската агенция за околна среда.

"За мен е голяма чест да приема тази награда от името на многото български неправителствени организации, работещи за защита на нашето природно богатство и защитени територии от интересите на определени бизнесмени. Тази награда е признание за ангажимента на колегите природозащитници в България", каза Тома Белев.

За Тома Белев

В началото на 90-те години на ХХ век, Белев работи като съветник по околната среда към българския парламент, преди да се присъедини към държавната администрация по горите, където работата му е свързана със защитените територии. През 1997 г. той е уволнен от горската администрация. Между 1997 и 1999 г. Белев работи в неправителствената организация „Зелени Балкани”, като се занимава с политиките и законодателството за опазване на горите и защитените територии. През 1999 г. след промяна в правителството и ръководството на горската администрация Белев става ръководител на Природен парк Витоша, позиция, която той запазва до края на февруари 2012 г., когато политически и финансови интереси най-накрая успяват да го свалят от поста.
Тома Белев получи отличието от Йоланда Какабадзе, президент на WWF
Тома Белев получи отличието от Йоланда Какабадзе, президент на WWF
© Richard Stonehouse Enlarge